ZETApress

hírportál

Kullancsvizit a Margitszigeten

A Magyar Kullancsszövetség Egyesület egy Magyarországon egyedülálló, ingyenes telefonos applikációt fejlesztett ki, amely a kullancsveszélyre figyelmeztet és a megelőzés mellett a kullancs eltávolításáról is hasznos tanácsokkal szolgál ? mondta el a délelőtti margitszigeti sajtótájékoztatón Kapiller Zoltán, az egyesület elnöke.

A Magyar Kullancsszövetség küldetése, hogy a kullancs veszélyeire felhívja a lakosság figyelmét, illetve a riasztó és a kárelhárító eszközöket ? például a csak patikában található kullancskanalat ? az emberek figyelmébe ajánlja. ? Egyedül a kullancskanállal lehet fertőzésmentesen eltávolítani a kullancsot, az ugyanis nem szorítja meg a kullancs nyakát és mirigyeit, ellentétben a hagyományos csipeszekkel, amik összenyomva a kullancsot okozhatnak fertőzést ? hívta fel a figyelmet a kullancsszezon kezdetén az elnök. Fotóink Vigh Alex felvételei.

Mostantól egy telefonos applikáció is rendelkezésre is áll hamarosan, aminek az a lényege, hogy az ember bárhol kiránduljon az országban, az applikáció tájékoztatást ad arról, hogy a 42 kullancsfaj közül melyik honos, és ezek közül melyek kire és mire veszélyesek. Az applikációban az is szerepel majd, hogy a további baj megelőzéséhez szükséges eszközt hol lehet a leggyorsabban beszerezni. A betegségekről, azok felismerhetőségéről, veszélyeiről szintén azonnali tájékoztatást lehet kapni az applikáció segítségével.

Április 25-e a Malária Világnapja, nem véletlenül tette mára tájékoztatóját a Kullancsszövetség. ? Az ország 1963 óta maláriamentes, vagyis visszaszorították a természetbe, ami viszont nem azt jelenti, hogy maláriát hordozó szúnyog nem létezhet Magyarországon, ezt a betegséget a háziorvosoknak, nem szabad elfelejteni, pláne ilyen melegedő klíma idején ? tette még hozzá Kapiller doktor, aki a rendezvény végén a BIO-HERB Kft. által felajánlott nagy értékű szúnyog- és kullancs prevenciós ajándékcsomagot ad át a Lyme Betegekért és Magyar Emberekért Családokért Alapítvány részére, támogatva ezzel az Alapítvány kullancsok és szúnyogok elleni munkáját.

Szóljon hozzá!