ZETApress

hírportál

Hatékonyabb emlődiagnosztika

AVON-adomány az egyetemnekA legkorszerűbb mammográfiai vizsgálat érhető el a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján. Az AVON több mint 15 milliós adományának köszönhetően hatékonyabbá vált az emlődiagnosztika ? tudatta Kósa-Jónás Fanni, Well PR Ügynökség. Fotónk Kaszás Tamás / SE felvétele.

Hazánkban még mindig a leggyakrabban diagnosztizált daganattípusok közé tartozik az emlődaganat, amit ha időben felismernek, nagy eséllyel kezelhető. Az AVON több mint 15 millió forintos adományának köszönhetően a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikája két új mammográfiai szoftverrel bővült, amelyek segítségével 20-30%-kal hatékonyabban diagnosztizálhatók a mell daganatos elváltozásai.

A Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján elérhető két új szoftverrel ellátott gépnek köszönhetően még pontosabb diagnosztikát tudnak felállítani az emlőről. A gép különlegessége abban rejlik, hogy több irányból készít felvételt az emlőről, ezáltal a felvételeken kisebb részekre lehet lebontani a szövetállományt, amelynek köszönhetően olyan apró daganatok is felfedezhetők, amelyek másmilyen mammográfiai vizsgálaton nem biztos, hogy észrevehetőek lennének.

? Hatalmas öröm számunkra, hogy az AVON 60 milliós támogatásából beszerzett mammográfiai gépet idén tovább fejleszthettük, szintén a vállalat segítségével. A szoftvereknek köszönhetően nem csak 20-30%-kal hatékonyabb diagnózist lehet elérni, hanem kevesebb kiegészítő vizsgálatra van szüksége a páciensnek. Bízunk abban, hogy ezzel a korszerű mammográfiai géppel bekerülhetünk az állami nép-egészségügyi programba, és így még intenzívebben tudunk azért dolgozni, hogy csökkentsük az emlődaganatban elhunyt nők számát ? nyilatkozta az adományátadón dr. Bérczi Viktor, a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinika igazgatója.

? Szívmelengető érzés látni, hogy milyen elkötelezett munka folyik az intézményben, és a betegek mindennapi ellátása mellett mindinkább arra törekednek, hogy a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel biztosítsák a színvonalas ellátást. Ebből adódóan nem is volt kérdés számunkra, hogy folytatódik-e az együttműködésünk a klinikával. Vállalatunk elhivatott a mellrák elleni küzdelem támogatása iránt, és kiemelten fontos számunkra, hogy évről évre minél többet tudjunk tenni ezért az ügyért. Bízunk abban, hogy a gépnek és a szoftvereknek köszönhetően még több nőnél ismerik fel időben a daganatot és kezdik el az életmentő kezelést ? tette hozzá az adomány kapcsán Fellner Krisztián, az AVON Magyarország értékesítési vezetője.

A mammográfiai készülékkel jelenleg 16-20 nőt vizsgálnak meg naponta. A vizsgálatra bárki jelentkezhet a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján, csupán egy beutalót kell hozzá kérni és ezt követően lehet az intézményben időpontot foglalni. Mammográfiai vizsgálaton 35-40 év körüli életkortól ajánlott kétévente részt venni. Ne féljünk a mellráktól, inkább figyeljünk oda testünk jelzéseire és vegyünk részt a kötelező szűrővizsgálatokon.

Szóljon hozzá!