ZETApress

hírportál

Egynapos sebészetek

Egynapos sebészeti műtőNyolcmilliárdos fejlesztés az egynapos sebészeti részlegek országos hálózatában. A korszerű, hatékony és betegközpontú ellátás megteremtése érdekében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ önálló, legalább négy szakmát érintő egynapos sebészeti részlegek kialakítását kezdte meg 18 fekvőbeteg-ellátó intézmény 20 helyszínén.

A szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeképpen lerövidül a kórházban eltöltött idő, és jelentősen csökken a kórházi fertőzések száma ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Rókus Kórház ? Rendelőintézet III. emeleti Tanácstermében. Résztvevők: dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára; dr. Mészáros János, az EMMI egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára; dr. Németh László, az ÁEEK főigazgatója; dr. Göböl Zsolt, a Szent Rókus Kórház főigazgatója és dr. Gamal Eldin Mohamed szakmai szakértő, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke, aki szakmailag összefoglalta a projektet és az érintett kórházak fejlesztéseiről beszélt.

A minimál invazív eljárások, a modern műtéti eszközök és az új aneszteziológusi technológiák eredményeként az egynapos beavatkozások száma világszerte növekszik. Csökken a kórházi tartózkodás ideje, kevesebb komplikációval, gyorsabban és eredményesebben gyógyulhatnak a betegek. A nyolcmilliárd forint keretösszegű, európai uniós támogatással megvalósuló Aktív fekvőbeteg-ellátási forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével EFOP-2.2.0-16-2016-00004 elnevezésű projekt célja ezért, hogy az ország teljes lakossági eloszlását figyelembe véve, önálló, multidiszciplináris, legalább négy szakmát érintő, egynapos sebészeti részlegeket hozzon létre a korszerűbb, hatékonyabb betegellátás megteremtése érdekében. A projekt kidolgozza az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelveit, valamint infrastrukturális és gép-műszer fejlesztést hajt végre.

Az egynapos sebészeti ellátásban jelentősen csökken a kórházi fertőzések előfordulási aránya, és nő a betegbiztonság. Ugyanakkor a szakterület körültekintő szervezést igényel, és a beavatkozás nagyfokú figyelmet és kiemelten magas színvonalú orvosi szaktudást követel meg az ellátó személyzettől. Magasan képzett, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek korszerű eszközökkel végzik a beavatkozásokat az arra alkalmas betegek körében. Egynapos sebészeti ellátás keretében többek között sérv-, visszér-, szemészeti (pl. szürke-hályog), kézsebészeti, nőgyógyászati, vese- és epe-kőeltávolító, valamint fül-orr-gégészeti műtétek végezhetők el. Nincsenek hosszú várakozási idők, kórházi várólisták, és a beavatkozások jól tervezhetőek. Az ellátást végző személyzet számára előny, hogy az egynapos sebészeti ellátásban csökken az ügyeleti idő és a hétvégi munkavégzés.

Szóljon hozzá!