ZETApress

hírportál

Nem gyógyíthatunk Székelyföldön

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat sajnálattal tudatja, hogy önkéntes orvos-csoportjának május 11-18-a között Székelyföldre tervezett útját (mely fennállása óta az 57.) lemondja. Tudjuk, hogy több ezer gyermek és több tucat egészségügyi intézmény vár ránk, ezért végtelenül sajnáljuk az elmaradt utat.

A lemondás oka, hogy a Román Orvoskamara által kiadandó működési engedélyek nem készültek el időre ? tudatta Pethő Zsófia sajtóreferens. Az Európai Unión belül, ha egy orvos egy másik országban kíván önkéntes orvosi munkát végezni, ehhez szükséges a fogadó ország hozzájárulása, de Romániában a közjegyzői hitelesítések felülhitelesítése is szükséges.

Az NGYSZ munkája során mindig, minden ország előírásait teljesíti, másképp nem is tehetne. Így természetesen a romániai szabályozást is betartjuk. 1991 óta, első utunktól kezdve, mindig úgy indulunk el az orvoskörútra, hogy látogatásunkat, programunkat bejelentjük, működésünkhöz engedélyt kérünk. A 90-es években a mindenkori román egészségügyi miniszterrel egyeztettünk, a 2000-es években ezt a feladatot a Román Orvoskamara vette át.

Köszönjük Hargita Megye Tanácsának, Tisztiorvosi Hivatalának, a Hargita Megyei Orvoskamarának, valamint a Megyei Kórháznak, hogy megpróbáltak segíteni utunk előkészítésében és az engedélyek határidőre történő beszerzésében. A sok segítség ellenére a határidővel elcsúsztunk. Ezért sajnálatos módon sok gyereket nem tudunk megvizsgálni, sok segédeszközt nem tudunk felírni, sok műtétet nem tudunk időben elindítani. 2019. októberben megyünk legközelebb. A megoldhatatlan egészségügyi problémával küszködő gyerekek szülei az ngysz@gyermekmento.hu emailcímen kereshetik szervezetünket ? fejeződik be az NGYSZ közleménye.

Szóljon hozzá!