ZETApress

hírportál

Csak a Mentes Óbudán

Csak a MentesItt mindent megkóstolhatsz, megkérdezhetsz: jön az ország legnagyobb mentes vására e hét végén a Dürer Rendezvényközpontban! ? tudtuk meg délután a Szentendrei úti 36 Bisztróban Gajárszki Gergely moderálásával.

Inzulinrezisztencia, II-es típusú cukorbetegség, elhízás, emésztési panaszok, autoimmun betegségek, tápanyag-felszívódási zavarok. Néhány egészségügyi kihívás, ahol a mentes táplálkozás szükségessége ma már nem is kérdés. De együtt lehet-e élni egy szigorú diétával akár életünk végéig? Be tudjuk-e szerezni a napi élelmet és ehetünk jóízűen ezután is? A Csak a Mentes alapítói és szakértő partnerei segítségével körbejártuk a témát!

? Néhány éve felütötte a fejét az a szemlélet, hogy sokan divatból kezdik el a mentes táplálkozást. Mi azt gondoljuk, hogy akár időszakosan, akár egy egész életen át folytatja valaki ezt, nem erre kell kihegyezni a figyelmünket és előítélettel lenni eziránt, hanem észre kell venni az egyre növekvő tábort, akiket valóban érint valamilyen mentes táplálkozás. Csak egy beszédes adat: a közétkeztetésben ma már minden 4. gyereknek mentes ételt igényelnek, őket már érinti valamilyen táplálékfogyasztás korlátozása ? hívta fel a figyelmet Köves Zoltán, a Csak a Mentes szervezet egyik alapítója.

Személyes és szakmai elhivatottság hívta életre az ételérzékenyek, -allergiások és egészségügyi okokból speciális diétát tartók élhető mindennapjaiért a Csak a Mentes szervezetet. A kezdeményezést 2017-ben alapította meg Herczeg Andrea ? aki akkor már 5 éve dolgozott a mentes élelmiszerek világában ? és Köves Zoltán, aki Budapest egyik legnépszerűbb glutén-, cukor- és laktózmentes cukrászdájának, a NoGlu-nak a vezetője 2011 óta. Mindketten jól ismerik a mentes világban felmerülő tévhiteket, problémákat és a konkrét fogyasztói igényeket.

? Az egészséges táplálkozás a szívügyünk. Hiszünk abban, hogy jobbá tehetjük az emberek életét, és segíteni tudunk minden ételérzékenység és táplálkozási irányzat esetén. A Csak a Mentes azért jött létre, és 8 szakmai partnerünkkel minden egyes nap azért dolgozunk, hogy a valóban hiteles információkat el tudjunk juttatni az érintettekhez ? foglalja össze Herczeg Andrea, a Csak a Mentes másik alapítója.

? Mindent felkutatunk és megmutatunk, ami glutén,- laktóz,- tej,- tojás,-cukormentes, paleo, vegetáriánus és vegán, legyen szó konyhai alapanyagokról, készételekről, nassolnivalókról, vagy éppen ökoháztartási szerekről és natúr-kozmetikumokról. Elkötelezettségünk kimeríthetetlen, nem sajnáljuk a fáradtságot arra, hogy csak a leghitelesebb szakértői partnerek és valóban mentes, szigorúan ellenőrzött termékek legyenek a közösségünk szeme előtt ? fűzi hozzá Köves Zoltán.

Segíts magadon ? és másoknak is!

? Első pillanattól kezdve fontosnak tartottuk, hogy a hiteles, tényleg 360 fokban így élő és táplálkozó szakembereket hívjuk meg a csapatunkba. Csakis ők azok, akik a rendezvényeinken és minden csatornánkon első kézből megbízható segítséget tudnak adni az érintetteknek. A glutén-, a cukor- és tejmentességet Hevesi Tamás, Kiss Mona és Kovács Nikolett mindennapos gyakorlata jelenti, emellett a paleo táplálkozásban és a koplalás nélküli, tartós fogyásban Posta Reni áll az érdeklődők rendelkezésére, míg aki a vegán életmód mellett kötelezte el magát, ők Huszár Zsuzsanna, Kutasi Kelly, Steiner Kristóf és Varga István tapasztalatára bátran rábízhatják magukat ? hívja fel a figyelmet Herczeg Andrea.

