ZETApress

hírportál

23 nyertes intézmény a K&H gyógyvarázsnál

Fotónk Senger Nikolett, Józsefváros felvételeA K&H gyógyvarázs műszer-beszerzési pályázatnak köszönhetően az ország 13 mentőállomása és 10 kórházi osztálya gazdagodik új orvosi műszerekkel, köztük új dialízisgépet kap a Semmelweis Egyetem Vese és Művese Osztálya ? tudtuk meg délután az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikán.

A 14. K&H gyógyvarázs műszer-beszerzési pályázatnak köszönhetően most az ország 13 mentőállomása és 10 kórházi osztálya gazdagodik új orvosi műszerekkel összesen 20 millió forint értékben, köztük a Semmelweis Egyetem Vese és Művese Osztálya is, ami egy új dialízisgépet szerezhet be. A 23 nyertes közül 20 vidéki, 3 pedig budapesti intézmény, melyek közül 20 hátrányos helyzetű térségből származik vagy annak kis betegeit is ellátja. A nyertesek olyan modern eszközökkel gazdagodhattak, mint a betegőrző központ, a vénakereső vagy a véroxigénszint mérő. Ezekkel az új műszerekkel az orvosok, ápolók összesen több mint 66 ezer kis beteget láthatnak el évente.

A K&H gyógyvarázs program

A K&H Csoport a gyermekegészségügy elkötelezett támogatója, évről évre tudatosan törekszik arra, hogy a terület változó igényeinek megfelelő lehetőségeket kínáljon fel az egyes intézetek és szakembereik számára. A K&H gyógyvarázs programhoz az elmúlt évek során a Bank különböző részlegei, dolgozói, ügyfelei és partnerei is csatlakoztak, így 2004 óta közel 598 millió forint értékben kaphattak műszereket a kórházak, mentőállomások és háziorvosi rendelők annak érdekében, hogy a gyerekek minél hatékonyabban gyógyulhassanak, és újra egészséges, teljes életet élhessenek. Az elmúlt 13 évben összesen 366 alkalommal támogatott gyermek-egészségügyi intézményeket a K&H Csoport, lefedve az ország egész területét.

? A K&H Csoport a gyermekek testi gyógyulása mellett lelki egészségükhöz is hozzájárul. A 2013 óta működő K&H gyógyvarázs mesedoktorok program mára az ország egyik legnagyobb önkéntes kezdeményezésévé vált, melynek keretében bárki segítheti a kórházban fekvő gyerekek gyógyulását. Az ország 48 kórházában várják személyesen az önkéntes meseolvasókat, de a K&H gyógyvarázs Youtube csatornáján keresztül videón is küldhető mese a kis betegeknek ? mondta el Nik Vincke, a K&H bank vezérigazgatója.

Fresenius dialízisgép? A K&H évtizedek óta aktív társadalmi szerepet vállal, melyben kiemelt figyelmet kap a vállalkozásösztönzés, a pénzügyi oktatás, a környezetvédelem és az egészség. K&H gyógyvarázs programunk keretében 2004 óta segítjük a magyar gyermekegészségügyet eszközbeszerzéssel. Az idei évben 14. alkalommal hirdettük meg K&H gyógyvarázs műszer-beszerzési pályázatunkat, melyre rekordszámú, összesen 125 pályázat érkezett az ország 78 településéről. A szakmai zsűri segítségével 13 nyertes pályázatot választottunk közülük, így összesen 10 kórházi osztály és 13 mentőállomás munkáját támogathatjuk, ezzel is elősegítve azt, hogy a kis betegek mihamarabb újra teljes életet élhessenek ? mondta Horváth Magyary Nóra a K&H Csoport kommunikációs igazgatója.

? A pályázatokból jól látszott, hogy gyakran van szükség olyan apróbbnak tűnő, de annál hasznosabb eszközökre, berendezésekre, mint a mentősöknél a gyermek sürgősségi táska vagy a gerinchordágy, a kórházi osztályoknál a vérnyomásmérő és véroxigénszint-mérő vagy a vénaszkenner. A nagyobb műszerek között pedig gyakran találkozhattunk CTG készülékkel vagy a betegőrző monitorral. Jól látható, hogy ezek olyan mindennapos használatú eszközök, amelyeknél nagyon sokat számít a megbízható működés és a korszerű technika ? mondta dr. Mészner Zsófia, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Alapellátási Osztályának vezetője, a K&H gyógyvarázs oszlopos zsűritagja.

A pályázat nyertesei

Kúnágotai mentőállomás; Karcagi mentőállomás; Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezet 11 mentőállomása; Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Gyermek- és Ifjúságpszichiátria Osztály, Gyula; Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. Gyermek Sürgősségi Szakrendelés; Újpesti Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. Gyermek Szemészet; Debreceni Egyetemi Klinikai Központ Gyermekhematológiai-Onkológiai Osztály; Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Sebészeti Osztály; Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórház Gyermek Szemészeti Szakrendelés, Nyíregyháza; Váci Jávorszky Ödön Kórház Gyermek Szakambulancia; Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály; Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet Csecsemő és Gyermek Osztály; SE I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika Vese és Műveseosztály.

Akár 50 liter vért is átmoshatnak

Magyarországon közel egymillió ember szenved vesebetegségben, akik közül több ezren gyermekek. Az EDTA (European Dialysis and Transplant Associacion) adatai szerint egymillió 15 éven aluli lakosra számítva évi 3-6 új gyereknél kezdenek vesepótló dialízis kezelést, amire akkor van szükség, ha a vese nem képes ellátni méregtelenítő funkcióját. Hetente háromszor, akár egy hónapon keresztül kell ilyen vértisztító kezelésre járnia annak a gyereknek, akinek a szervezetében életveszélyes méreganyagok halmozódnak fel. ? Egy-egy ilyen kezelés átlagosan 4 órát vesz igénybe, ennyi idő kell ahhoz, hogy a dialízisgéppel átmossák a gyermek vérét. A teljes gyógykezelés során 10-12 alkalomra lehet szükség, így egy átlagos testsúlyú gyerek esetében az áttisztított vér mennyisége akár a 40-50 litert is elérheti ? hangsúlyozta dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, aki ezután a klinika új Sürgősségi Osztályát és 32 éves Műveseállomását is bemutatta.

Szóljon hozzá!