ZETApress

hírportál

Fókuszban az egyetemisták egészsége

Az egyetemistákat is górcső alá veszi a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ? tudatta Fadgyas Zsuzsa, Diamond Agency.

A 2018/2019-es tanévtől kezdve kiemelt célcsoportok közé tartoznak a felsőoktatási hallgatók, hiszen nagyon fontos, hogy idejekorán kiderüljön, hogy mennyire érintettek egy- egy betegséget illetően, mivel köztudott hogy csak egészséges fiatalból lehet egészségese felnőtt. Sajnos a felsőoktatási intézmények hallgatóira is jellemző, hogy egészségtelenül táplálkoznak és mozgásszegény életmódot folytatnak, nem beszélve a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról. Ezek a rizikófaktorok a szív és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának a melegágya. Ezen szeretne változtatni a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja, amelyhez teljes mellszélességgel csatlakozott a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) is.

Tegnap a Lágymányosi Eötvös Napok részeként az egyetemisták egészségügyi szűréseken vehettek részt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja (MÁESZ) és a MEFS szervezésében. A felsőoktatási hallgatók számára külön tájékoztató füzetet is készített a program, amely segítségével fel kívánják hívni a hallgatók figyelmét a szűrővizsgálatok és az egészséges életmód, valamint a mozgás fontosságára.

Prof. dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség elnöke úgy látja, a fiatalok esetében a preventív akciók a jövőben nagyobb hangsúlyt kell kapjanak. ? Hatalmas a felelősségük a mai egyetemistáknak és főiskolásoknak, hiszen a jövőben ők képzik majd a társadalom értelmiségi rétegét. Tetteiknek komoly véleményformáló hatása van. Örömteli, hogy egy ilyen komoly szakmai tapasztalattal rendelkező program részt tudott venni a Lágymányosi Eötvös Napokon. Bízom benne, hogy lesz folytatás ? fogalmazott a MEFS elnöke.

Dankovics Gergely, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának igazgatója szerint az egészség a legnagyobb érték egy ember életében, és ezt már fiatalok körében is tudatosítani kell. ? A Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetségben egy olyan partnert tisztelhetünk, amely átfogja a hazai felsőoktatási intézményeket, valamint a sportra és az egészséges életmód fontosságára hívja fel a figyelmet. Az elmúlt 10 évben közel hétmillió vizsgálatot végeztünk, jellemzően középkorú és idősebb korosztályok körében. Fontos célunk, hogy a fiatalokat is bevonjuk a preventív akcióinkba, és nekik is szűrési lehetőséget biztosítsunk ? mondta Dankovics Gergely.

Szóljon hozzá!