ZETApress

hírportál

Emlőműtét vákuumtechnikával

Dr. Forrai Gábor radiológusÚj gyógymód a határeseti emlődaganatok kezelésében: a vákuumos megoldás áttörés az elváltozások kezelésében. Hazánkban több száz nő szenvedhet olyan határeseti emlődaganatban, amelyre megoldást jelenthet a már Budapesten is elérhető a vákuum-asszisztált excízió.

A hagyományos műtétekkel szemben az eljárás során nincs szükség altatásra, nem kell befeküdni a kórházba, és nem marad hegvonal sem. A 20 perces beavatkozást Magyarországon csak a Duna Medical Centerben végzik ? tudatta Solti Alexandra, Avantgarde Group.

Vannak olyan elváltozások, amelyek teljesen jóindulatú folyamatok, ennek ellenére teljesen el kell őket távolítani. Ennek oka, hogy ezek a határeseti, úgynevezett B3-elváltozások (például papillaris folyamatok) nem egyformák a teljes területükön, tehát lehet bennük rejtett rosszindulatú részlet is. Amennyiben ezeket nem távolítják el, a későbbiekben rosszindulatú daganatokká alakulhatnak át. Ha egymás közelében több ilyen daganat van, azokat lehet egyszerre is kezelni.

? A vákuum asszisztált excíziós műtéteket a világon 10 éve kezdték el, hazánkban viszonylag új ez a beavatkozás. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy 3-20 mm közötti átmérőjű elváltozásoknál biztonsággal elvégezhető a beavatkozás ? ezt a nemzetközi tanulmányok és szakmai ajánlások is alátámasztották ? mondta el dr. Forrai Gábor PhD, a Duna Medical Center Radiológia osztályvezető főorvosa, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnöke.

Ultrahang vagy mammográfiás (sztereotaxiás) célzással helyi érzéstelenítésben (altatás nélkül) történik a beavatkozás, amelynek időtartama körülbelül 20 perc. A megelőző előkészítés, célzás, és bekötözés összesen egy órát vesz igénybe. A beavatkozás fájdalommentes, legfeljebb apró kellemetlenséget érezhet a beteg. A műtét során egy tű segítségével vákuumot képeznek és távolítják el a problémás részt. A beavatkozást ambulánsan végzik, utána a beteg hazamehet.

Szóljon hozzá!