ZETApress

hírportál

Világelsők vagyunk tüdőrákban

Dr. Kovács Gábor főigazgató-főorvosHazánkban a tüdőrák a vezető daganatos halálok, ami önmagában közel egyharmadát adja az összes daganatos halálozásnak. Évente tízezer ember veszíti életét a tüdőrák miatt, ami az öt legagresszívabb daganat közé tartozik ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

A betegség gyakoriságához hozzájárul, hogy sok tüdőfogyatkozásban, vagyis COPD-ben szenvedő betegnél idővel a tüdőrák is kialakulhat. A legveszélyeztetettebbek az ötven évesnél idősebb dohányzók és korábbi dohányosok. Többek között erre hívja fel a figyelmet a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a Rákellenes Világnap kapcsán.

COPD, vagyis tüdőfogyatkozás

A dohányfüst nem csak a tüdőrák, de az úgynevezett krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A betegségre jellemző a légszomj, a köhögés, a ziháló légzés és a fokozott nyáktermelés. Ezek a tünetek, különösen a légszomj, korlátozhatják a beteget a mindennapi tevékenységekben. A betegség felismerését nehezíti, hogy a COPD lassan, tünetmentesen alakul ki, ráadásul a betegek sok esetben az életkorukkal, vagy a testsúlyukkal magyarázzák a terheléskor jelentkező nehézlégzést.

? Magyar nevet keresve a COPD-t tüdőfogyatkozásnak nevezhetjük el, hiszen jellemzője, hogy a tüdőben lévő légutak fokozatosan és tartósan egyre inkább beszűkülnek, pusztul a tüdő szövete, emiatt pedig egyre nehezebb lesz a kilégzés ? magyarázza dr. Kovács Gábor főorvos, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság szakértője. Kérdésemre a budakeszi Korányi Intézet főigazgatójaként hozzátette, hogy a tavaly bemutatott HUNCHEST-programban mintegy kétezren vettek részt, s idén több fővárosi és vidéki kórház is csatlakozik hozzá.

COPD vagy asztma?

A legnyilvánvalóbb tüneti különbség, hogy a COPD-nél egy állandó, maradandó tüdőkapacitás csökkenés, tüdőállomány pusztulás következik be, ezért a betegek terhelésre azonnal jelentkező nehézlégzést éreznek. Ezzel szemben az asztmás betegek panaszai jellemzően rohamszerűen jelentkeznek, és ezek a rohamok megfelelő gyógyszerekkel megelőzhetőek és kezelhetőek. A COPD korai felismerésével megelőzhető a betegség súlyosbodása. A légzéskárosodás mértéke egy egyszerű 1-2 perces, fájdalommentes vizsgálattal mérhető. Egy roham- és tünetmentes asztmás beteg a légzésfunkciós vizsgálat során akár normál eredményeket is produkálhat, ezzel szemben egy COPD-s betegnél ez nem fordulhat elő.

Az ingyenes szűrések mellett a Rákellenes Világnap egyik célkitűzése a dohányzásról való leszokás támogatása. Százból mindössze 4-5 dohányos tud segítség nélkül leszokni. A sikeres leszokás kulcsa a 2-3 hónapig tartó, szakember által támogatott leszokási program, melynek módszereit szakemberrel együtt a legjobb kiválasztani. Első lépés lehet tárcsázni az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet bázisán működő Leszokáspontot, az ingyenes +36-80-44-20-44 telefonszámon, ahol szakemberek adnak egyénre szabott tanácsot, illetve folyamatos támogatást.

Ma a Duna Plaza bevásárlóközpontban a Costa Coffee melletti téren az egészséges, dohányfüstmentes életmódot segítő esemény részeként az érdeklődők a Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezető orvosaival és egészségfejlesztő szakembereivel találkozhatnak. Az ingyenes rendezvényen 15 óráig szeretettel várják a résztvevőket szénmonoxid-mérésre, dohányzásról való leszokást célzó tanácsadásra és légzésfunkciós készülékkel történő vizsgálatra.

Szóljon hozzá!