ZETApress

hírportál

Kiből és miért lesz onkológus

Rákgyógyítás téli számFiatal onkológus szakorvos-jelöltek tárják fel a Rákgyógyítás Magazin téli lapszámában, miért a daganatellenes küzdelmet választották hivatásuknak. Az ingyenes országos lap részletes összeállítást közöl a rákhajlam örökölhetőségéről, a daganatos betegeknek ajánlott étrendről, az immunterápiákról. Az újságnak interjút adott az ESMO elnöke is.

Átláthatóságra van szükség, az onkológiákat szembesíteni kell az eredményeikkel, de nem szankciókkal fenyegetve, hanem a jobbítás szándékával ? fogalmaz a Rákgyógyítás Magazinban az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke. Josep Tabernero a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) novemberi kongresszusán járt Budapesten, ahol a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) vezetői világítottak rá arra, milyen különbségek vannak a hazai onkológiák gyógyszer-felhasználási gyakorlata és eredményessége között.

Abban az ESMO elnök és a hazai orvosok is egyetértenek: az onkológiák eredményessége sokszor nem az onkológiákon múlik, hanem azon, hogy milyen stádiumban, milyen állapotban találkozik először egy beteggel egy onkológus. Ez részben az emberek egészségtudatosságának, részben a diagnózis utáni betegutak rendezettségének is függvénye ? mindkét téren van mit javítani.

Amint arról a pályaválasztásukról mesélő fiatal szakorvos-jelöltek is beszélnek, ezen a szakterületen siker és kudarc megítélése viszonylagos. Ami szakmailag eredmény ? például, hogy egy menthetetlen állapotban lévő ember panaszait sikerül csökkenteni és időt adni számára, amit még a családjával tölthet ? az gyakran a hozzátartozók megítélése szerint kudarc, hiszen a beteg nem gyógyult meg.

A betegeket nemcsak az foglalkoztatja, miért lettek betegek, hanem az is, hogy gyerekeiknek továbbadhatták-e a kórt. A rákhajlam örökölhetőségéről dr. Tímár József rákkutató patológus professzor nyilatkozik. Amíg a génjeinken (még) nem tudunk változtatni, az étrenden igen, ám amint egy tapasztalt dietetikussal készült interjúból kiderül, nagyon sok tévhit kering arról a betegek között, hogy mit szabad és mit nem szabad enni.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes ? a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő ? Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, posta-kész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság. A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon és a Facebookon is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

Szóljon hozzá!