ZETApress

hírportál

Nagy lépés a májátültetésért

A Novartis adományaként Magyarországra érkezett az élődonoros májtranszplantációhoz szükséges legmodernebb sebészeti vágóeszköz. Közel húszmillió forint értékű az a műszeradomány, ami immár Magyarországon is szélesebb lehetőséget teremt az élődonoros májátültetéshez. A felajánlásnak köszönhetően a várva várt műszert, a műtétekhez nélkülözhetetlen ultrahangos vágókészüléket az élődonoros májműtéthez használják. A gyermekek életét megmentő beavatkozást lehetővé tevő műszert a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának vezetője Prof. Dr. Járay Jenő vette át a transzplantációt régóta támogató cég ügyvezető igazgatójától, Brázay Andrétól.

Az orvostudomány mai állása szerint már lehetőségünk van arra, hogy bizonyos szerveinket, ha végleg tönkrementek, kicseréljenek. Ezt a műveletet szervátültetésnek, más szóval transzplantációnak nevezik. Pótolható a vese, a szív, a hasnyálmirigy, a tüdő és a máj is. Azt talán már kevesebben tudják, hogy a lehetséges beavatkozások közül talán a májátültetés a legbonyolultabb. Az e fajta műtéthez szükséges szerv az élő emberi szervezetből is nyerhető. Ez utóbbit élődonoros eljárásnak hívják és az 1980-as években Chicagóban dolgozták ki.

Hazánkban 2002-ben huszonöt, 2006 pedig negyvenhét májátültetést végeztek. A beavatkozások elvégzésének legnagyobb korlátja a megfelelő szerv hiánya. Évi 150-180 agyhalott donor csak egyharmadának van olyan állapotban a mája, hogy az átültetésre alkalmas. Hazánkban az egyre nagyobb mértékű elhízás, az egészségtelen táplálkozás, a túlzott és rendszeres alkoholfogyasztás miatt az emberek mája elzsírosodik, így alkalmatlan az átültetésre.

A májtranszplantáció elengedhetetlen feltétele a megfelelő vércsoport és a donor májának megfelelő mérete, mivel ennek ismeretében választjuk ki a legmegfelelőbb beteget. Az élődonoros átültetést tehát az is indokolja, hogy a májra várakozok száma folyamatosan növekszik, míg a fellelhető agyhalottak száma nem, vagy alig. Tehát nincs elegendő megfelelő halottból származó (cadaver) donorszerv.

Az élődonoros szervátültetés lehetősége gyermekeknél különösen fontos, mivel esetükben nagyon kevés a megfelelő méretű szervvel (az ő májuk sokkal kisebb) rendelkező cadaver donor, viszont pont a kisebb szervméret miatt esetükben kiválóan alkalmazható az élődonoros technológia.

Krónikus betegség esetén a májtranszplantációhoz vezető út általában éveket vesz igénybe, míg heveny májelégtelenségnél az időfaktor rendkívül fontos. A heveny májelégtelenséget sok minden, így vírusfertőzés, gombamérgezés (pl. gyilkos galóca), illetve bizonyos gyógyszerek túladagolása, mellékhatása okozhatja. Évente 10-15 ilyen esettel kell számolnunk és ezekben az esetekben csak 48-72 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy megfelelő vércsoportú, alkatú, testméretű donort találjanak.

Műmáj helyett mindig igazit

A máj rendkívül bonyolult szerv, ezért minden erőfeszítés dacára a mai napig nem sikerült műmájat kifejleszteni. Heveny májelégtelenség esetén a szervezet kiesett funkcióinak pótlása csak néhány napig lehetséges. Ilyenkor nincs idő arra várni, hogy mikor lesz halott donor, illetve arra sincs garancia, hogy a donorszerv pont akkor és pont ott lesz, ahol szükség van rá. Így a heveny májbeteg gyerekek és a nem átlagos méretű májjal rendelkező felnőttek esetében gyakorlatilag az élődonoros transzplantáció az egyetlen megoldás, amellyel ez a halálos kórfolyamat gyógyítható.

