ZETApress

hírportál

Világnagyságok műtétei

Világhírű professzorok operálnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, egyedülálló urológiai műtéti eljárások Magyarországon! 2019. január 17-19-e között 10. alkalommal rendezi meg a Kórház Urológiai Osztálya a Minimál invazív eljárások az urológiában című nemzetközi továbbképzést és műtéti kurzust ? tudatta Huszti Szilvia kommunikációs tanácsadó.

A Közép-Európában egyedülálló kurzuson három műtőben összesen 16 műtétet és számos előadást kísérhet figyelemmel a mintegy száz hallgató. A háromdimenziós laparoszkópos csúcstechnológiával végzett műtéteket a résztvevők 8 monitoron három-dimenzióban követhetik élő adásban, audiokommentárral. Európa vezető professzorai a műtét közben, szóban is felhívják a figyelmet a nehézségekre, a legújabb technikai fogásokra és válaszolnak a hallgatóság kérdéseire.

A megnyitón köszöntőt mondott: dr. Fábián Károly egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, dr. Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgató-főorvosa, prof. dr. Tenke Péter, a Kórház Urológiai Osztályának vezető főorvosa, valamint dr. Flaskó Tibor, a Magyar Urológiai Társaság elnöke.

A háromnapos program a szakorvos-jelöltek tudásának felmérésével kezdődött. Először a 2019. évi Európai Urológus Társaság Közép-Európai Találkozó (EAU CEM) szelektáló verseny-előadásai hangzottak el. Dr. Romics Miklós, a győztes tanulmány előadója utazhat a CEM Kongresszusra. A felkért szakorvos-jelöltek ezután szintfelmérő előadásokat tartottak endoszkópos, laparoszkópos témakörben. Dr. Széll Tamás előadása bizonyult a legjobbnak, aki így elutazhat az Európai Urológus Társaság Uro-Technológiai Részleg (EAU Section of Uro-Technology) idei kongresszusára.

A második napon a műtőké és a meghívott külföldi szaktekintélyeké a főszerep, akik bemutatták a legújabb műtéti technikákat, amelyekről előadásokat is tartanak. A világszínvonalat visszatérő barátaink biztosítják, prof. dr. Jens-Uwe Stolzenburg, prof. dr. Evangelos Liatsikos, dr. Hoznek András, dr. Richard Gaston, valamint a tavaly már bemutatkozott fiatal endoszkópos sebész, dr. Ho Thi Phuc és új vendégelőadóink: prof. dr. Renauld Bollens és prof. dr. Christian Wülfing is. Az utolsó napon az uro-onkológiai előadások után a hazai urológus társadalom színe-java mutatja be technikai tudását.

Az első Minimál Invazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülését 2009-ben rendezte a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai Osztálya prof. dr. Tenke Péter vezetésével. Az urológiai műtéti technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a konferencia minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvos szakma számára.

Szóljon hozzá!