ZETApress

hírportál

Kilencmilliárd pszichiátriákra

Vitályos Eszter államtitkárKilencmilliárdos fejlesztéssel megújul a hazai pszichiátriai ellátórendszer ? tudtuk meg a mai sajtóreggelin a Lehel utcai Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet II. emeleti Tanácstermében.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fejlesztéseinek kiemelt területe a hazai pszichiátriai ellátórendszer megújítása, ezért három projektben, összesen kilencmilliárd forintot fordítanak a magyar pszichiátriai ellátás három különböző szegmense korszerű és magas színvonalú feltételeinek megteremtésére.

Az érzelmi és lelki zavarok megelőzése, megfelelő kezelése, a mentális zavarokban szenvedők gondozása és a magyar lakosság mentális egészségének elősegítése érdekében a felnőtt pszichiátriai ellátáshoz kapcsolódóan 2,3 milliárd forintos fejlesztést kap 13 megyei kórház az akut pszichiátriai ellátás komfortfokozatának javítása és a betegellátás biztonsági fokának növelése érdekében.

A magas kockázatot jelentő, agresszív pszichiátriai betegek ellátási feltételeinek megteremtése érdekében összesen 2,7 milliárdos fejlesztéssel teljesen új fekvőbeteg-ellátási formaként egy magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egység jön létre a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben. Ugyanitt felújítják a pszichiátriai és addiktológiai osztályokat is, és a Péterfy Kórház ? Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet pszichiátriai és addiktológiai egységei is megújulnak. A pszichiátriai gondozás és a lakosság közeli pszichiátriai ellátási feltételek javítása érdekében pedig négymilliárd forintból fejlesztik az ország 35 pszichiátriai és addiktológiai gondozóintézetét. Három helyszínen új pszichiátriai gondozó, négy helyszínen pedig a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolódó Nappali Terápiás Részleg jön létre.

Minderről dr. Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár, valamint a terület elismert szakemberei számoltak be. A szakmai konferenciát a Dürer Rendezvényközpontban 10:30-kor Vitályos Eszter, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, dr. Gondos Miklós, az ÁEEK főigazgatója, dr. Németh Attila, a Nyírő Gyula OPAI főigazgató főorvosa és dr. Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke nyitotta meg.

A fejlesztések az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP-2.2.6-VEKOP-16-2016-00001 Pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése, az EFOP-2.2.0-16-2016-00005 Pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése keretében a szakellátások minőségének és hozzáférésének javítása és az EFOP-2.2.0-16-2016-00008 Pszichiátriai és addiktológiai gondozóhálózat fejlesztése című kiemelt projektek keretei között), a Széchenyi 2020 program keretében valósulnak meg.

Szóljon hozzá!