ZETApress

hírportál

Óvjuk gerincünket!

Almásy Csilla elnökÁtfogó nép-egészségügyi programot, szakmai párbeszédet sürget az Országos Gerincvédő Egyesület. Műtét és gyógyszeres kezelés helyett hatékony terápiák tucatjaival gyógyulhatnának a betegek! Fotókredit: FotóSarok.hu.

A gerincprobléma népbetegség, az évről-évre egyre romló morbiditási adatok pedig azt jelzik, hogy óriási hiányosságok vannak a betegség-megelőzés területén. Almásy Csilla, az Országos Gerincvédő Egyesület elnöke a Betegek Világnapján hívja fel a figyelmet az egyre súlyosabbá váló helyzetre.

Az Országos Gerincvédő Egyesület nemrégiben kezdte meg működését. A szervezet célja, hogy tevékenysége révén az évről-évre romló morbiditási mutatókra való tekintettel javuljon a lakosság egészségi állapota, és segítséget nyújtson az egészségkárosodás megelőzésében. Kiemelt feladatának tekinti, hogy előadásokkal és gyakorlati foglalkozásokkal fejlessze az egészségtudatos életmódot és mozgáskultúrát.

Az egyesület elsődleges prevenciós célul a gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztését, az iskolai testnevelés, az egyes sportegyesületeknél folyó sporttevékenység egészségtudatosabb, preventív szemléletű megvalósítását, másodlagos prevenciós célul pedig a fiatal felnőttek, felnőttek egészségtudatos élethez való hozzásegítését tűzte ki edukáció és mozgásprogramok segítségével.

Az egyesület törekvése még az aktív és nyugdíjas korosztály fájdalommentes, egészséges élethez való segítése, az időskorúak segítése a minél tovább tartó aktív és fájdalommentes életmód, az esésprevenció céljából. Emellett fontos feladatának tekinti a gerincbetegségen átesettek visszasegítését a mindennapi élet tevékenységeihez.

Az Országos Gerincvédő Egyesület, olyan szakembereket tömörít, akik hosszú évek óta eredményesen kezelik a különböző gerincproblémákat. Az egyesület elnöke szerint tapasztalatuk és módszertani ismereteik egy mihamarabb létrehozandó, átfogó nép-egészségügyi program alapjául szolgálhatnak.

? A prevenciót jobban hangsúlyozó nép-egészségügyi programra, továbbá a gerincproblémákkal küzdők hatékonyabb támogatására van szükség. Ne a műtét vagy a gyógyszer legyen az egyetlen megoldás, miközben hatékony terápiák tucatjával tudunk segíteni a fájdalmakon! Legyen végre a páciens az első! ? hangsúlyozza Almásy Csilla, az egyesület elnöke. ? Küldetésünk, hogy ez megvalósuljon, ezért azokba a megyeszékhely városokba, ahol az önkormányzat is felelősséget érez a probléma megoldása iránt, szeretnénk megszervezni Az ország gerinctornáját! A nagy-sikerű őszi, budapesti esemény után elsőként Székesfehérvárra látogat el szakértő stábunk május 18-án, köszönettel Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzatának ? tette hozzá.

Szóljon hozzá!