ZETApress

hírportál

Lovaskönyvek Fóton

Lovas segítségek, lovasedző, sportlovak és lovasterápiás lovak kiképzése. Három lovaskönyvvel bővítette sorozatát a Magyar Lovasterápia Szövetség (MLTSZ) és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) ? tudtuk meg ma délelőtt Fóton.

2018 végén újabb három lovasszakkönyv jelent meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kiadásában: Isabelle von Neumann-Cosel: A láthatatlan segítségek titka (Agócs Mónika fordítása); Bozori Gabriella ? Kövy András ? Németh Gábor: Sportlovak és lovasterápiás lovak kiképzése; Kövy András: A lovasedző. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi programjának szerves részét képezi a fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában végzett terápiás, gyógyító munka, valamint terapeuták és parasport szakemberek akkreditált képzése és továbbképzése. Ehhez a tevékenységhez kapcsolódik a lovaskönyvek kiadása is.

A terapeuták képzése során mutatkozott meg, hogy sok gyógytornásznak, pszichológusnak, gyógypedagógusoknak, de még leendő lovas parasport edzőnek is nehézséget okoz együtt dolgozni a terápiás eszközével, a lóval. A terapeuta és a ló harmonikus együttműködése biztosítja a páciens számára azt a pozitív folyamatot, ami a beteget fejleszti, biztonságot ad neki. A terapeuták jobb minőségű képzése és munkájuk megkönnyítése érdekében, jelentettük meg az itt bemutatott könyveket. A könyvek ugyanakkor a terapeutákon kívül lovasedzőknek és lovasoknak is ajánlottak. A legrangosabb külföldi és magyar szakemberek sok évtizedes tudását és tapasztalatait foglalják össze, olyanokét, akik mind részt vesznek a magyarországi lovasterapeuták képzésében, továbbképzésében és vizsgáztatásában.

Isabelle von Neumann-Cosel évek óta oktatóként vesz részt az MLTSZ akkreditált lovasterápiás képzésein. A láthatatlan segítségek titka című könyvében tanácsokat ad a jó lovagláshoz, amely külsőre tetszetős, harmonikus, könnyed, mindeközben pedig ló és lovas kommunikációja szinte láthatatlan. A terapeuta és a ló közötti megfelelő kommunikáció a sikeres terápiás munkának is az egyik alapköve.

Kövy András a díjlovas-válogatott egykori szövetségi kapitánya, ma lovasedző, a Kaposvári Egyetem docense. A lovasedző című könyvében az oktatás örök alapkérdéseire keresi a választ: Mit tanítsunk? Mivel tanítsunk? Hogyan tanítsunk? Ki tanítson? A könyv a lovasok alapképzésével foglalkozik, külön kiemelve a sokoldalú képzést ? szemben a korai specializálódással. A kötet legfontosabb témakörei a bánásmód a lóval, a lovasetika, a mentális és fizikális felkészültség, az elméleti képzés.

Sportlovak és lovasterápiás lovak kiképzése című kötetükben a három szerző ? Bozori Gabriella, Kövy András és Németh Gábor ? külön-külön fejezetekben foglalkozik saját szakterületével. Kövy András a különböző sportlovak kiképzéséről, a díjlovaglásról, díjugratásról és a versenyzésről ír. Bozori Gabriella a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának intézetvezetője, lovasterapeuta, egyetemi docens. Nevéhez fűződnek a terápiás lovak kiválasztásáról, kiképzéséről, valamint a terápiás lovak alkalmassági vizsgájáról szóló fejezetek. Németh Gábor elismert lókiképző és lovasedző, aki RA1-es lovasvizsgával rendelkezik, amely a legmagasabb németországi vizsgafokozat. A könyvben a fiatal lovaknak a kezdő lovastusa versenyekre történő felkészítéséról, kiképzéséről szóló fejezet fűződik a nevéhez.

Mindhárom könyv színes fotókkal és ábrákkal gazdagon illusztrált. Ezek a hiánypótló szakmai könyvek az EMMI támogatásával jelentek meg ezer-ezer példányban, mint ahogy a tavaly októberben bemutatott Isabelle von Neumann-Cosel ? Susanne von Dietze: Így kíméld a hátad, lovas című könyv fordítása is. Ezúton is köszönet az EMMI támogatásáért!

Szóljon hozzá!