? Engem 2012-ben diagnosztizáltak II-es típusú cukorbetegséggel és cöliákiával. Ez azt jelenti, hogy élethosszig tartó, szigorúan gluténmentes étrendet kell tartanom, és óvakodni kell még a glutén minimális szennyeződésétől is. Emellé párosult a tej-, a mogyoró- és egyéb allergiák, és nemrég pajzsmirigy alulműködés is. Akkor döntöttem el, hogy a korábban is vezetett blogomat átalakítom, és segítségére leszek a hozzám hasonló embereknek: ne legyenek elkeseredve, mert van élet ételallergiával is! Szakácskönyveket írtam, recepteket fejlesztek és egy mentes pékségben is dolgozom, ahol az érintettek mindent megtalálnak az alapvető táplálkozásukhoz. A sok, szűnni nem akaró panaszom miatt jelenleg a növényi táplálkozás előnyeit tesztelem ? fűzi hozzá Kiss Mona speciális gasztroblogger (Mona Konyhája) táplálkozási tanácsadó.

? Az inzulinrezisztencia, a II-es típusú cukorbetegség és a hozzá kapcsolódó betegségek Magyarországon minden ötödik nőt érintik, azonban sokszor évek telnek el mire diagnosztizálják a rendszerben és a kezelés még csak ezután következik. Nagyon fontos a cukoranyagcsere zavarainak kezelése, hiszen epigenetikusan is öröklődik: ez sajnos a diabéteszes gyerekek magas számában is megmutatkozik. Ezen a területen a prevenció óriási jelentőségű lehet, ez mindannyiunk felelőssége. Jómagam diabéteszesként és a Wand Company cukormentes termékeinek fejlesztőjeként a cukoranyagcsere betegségei mellett a mikrobiom szervezetünkre gyakorolt hatásával is foglalkozom, mely nemcsak az emésztőszervi betegségekért, de több táplálékallergiáért, illetve a depresszióért is felelős lehet ? mutat rá Huszár Zsuzsanna, vegán és cukormentes dietetikus.

? 2009-ben az inzulinrezisztencia és jelentős túlsúly döbbentett rá, hogy a diéták, az alacsony cukorfogyasztás (!) és a rendszeres sport ellenére valami nagyon nincs rendben nálam. A belgyógyászom egy hónapra tejtermékmentes diétát javasolt, amit nem is értettem akkor, de ennek hatására a vércukor-értékeim szépen javultak, a hasi zsírpárna pedig látványosan apadt le. 3 hónap alatt észrevétlenül, koplalás nélkül leolvadt rólam kb. 20 kiló. Laktóz- és gluténérzékenység is érint, így áttértem a paleo táplálkozásra, ami életem egyik legjobb döntése volt 9 év távlatából is. Rendszeres laborleleteim kifogástalanok, a korábbi tápanyag- és vitaminhiányaim is az optimális szintre kerültek. A hozzám fordulókat változatos, kiegyensúlyozott, elsősorban hazai beszerzési forrásból készített étrendekkel, receptekkel segítem ? foglalja össze Posta Reni fogyókúrás tanácsadó, paleo gasztroblogger és író.

? 5 éve derült ki nálam a glutén- és tejfehérje érzékenység, amióta ennek tudatában vagyok és ehhez mérten táplálkozom, minőségi javulás állt be az egész szervezetem egyensúlyában, komfortérzetében és teljesítőképességében. Immunrendszerem megerősödött, állóképességem látványosan javult. Az életmódváltás után 4 hónap alatt 10 kg olvadt le rólam, tömegem közel 20%-a. Azóta az asztmám is enyhült. Sportolóként, újságíróként, fotósként egyaránt sokat utazom, így a saját bőrömön tapasztalom azt is, milyen kihívásokkal kell szembenézni akkor, ha nem otthon étkezünk. Ezekkel a személyes tapasztalataimmal is örömmel segítem a Csak a Mentes rendezvényein a hozzám fordulókat ? mondta el Kovács Nikolett, a legeredményesebb magyar női motorversenyző, akinek fizikai teljesítményét az akkor még fel nem ismert ételérzékenysége jelentősen visszavetette.

