ZETApress

hírportál

Kevesebb öngyilkost!

A depresszió és az öngyilkosság megelőzése ? Valóra váltjuk (Prevention of Depression and Suicide ? Making it Happen) címmel kétnapos Európai uniós konferencia vette kezdetét Budapesten.

A depresszió és az azzal összefüggésben álló öngyilkosság az Európai Unió egyik vezető egészségügyi kihívása. A depresszió és az öngyilkosság megelőzése egyike a 2008-ban elfogadott Lelki Egészség és Jólét Európai Paktuma öt prioritásainak.

Az Európai Bizottság és az Egészségügyi Minisztérium által közösen, a Svéd Elnökség támogatásával és a WHO Európai Irodájával együttműködésben szervezett két napos, magas szintű szakmai esemény célja, hogy európai szinten áttekintsék a depresszió és az öngyilkosság megelőzéséhez szükséges programokat, prioritásokat, a nemzeti vállalásokat, és lehetővé tegyék a témával kapcsolatos tapasztalatcserét, valamint a közös cselekvési tervek kidolgozását.

A fentiekről Michael Hübel, Matt Muljen és Dr. Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára tartott sajtótájékoztatót ma délután a konferencia ebédszünetében, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest, Corvinus termében. A depresszió és az azzal összefüggésben álló öngyilkosság az Európai Unió egyik vezető egészségügyi kihívása, hiszen a depresszió az egyik olyan betegség, ami a legnagyobb gazdasági terhet jelenti a tartós megbetegedések közül ? mondták el egybehangzóan az előadók.

A depresszió és az öngyilkosságok megelőzésé iránti elkötelezettség fontossága, valamint az összes e célra szolgáló eljárásrend és stratégia bevonása a folyamatba a kulcsüzenete a budapesti konferenciának. A két napos, magas szintű szakmai eseményt egészségügyi miniszterünk, Székely Tamás nyitotta meg.

A konferencián áttekintik a depresszió és az öngyilkosságok rizikótényezőit, valamint azokat a lehetséges lépéseket, amelyek képesek csökkenteni a gazdasági krízis okozta rizikónövekedést. Megmutatták, hogy hogyan lehet a depresszió elleni küzdelemben regionális szintű együttműködést kialakítani, illetve hogyan lehet más ? nem az egészségügyi szektorból érkező ? szereplőkkel együttműködni e kérdésben.

A konferencia második napját olyan témáknak szentelik, mint például a (mentális) egészségügyi ellátás hozzáférhetősége, az eHealth, az Internet és a média szerepe, valamint a depresszió és az öngyilkosságok témájával kapcsolatos alapvető ismertek, kutatás fejlesztése.

A depresszió és az azzal összefüggésben álló öngyilkosság az Európai Unió egyik vezető egészségügyi kihívása. Egyes EU tagállamokban az öngyilkossági ráta a világon mért legmagasabbak között van. A depresszió és az öngyilkosság megelőzése egyike a 2008-ban elfogadott Lelki Egészség és Jólét Európai Paktuma öt prioritásának. A paktumot 2008. júniusában mutatták be azért, hogy magas szintű konferenciák sorozatával segítsen rávilágítani a legfontosabb kulcsterületekre.

Az első, a szeptemberben, Stockholmban megtartott esemény témája a fiatalok lelki egészsége és lelki egészség az oktatásban volt, amit másodikként a mostani budapesti esemény követ. A még hátralévő témák és események: Az idősek lelki egészsége ? 2010. április (Madrid és Toledo); Küzdelem a megbélyegzés és a társadalmi kirekesztés ellen ? 2010 második féléve (Lisszabon); Lelki egészség a munkahelyi környezetben ? 2011 éveleje (Berlin).

Szóljon hozzá!