ZETApress

hírportál

Új szervekkel vándorúton

Szervátültetettek is teljesítették a 113 kilométeres vándortúrát. Öt nap alatt 113 kilométert tett meg a szervtranszplantációs műtéteken átesett természetbarátok csoportja, amelynek tagjai idén először teljesítették hazánk egyik legjelentősebb többnapos, szervezett gyalogtúráját ? tudatta Harmati Judit, FLOW PR.

A tüdő-, szív-, vese- és kombinált tüdő- és májátültetésen átesett fiatalok a Fjällräven Vándortúrán való részvételükkel arra hívták fel a figyelmet, hogy kellő odafigyeléssel és előkészülettel a szerv-transzplantáltaknak sem kell lemondania a mozgás öröméről és arról, hogy teljes életet éljenek.

Magyarországon 1962 óta több mint tízezer, csak 2017-ben és 2018-ban pedig 804 szervtranszplantációs műtétet hajtottak végre. A szervátültetettek rehabilitációjában egyebek mellett a mindennapi mozgás is szerepet játszik, az öt éve minden nyáron megrendezett vándortúrán résztvevő csoport ezt is hangsúlyozni kívánta. A szervezők által biztosított szakembereknek, valamint a csoportot kísérő orvosnak köszönhetően a csapat az esetleges vészhelyzetekre felkészülve indult el a Bakonyon és a Balaton-felvidéken át vezető gyalogtúrán.

A csapat számára a legnagyobb kihívást az első és az utolsó nap jelentette. Az első napot az akklimatizálódás, az utolsót pedig a nagy szintkülönbség tette nehezebbé. Az előírások betartásával, mint például a kizárólag palackozott víz, illetve hőkezelt ételek fogyasztásával a csapat sikeresen, életre szóló élményekkel gazdagodva teljesítette az utat. ? Izgatottan vágtunk neki ennek az ötnapos kalandnak, hiszen mindannyian a természetjárás nagy rajongói vagyunk. Voltak nehéz pillanatok, de úgy érezzük, hogy az élmények mindenért kárpótolnak. Óriási örömet jelentett az is, hogy itthon is megmutathattuk a nagyközönségnek, hogy ellenőrzött körülmények között komoly transzplantációs műtét után is van lehetőség többnapos, intenzív testmozgásra ? mondta el Balogh Krisztián, a csapat kombinált szervtranszplantáción átesett tagja.

A túra szervezőjének, a Fjällrävennek nem a mostani az első kezdeményezése, amely a szervátültetettek rehabilitációját támogatja. Tavaly júniusban a nemzetközi Kilimandzsáró Expedíció egyik támogatójaként prémium túrafelszereléseket biztosított a hétfős magyar csapatnak. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tüdő-transzplantált résztvevők és kísérőik sikeresen teljesítették a küldetést, és feljutottak a Kilimandzsáró 5895 méter magas csúcsára. Erről idekattintva olvashatunk. ? Célunk, hogy minél több emberrel megismertessük a természetjárás szépségeit, és lehetőséget teremtsünk arra, hogy biztonságban, egymásból erőt merítve küzdjük le a túrázás során felmerülő nehézségeket. Örömünkre szolgált, hogy az idei Fjällräven Vándortúrán ismét hangsúlyt fektethettünk a szerv-transzplantáltak rehabilitációjára ? mondta el Beszédes Zsolt, a Fjällräven értékesítési igazgatója, a túra egyik főszervezője.

A Fjällrävenről

1960-ban ÅkeNordin alapította meg a Fjällräven céget jelenlegi székhelyén, az észak-svédországi Örnsköldsvikben. Jelenleg a vállalat időtálló, sokoldalú és tartós felszerelései a világ több mint 30 országában elérhetőek. A Fjällräven kínálatában férfi és női outdoor ruházat és kiegészítők, hátizsákok, sátrak és hálózsákok egyaránt megtalálhatóak. A Fjällräven számára kiemelten fontos, hogy az embereket, az állatokat és a természetet egyaránt tiszteletben tartó, felelős vállalatként működjön, és mind több érdeklődő figyelmét felkeltse a túrázás szépségeire. A cég két népszerű outdoor kezdeményezést hívott életre, a Fjällräven Classic-ot és a Fjällräven Polart, mindkét túrán ezres nagyságrendben vesznek részt éves rendszerességgel.

Szóljon hozzá!