ZETApress

hírportál

Ne legyen több érszűkület!

Érszűkületi Nap-logóÖn dohányzik? Ellenőriztesse a lábát! Országos Érszűkületi Nap lesz március 22-én csütörtökön ? tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

Idén már ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érszűkület Napot az európai PAD and Vascular European Days kezdeményezés részeként. Idén külön figyelem irányul a dohányzásra, a dohányzásról történő leszokás jelentőségére. A rendezvényeken minden érintettet és érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Az érszűkület Magyarországon hozzávetőlegesen 400 ezer embert érint. Az ezzel kapcsolatos problémák az elmúlt évben többször is reflektorfénybe kerültek, többek között a magyarországi magas amputációs adatok okán. Az alsó végtagi verőérszűkület sokáig felismerés nélkül maradhat, részben a csak e betegségre jellemző tünetek hiánya, részben a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések miatt. Az alsó végtagi érszűkület legfontosabb kockázati tényezői a kor, a magas-vérnyomás-betegség, a magas koleszterin szint és a cukorbetegség, de a kialakulás kockázata kapcsolatban áll az életmóddal (pl: dohányzás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás), valamint örökletes tényezők is szerepet játszhatnak.

A nemzetközi kampány az idei évben külön figyelmet szentel a dohányzásnak, mint az egyik legfontosabb módosítható kockázati tényezőnek. A szervezők március 22-én 11 és 17 óra között hat helyszínen, egész napos orvosi tanácsadással, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, és a betegség megállapítására szolgáló boka/karindex-méréssel, valamint pulzus önvizsgálat oktatással várják majd az érdeklődőket. Az ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálat helyszínei:

Corvin Plaza Budapest VIII. Futó utca 37-45.
Szeged Plaza Szeged, Kossuth Lajos sugárút 119.
Debrecen Plaza Debrecen, Péterfia utca 18.
PTE Janus Pannonius Klinikai Tömb Pécs, Ifjúság útja 13.
Győr Plaza Győr, Vasvári Pál út 1/A.
Miskolc Plaza Miskolc, Szentpáli utca 2-6.

Szóljon hozzá!