A máj anatómiai szerkezet alapján nyolc részre bontható, ami lehetővé teszi az élődonoros átültetést. Ennek során ugyanis az emberi szervezetben az élő donor májából megfelelő technikával levágnak egy akkora darabot, amely donorszervként használható az arra rászorultnak. Magyarországon a tavalyi évben elvégzett 47 májtranszplantáció közül mindösszesen kettő volt élődonoros transzplantáció, melyeket kölcsönkapott műszer segítségével végeztek el a Transzplantációs Klinikán. Az élődonoros májátültetés elengedhetetlen feltétele, hogy rendelkezésre álljon az élő májszövet darabolásához szükséges, megfelelő gép.

Modern technika az orvoslásért

A Novartis által most adományozott ultrahangos vágókészülék a legmodernebb technikai színvonalat képviseli. Nem csak máj vágására alkalmas, hanem bármely az ilyen beavatkozáshoz nem túl vastag szervhez (például a hasnyálmirigy vagy vese) vágásához használható. A gép működése során az ultrahang megrezegteti a műszer fejét, amely mintegy elporlasztja a sejteket, és csak egy kitűnően látható érháló marad. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy egy-egy úgynevezett klippel el lehessen zárni az ereket. Műtét közben a máj nem vérzik. Tisztább műtéti felületet kapunk, így csökken a melléksérülés veszélye, másrészt a vérveszteség is kisebb. Csökken a későbbi szövődmények kialakulásának valószínűsége, illetve az utóvérzés esélye is.

Az utrahangos májvágó értéke a szükséges eszközökkel együtt 25 millió forint, a most átadott alapgép értéke 19 millió forint. A berendezés a Novartis Hungária Kft. és a bázeli anyavállalat a Novartis AG közös adománya, amit ? a magyar vállalat segítségével ? egy nemzetközi Novartis pályázaton nyert el a Klinika. A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája 1994-ban az egyik legjobban felszerelt intézet volt, azonban ilyen nagy értékű berendezés megvásárlására nem volt lehetősége. A most megkapott berendezés megszerzéséhez szükséges anyagi fedezetre is már számos esetben nyújtott be pályázatot.

Természetesen most sem egy alkalmi együttműködésről van szó, hiszen a Novartis Hungária Kft. évek óta kitartó támogatója a magyar transzplantációs orvoslásnak. A korábbi években a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikát már támogatták műszeradományokkal (lélegeztetőgéppel) és betegfigyelő monitorokkal, mint ahogy az idei évben ? szintén a cég támogatásának köszönhetően ? sor kerül majd a Szegedi Egyetem transzplantációs osztályának felújítására is.

A Novartis-ról

A Novartis AG (NYSE:NVS) a világ egyik vezető vállalata a vényköteles és a nem vényköteles gyógyszerek gyártásában. A Novartis elkötelezett abban, hogy újabb és újabb gyógyszereket fedezzen fel és fejlesszen tovább a betegségek gyógyítására, az emberek életminőségének javítására, az egészség megőrzésére. A Novartis az egyetlen vállalat, amely vezető szerepet tölt be mind a generikus, mind az innovatív gyógyszerek piacán.

Gyógyszer-alapú portfóliójuk megerősítésén folyamatosan dolgoznak, amely az alábbi négy stratégiai növekedést biztosító dívíziót jelenti: a hatékony innovatív gyógyszerek, a kiváló minőségű és kedvező ár-érték aránnyal rendelkező generikus termékek, az oltóanyagok és a minőségi, biztonságos és könnyen elérhető vény nélkül kapható termékek. További információért keresse fel a www.novartis.com és a www.novartis.hu honlapokat!

1 hozzászólás

  1. Nagyon jókat olvastam a kezelésekről, és én azt szeretném megkérdezni, hogy akkor miért engedik szenvedni a családokat hosszú évekig? Van egy 5 éves unokám, aki PFIC betegségben szenved, igaz, hogy sok gyógyszert szed, de a szülők és a gyerek sem alszik egy órát sem egyfolytában, állandóan vakarózik, véresre vakarja magát, szinte tépi le magáról a ruhát. Éjszaka és napközben is a szülők is vakargatják, így éjszaka ők sem alszanak. Igaz, hogy óvodába jár a gyerek, ahonnan sokat hiányzik, mert gyakran beteg. Így iskolába sem fog tudni menni, csak lemarad a fejlődésben. Tudom, hogy a májátültetés nagyon kockázatos, de mérlegelni kellene, hogy a gyerek életminősége javuljon, és megfelelően tudjon fejlődni. Köszönöm, hogy elolvasták, és válaszolnak, hogy mit tehetnénk a gyermek érdekében!