ZETApress

hírportál

Naptárlányok a betegekért

December 29-én szombaton 19 órakor a Magyar Színházban a Naptárlányok előadása előtt prof. dr. Dank Magdolna az SE Onkológiai Klinika igazgatója Zalán Jánostól átveszi azt az összeget, amelyet a színdarabban játszó színésznők által készített naptár bevételéből gyűjtöttek.

A Magyar Színház több, mint egy éve mutatta be Tim Firth: Naptárlányok című színdarabját Tallós Rita rendezésében. A színdarab valós történetet dolgoz fel, az ötven és kicsit több pluszos nők által létrehozott naptár és alapítvány valóban létezik ? tudatta Sándor Erzsi.

A kétezres évek elején ezek a többnyire decens ám nem nagyon gazdag kisvárosi angol nők tényleg meztelenül álltak modellt a nőegyleti naptárjuk elkészítéséhez, mert a környékükön működő és rossz anyagi helyzetben lévő rákkórházba szerettek volna egy kényelmes kanapé árát összegyűjteni. A naptár világsiker lett, a bevételből egy új kórházi szárny épült és a nők történetéből hollywoodi film és világszerte játszott színdarab született. Ezt a színdarabot mutatta be a Magyar Színház 2017 októberében, melyről idekattintva olvashatunk.

Ám a történet nem állt meg itt. A valódi nőkről írt szerepeket játszó színésznők elkészítették a naptár hasonmását, amelyet az előadások alatt a Hevesi Sándor téri színház előcsarnokában működő Emléktárgyboltban megvásárolhatók. A naptárban és a színdarabban szereplő színésznők: Hegyi Barbara, Igó Éva, Tóth Enikő, Soltész Bözse, Udvarias Anna, Bede-Fazekas Anna, a fotókat Semsei Eszter és Zsigmond László készítette.

A naptár bevételét pedig felajánlották a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának. A 721 ezer forintot és azt az összeget, amit majd az ez évi utolsó előadáson a naptár vásárlással tesznek hozzá a nézők december 29-én szombaton, az év utolsó Naptárlányok előadásán adja át a társulat és Zalán János színházigazgató prof. dr. Dank Magdolnának, a Tömő utcai Onkológiai Központ igazgatójának.

Szóljon hozzá!