ZETApress

hírportál

Szűrjük és gyógyítsuk!

A WHO nemzetközi programjának célja a krónikus vírushepatitiszek, mint nép-egészségügyi probléma felszámolása 2030-ra, amihez Magyarország 2017-ben csatlakozott ? tudtuk meg délelőtt az SE ÁOK II. Számú Belgyógyászati Klinika Szentkirályi utcai Főépület földszinti Könyvtártermében.

A Hepatitisz Világnap alkalmából a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR), valamint a Májbetegekért Alapítvány által szervezett sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet arra, hogy e fertőzés végleges legyőzéséhez államilag támogatott szűrőprogramra, és a kiszűrtek azonnali, korszerű és biztonságos kezelésére van szükség. A sajtóesemény résztvevői a megszólalás sorrendjében prof. dr. Schaff Zsuzsa Széchenyi-díjas akadémikus; dr. Werling Klára, a VIMOR alelnöke; Vircziczki Áron Zoltán, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Ártámogatási Főosztály vezetője; prof. dr. Hunyady Béla, a Pécsi Tudományegyetem tanára és Jakó Ferencné Nóra gyógyult beteg, a VIMOR elnökségi tagja voltak.

A Hepatitis Világnap (World Hepatitis Day) egyike az összesen 8 hivatalos WHO világnapnak, amit minden év július 28-án tartanak. A 2008 óta megrendezésre kerülő eseményhez már több mint 160 ország csatlakozott. A WHO fő célja 2030-ra a krónikus vírushepatitiszek, mint nép-egészségügyi probléma felszámolása, eliminálása. E célhoz Magyarország is csatlakozott, amiért tevőlegesen tenni is kell!

A krónikus vírushepatitisz fertőzések (hepatitisz-B és -C) Magyarország lakosságának kb. 1%-át érintik. Mivel a fertőzések hosszú évtizedekig (20-50 év) is lappanganak, nem okoznak jellegzetes panaszokat, a fertőzöttek nagy része nem is tud betegségéről és a fertőzőképességéről.

A hosszú ideig fel nem ismert és ez által kezeletlen fertőzés alatt a máj nagy része (akár 80 százaléka is) elpusztul, kötőszövetesen átalakul, májzsugor, májrák alakulhat ki. A hepatitisz-B és/vagy hepatitisz-C által okozott krónikus májgyulladás nem okoz jellegzetes panaszokat, leggyakrabban olyan általános tünetei vannak, mint a fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, enyhe emésztési zavarok, puffadás. A laboratóriumi leletekben a májenzim értékek (GPT/GOT) gyakran emelkedettek, azonban a normális értékek sem zárják ki a fertőzés lehetőségét!

A krónikus vírushepatitiszek felszámolásának legfontosabb lépcsője a fertőzöttek felderítése és az azonnali kezelés megkezdése. Tudni kell, hogy ma már a hepatitisz-C fertőzés gyógyítható, a krónikus hepatitisz-B tartósan jól kezelhető. A fertőzöttek felderítésének első lépése az egészségügyi dolgozók kötelező hepatitis-C szűrése, ami már bekerült a költségvetésbe, a megvalósítását pedig az ÁNTSZ-Országos Tisztifőorvosi Hivatal fogja koordinálni.

Mindhárom krónikus májgyulladást okozó vírus (hepatitis-C, hepatitis-B és csak a hepatitis-B fennállása mellett kialakuló hepatitis-D) felderítése csak célzott szűrővizsgálattal valósulhat meg, így a fertőzöttek felderítésének módja, a rizikófaktorokkal rendelkezők célzott szűrése.

Az idült vírushepatitiszek diagnózisához ma már nincs szükség májbiopsziára, ahol vizsgálat céljából a májból szövetmintát vesznek! A máj kötőszövetesedésének (fibrózisának) mértéke fájdalommentes elasztográfiás vizsgálati módszerekkel ? melyben az ultrahang vizsgálathoz hasonló, FibroScan vizsgálat a szövet normál állapotában és enyhe nyomás alatt is megtörténik, majd ezt követően számítógép veti össze a két képet ? vagy vérből kimutatható (pl. ELF) tesztekkel meghatározható.

A krónikus hepatitisz-C kezelések tekintetében elmondható, hogy az előrehaladott állapotú betegek kezelése sürgős, de a kezeléssel, a vírusmentessé tétellel, és a máj így meginduló lassú regenerációjával a legtöbbet a korai stádiumban felfedezett és meggyógyított betegek nyernek. Korai diagnózis esetén így megelőzhető a munkaképesség csökkenése/elvesztése, valamint a súlyos szövődmények kialakulása (májzsugor, májrák) miatti további egészségügyi kiadások, így nemzetgazdasági szempontból is nyereséges a korai felismerés.

A fenti tények tükrében feltétlenül szükséges, hogy legyen államilag támogatott szűrőprogram, és aki kiszűrésre kerül, azonnal kapjon korszerű és biztonságos kezelést! Az európai kezelési protokollok alapján a rövid terápiás idejű, közel 100%-os hatékonyságú, tablettás kezelések alkalmazása indokolt és javasolt orvosszakmailag, és ezek hazánkban is elérhetőek. A rizikófaktorok felmérésében a Hepatitisz Regiszter főoldalán megtalálható és le is tölthető kérdőív nyújt segítséget, ami idekattintva érhető el.

Szóljon hozzá!