ZETApress

hírportál

Megújuló szakrendelők

Ady Endre utcai SzakrendelőMegújul a Jahn Ferenc Kórház pesterzsébeti szakrendelője: két és fél milliárd forintos fejlesztésről döntött a kormány. Több mint 2,5 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosít a Jahn Ferenc Kórház részeként működő Ady Endre utcai Szakrendelő fejlesztésére a Magyar Közlönyben napokban megjelent kormányhatározat.

A szakrendelő két, egymással összeköttetésben álló épületrészből áll, 4737 négyzetméteres alapterületen helyezkedik el. Huszonnégy szakrendeléssel és két gondozóval szolgálja a betegek ellátását, többnyire két műszakban. A vonzáskörébe több mint 80 ezer fős lakosság tartozik, de ez alól is kivételt jelent a kardiológiai szakrendelés, amelynek 316 ezer fő ellátását kell biztosítania. A szakrendelőben tavaly összesen közel 192 ezer esetet láttak el – tudatta Vas Anna, Ypsylon Média.

A fejlesztés célja az Ady Endre utcai szakrendelőben nyújtott lakosság-közeli járóbeteg szakellátási szolgáltatások színvonalának és a munkafeltételek minőségének javítása. Az intézmény építészeti-műszaki fejlesztését alapvetően az indokolja, hogy a két épületrész átfogó felújítása az elmúlt több mint 50 évben elmaradt. A külső hőszigetelésen és a nyílászárók cseréjén túl mindössze kisebb, karbantartó jellegű, az alapközműveket nem érintő felújításokat végeztek. Az eszközpark átfogó fejlesztése lehetővé teszi a meglévő járóbeteg szakellátások magasabb színvonalra emelését, illetve új ellátások megjelenését.

A tervezett fejlesztés legfontosabb elemei

Az épület átfogó felújítása, villamos-, cső- és csatornahálózatának teljes cseréje. Központi légtechnika, hűtés-fűtés kialakítása. A belső burkolatok teljes cseréje. Az elválasztó falak áthelyezésével egyes rendelőhelyiségek és a meglévő gyógytornaterem méretének növelése, valamint bizonyos kiszolgálóhelyiségek és öltözők megszüntetése. A szakrendelések orvosi műszerparkjának korszerűsítése, cseréje, kiegészítése, bővítése. Bizonyos szakrendelések esetén (mint a sebészet, bőrgyógyászat, kardiológia, gégészet) az ellátás szélesítése érdekében olyan új eszközök beszerzése, amilyenekkel jelenleg a szakrendelő nem rendelkezik. A betegek és a személyzet által használt bútorzat cseréje. Az intézményi informatika fejlesztése, betegirányítási, beléptetési és vagyonvédelmi rendszer kialakítása.

A fejlesztés teljes becsült költsége: 2.510.681.084 forint. A fejlesztés eredményeképpen az orvostechnikai eszközök átlagéletkora a jelenlegi 16,59 évről 1,31 évre csökken. A fejlesztéstől várt hatások: A betegellátást szolgáló műszerpark megújítása. A betegellátási környezet minőségének jelentős javítása. A szakrendelői munka hatékonyságának növelése. A betegelégedettségi mutatók javulása. A fejlesztések végrehajtásának irányítását és a szükséges közbeszerzési eljárások lebonyolítását a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) végzi.

Szóljon hozzá!