ZETApress

hírportál

Alapkőletétel Pécsett

Csortos Szabolcs felvételeRendhagyó alapkő-elhelyezés volt tegnap 13 órától a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán ? tudatta Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense.

Ünnepélyes keretek között helyezte el Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár, dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Jenei Zoltán, a PTE kancellárja, dr. Nyitrai Miklós, az Orvostudományi Kar dékánja, dr. Páva Zsolt pécsi polgármester és Peresztegi Imre, a ZÁÉV vezérigazgatója a Modern Városok Program keretében megvalósuló Általános Orvostudományi Kar Új Oktatási és Kutatási Épületének alapkövét.

A rendhagyóan különleges alapkő kivitelezése a PTE 3D Központjában készült, 3D nyomtatással, utalva egyrészt a technika és tudomány összefüggéseire, másrészt, a felnagyított emberi szövet struktúrára emlékeztető felület az egyetem és környezetének viszonyát, a kapcsolódások fontosságát szimbolizálja. Mint ismert, Magyarország Kormánya a Modern Városok Program részeként közel 25 milliárd forinttal támogatja a Pécsi Tudományegyetemet, melynek deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, az oktatási és szolgáltatási portfólió fejlesztése, a külföldi hallgatói létszám növelése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása.

Az Új Oktatási és Kutatási Épület okkal a program zászlóshajó-nagyberuházása, hiszen bruttó tízmilliárd 669 millió forintból egy új szárnnyal bővül az orvoskar. A fejlesztés eredményeként új terek szolgálják az oktatási és a tanulási feltételeket, bővül a meglévő skill laboratórium eszközparkja, a legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás eszközök beszerzése révén orvosi csúcstechnológiák biztosítják a képzés hátterét, bővül a hallgatók vonzásához és megtartásához szükséges szolgáltatási infrastruktúra, valamint teljes körű ingatlanracionalizálás valósul meg, amely kiterjed a zöldfelületekre, közlekedésre és parkolási lehetőségekre is.

Az épület tervezését több XXI. századi intézmény inspirálta. A szintenkénti open lab architektúra és az épület kialakítása, a Janelia Research Campus (Howard Hughes Medical Institute, USA) és az új Max Planck kutató épületek (Németország) struktúráját ötvözi. A tervezést a méltán elismert TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. jegyzi, amely az építész szakmában komoly referenciákkal bíró szellemi műhely. ? Az új tömb filozófiája: magas esztétikai minőség, funkcionalitás és fenntarthatóság. Mindez azért is lényeges, mert az ÁOK több évtizede nemzetközi környezetben versenyez a diákokért, és e versenyben fontos az oktatók számára is innovatív, a tudományhoz méltó körülményeket biztosítani. Kizárólag így lehetséges a komoly sikereket elért kutatók megtartása, és a fiatal tehetségek helyzetbe hozása, ezáltal az oktatási célok mellett a kutatási eredmények erősítése. A nemzetközi trend azt mutatja, hogy az orvosképzés iránti igény tovább nő a következő években. Az Európai Unió felmérései, valamint a magyar és a pécsi felvételi jelentkezési számok alapján is látható, hogy a nemzetközi képzésekre az elkövetkező tíz-tizenöt évben fennmarad a jelentős túljelentkezés ? mondta el dr. Nyitrai Miklós dékán az alapkő-letételi ünnepségen.

Szóljon hozzá!