ZETApress

hírportál

Országos Érbetegségek Napja

Érszűkületes lábszárA visszérprobléma több mint esztétikai kérdés. A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a Magyarországi Érbetegségek Napját az európai PAD and Vascular European Days kezdeményezés részeként március 21-én csütörtökön tartja ? tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

Az érszűkület Magyarországon több mint 400 ezer embert érint. Az adatok riasztóak: Európán belül hazánkban fordul elő a legtöbb érszűkület miatt végzett nagy amputáció. Ezek jó része elkerülhető lenne tudatos életmóddal és kellő odafigyeléssel. A nemzetközi kampány az alsó-végtagi érszűkület és a visszérbetegség vizsgálatára fókuszál.

Az alsó végtagi verőérszűkület sokáig felismerés nélkül maradhat, részben a csak e betegségre jellemző tünetek hiánya, részben a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések miatt. Az alsó-végtagok betegsége az idő előrehaladtával egyre komolyabb tüneteket okoz: előbb terheléskor, majd nyugalomban lép fel lábfájdalom, súlyosabb formájában pedig szövetelhalás alakul ki a lábakon. Mi fokozhatja az alsó végtagi érszűkület kialakulásának esélyét? ? Az egészségtelen táplálkozás, magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgásszegény életmód, dohányzás, elhízás vagy a köszvényért felelős magas húgysavszint.

Hazánkban a népesség körében egyre nagyobb számban fordul elő a visszérbetegség. A felnőtt lakosság legalább felét érinti, és megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményeket okoz, akár halálos következményekkel járhat. A megterhelő álló munka, a mozgásszegény, ülő életmód, helytelen táplálkozás és az örökletes tényezők miatt már a harminc-negyvenes korosztályban megjelennek az első panaszok. A kezdeti panaszok lehetnek a láb fájdalma, elnehezülése, feszülése, görcse és zsibbadása, kis lila, majd egyre nagyobb értágulatok, lábdagadás, különböző elváltozások megjelenése a bőrön. A kitágult visszerekben lelassul a vérkeringés, pangás alakul ki, ami súlyosabb esetben trombózishoz is vezethet.

A perifériás érszűkület odafigyeléssel szinten tartható ? járjon szűrésre rendszeresen! A szervezők 21-én csütörtökön 11 és 17 óra között 4 helyszínen egész napos orvosi tanácsadással, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel és a betegség megállapítására szolgáló boka/karindex-méréssel, valamint pulzus önvizsgálat oktatással várják majd az érdeklődőket. A rendezvényeken minden érintettet és érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők! Az ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálat helyszínei:

Budapesti Duna Plaza 1138 Budapest, Váci út 178.
Szeged Plaza 6724 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 119.
Debrecen Plaza 4026 Debrecen, Péterfia u. 18.
Győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház 9024 Győr, Vasvári Pál út 1/A.

Szóljon hozzá!