? Nem könnyű együtt élni a már kialakult allergiákkal, ahol az embernek nincs választási lehetősége és az akár súlyos egészségkárosító hatással is számolni kell. Azt gondolom, mindenképpen érdemes odafigyelnünk a szervezetünk jelzéseire, hogy még időben meg tudjuk állítani a számára nem előnyös folyamatokat. Az ételintolerancia könnyedén fordul át allergiába, akárcsak az én esetemben történt ? figyelmeztet rá Kutasi Kelly, az év életmód-tanácsadója, a Just Clear Fitbalance Award nyertese, aki súlyosan allergiás a búza-, a glutén-, a tej-, és a mesterséges színezéket, tartósítószert tartalmazó ételekre. Ezek a személyes okok vezették el többek között az egészségtudatos alternatívákat kínáló BioWorld by KELLYS biobolt megalapításáig. Egy ideje vegán táplálkozást folytat, azonban gyakran húsevőknek ad étkezési tanácsot és elfogadó vegánként nem érvel a húsevés ellen.

Mentes alapanyagok ? egyre könnyebb beszerezni

? Az elmúlt években sajnos tapasztaltuk, hogy sokan próbálnak ún. mentes termékeket előállítani vagy árusítani, de nem minden esetben felelnek meg a követelményeknek. Az sem mindegy, hogyan tárolják, gyártják vagy szállítják ezeket az alapanyagokat, késztermékeket. Sok esetben megtévesztő a termék csomagolása, kommunikációja. A Csak a Mentes egyik fő törekvése az, hogy bemutassa a hazánkban kapható mentes, egészséges termékek legjavát. Kizárólag szigorúan ellenőrzött partnerekkel működünk együtt. Online csatornáinkon ezek a gyártók, forgalmazók mind megtalálhatók és folyamatosan monitorozzuk, bővítjük a listát. Az érdeklődők számára pedig a leghasznosabb, ha ellátogatnak a fővárosban tartandó rendezvényeinkre ? legközelebb április 13-14-én a Csak a Mentes Tavaszi Vásárra ? ahol végigkóstolhatnak szinte mindent és kedvezményesen meg is vásárolhatják ezeket ? hívta fel a figyelmet Köves Zoltán.

? Emellett rengeteg időt és pénzt spórolhatnak a látogatóink azzal, hogy a rendezvényünk teljes időtartama alatt szakértő partnereink díjmentes tanácsadással, előadásokkal, workshopokkal állnak a rendelkezésükre. Egy olyan rendezvénysorozat ez, ahol a vendégek kóstolhatnak, megkérdezhetnek bármit, hasznos és értékes tudással és tapasztalatokkal távoznak a vásárból. Szakmai partnereink folyamatos jelenléte is azt biztosítja, hogy aki megbízható, hiteles segítségre vágyik, azonnal a Csak a Mentes neve jut az eszébe ? teszi hozzá Herczeg Andrea.

? Egész évben jelen vagyunk a közösségünk számára. Évente 5 alkalommal jelenik meg a Csak a Mentes magazin Budapesten terjesztve, amiben hasznos információkat és új termékeket ismerhetnek meg az olvasók. Évente 4 nagy rendezvényt tartunk, ahol mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb mentes és egészséges termékeket, illetve előadásokon, workshopokon is részt vehet. Fontosnak tartjuk a karitatív szerepvállalásunkat, mert felelősséget érzünk azokért is, akik nem tudnak ellátogatni hozzánk. Így például egy közösségi piacon tartott karácsonyi főzésünk teljes bevételét a Sportos Cukorbetegekért Alapítványnak ajánlottuk fel, ingyenes előadásokat, kóstolókat tartunk és ajándékcsomagot osztunk iskolákban, idősek otthonában, fővárosi és vidéki rászoruló családoknak egyaránt. Mindenkit szeretettel várunk a Csak a Mentes Tavaszi Vásáron április 13-14-én szombat-vasárnap a Dürer Rendezvényközpontban. Mindkét nap a leghitelesebb, több mint 60 mentes kiállító cég termékével, szolgáltatásaival, könyvújdonságokkal, izgalmas és hasznos előadásokkal, workshopokkal várjuk a látogatókat ? foglalja végül össze Köves Zoltán.

Szóljon hozzá!