ZETApress

hírportál

Ösztönözik az ápolóképzést

Ápolói hitvallásAz Ápoló leszek ösztöndíjas program ismét várja az egészségügyi szakmát tanulók pályázatait. Havi 40 ezer forint ösztöndíjban részesülhetnek az iskolarendszerű egészségügyi szakképzést nyújtó középfokú intézmények nappali tagozatos tanulói.

A ma megjelent pályázati felhívásra a diákok február 26-án keddtől március 12-én keddig jelentkezhetnek honlapunkon keresztül, ahol további információk is elérhetők ? tudatta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Projektirányítási Igazgatóság Kommunikáció.

A pályázat célja, hogy az ápolók utánpótlását ösztöndíjjal segítse, ezáltal hozzájáruljon a jól képzett és elhivatott egészségügyi szakdolgozók létszámának növeléséhez. A támogatás legfontosabb feltétele, hogy a fiataloknak a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig kell megszerzett végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgozniuk valamely hazai köz-finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták.

Az ösztöndíjjal támogatható OKJ képzések körének meghatározása a köz-finanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál fennálló betöltetlen álláshelyek száma alapján történik. Az ösztöndíjasok támogatására a projekt országos mentorhálózatot hozott létre, amely segíti az egészségügyi intézmények és a tanulók közötti kölcsönös elköteleződést és a hivatástudat kialakulását, illetve megerősítését.

Az ÁEEK az EMMI háttér-intézményeként 2017. június 1-jén indította el az Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas program (EFOP-1.10.1-VEKOP-16-2016-00001) nevű projektet. Eddig három ösztöndíjas pályázati ciklus zárult le, melynek eredményeképpen 1156 tanulóval összesen 1318 ösztöndíj szerződést kötöttek meg és mintegy 423 millió forintnyi ösztöndíjat folyósítottak.

A 2018-ban végzett ösztöndíjban részesült tanulók közül 435 fő már elhelyezkedett. A Széchenyi 2020 programban több mint négymilliárd forintból megvalósuló projekt részeként várhatóan 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló részesülhet ösztöndíjban.

Szóljon hozzá!