ZETApress

hírportál

Lang professzor kitüntetése

Prof. dr. Lang GyörgyA Hemingway Alapítvány 2017. évi Dr. Szabó György orvostudományi díját ma délután adták át a Magyar Tudományos Akadémia II. emeleti Kistermében prof. dr. Lang Györgynek, az SE. Mellkas-sebészeti Klinika megbízott igazgatójának.

A Hemingway Alapítvány 1998 tavaszán alapította meg a neves orvosprofesszorról elnevezett Dr. Szabó György-díjat, melyet évente a magyar orvostudomány egy-egy kiemelkedő személyiségének adományoznak a kuratórium döntése alapján. A díjat 1998-ban prof. dr. Halász Béla akadémikus, 1999-ben prof. dr. Besznyák István akadémikus, 2000-ben prof. dr. Flerkó Béla akadémikus, 2001-ben prof. dr. Palkovits Miklós akadémikus, 2002-ben prof. dr. Rák Kálmán tanszékvezető egyetemi tanár, 2003-ban prof. dr. Tulassay Tivadar akadémikus, 2004-ben prof. dr. Rozsos István egyetemi tanár, 2005-ben prof. dr. Dzsinich Csaba egyetemi tanár, 2006-ban prof. dr. Sótonyi Péter akadémikus, 2007-ben prof. dr. Schaff Zsuzsa akadémikus, 2008-ban prof. dr. Nyáry István tanszékvezető egyetemi tanár, 2009-ben prof. dr. Kopp Mária tanszékvezető egyetemi tanár, 2010-ben prof. dr. Rihmer Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár, 2012-ben prof. dr. Gulyás Balázs akadémikus, 2015-ben prof. dr. Hangody László akadémikus, 2017-ben pedig prof. dr. Lang György intézetigazgató nyerte el. 2011-ben, 13-ban, 14-ben és 16-ban nem adták át a díjat, így a mai volt a 16. átadás.

A díjnak nevet adó dr. Szabó György orvosi oklevelét 1944-ben kapta Szegeden. 1949-ben lett belgyógyász szakorvos, 1959-ben egyetemi docens, 1961-től pedig az Országos Traumatológiai Intézet kutató laboratóriumát vezette. 1979-től mintegy 10 évig a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Kórélettani Intézetének tudományos tanácsadója, 1952-ben kandidátusi fokozatot szerzett, 1955-ben elnyerte az orvostudományok doktora címet. Tudományos munkásságát 1947-ben kezdte és több mint 50 éven keresztül rendíthetetlen szorgalommal, kitartással és példamutató eredményességgel folytatta. Fő kutatási területe a veseműködés és a nyirokkeringés élet- és kórélettana volt. Több mint 300 tudományos közleménye jelent meg és számos egyetemi jegyzetet, monográfiát, szakkönyvet írt. Nemzetközileg ismert és megbecsült tudós volt. Lymphológiai kutatásainak eredményei nagy részben tankönyvi adattá váltak. Tudományos munkáit a bel- és külföldi szakirodalom ma is kiterjedten idézi. Nemcsak.,elhivatott, kitűnő orvos, de nagyszerű oktató, iskolateremtő tudós volt. Számos nemzetközi hírűvé vált tanítványt nevelt.

A Hemingway Alapítvány 2017. évi Dr. Szabó György-díját dr. Lang György professzor úr nyerte el tudományos, orvosi, valamint oktatói munkásságának elismeréseként. A díjat dr. Vízi E. Szilveszter akadémikus, a kuratórium elnöke, dr. Fazekas Árpád, dr. Jakab Ferenc, dr. Rosivall László, dr. Surján László, dr. Mikola István és dr. Szabó Dezső, valamint dr. George F. Hemingway, a kuratórium tagjai ítélték oda.

Prof. dr. Lang György intézetigazgató

Prof. dr. Lang György (1963. Mosonmagyaróvár) oxyológus, sebész és mellkassebész szakorvos, az Országos Onkológai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkas-sebészeti Klinika megbízott vezetője, irányítása alatt végezték az első tüdőátültetést Magyarországon. 1981-ben a Budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végezte tanulmányait, ahol 1987-ben általános orvosi diplomát szerezett.

1991-ig mentőorvosként, majd 1997-ig sebészként dolgozott a Mentőkórházban és a Szent László Kórház Sebészeti Osztályán. Ezt követően 2006-ig az Országos Korányi Intézet Mellkas-sebészeti Osztályának munkatársa volt. 1999 és 2001 között ösztöndíjasként a bécsi orvosegyetem Szív- és Mellkas-sebészeti Osztályán tanulmányozta a tüdőátültetést, 2001-ben az intézet tüdőtranszplantációs programjának projektvezetőjévé nevezték ki. 2001-től elindította a magyarországi donortüdő kiemeléseket, létrehozta a Tüdőtranszplantációs Várólista-bizottságot, és megszervezte a tervezett programhoz csatlakozó tüdőtranszplantációs munkacsoport sebész, tüdőgyógyász, gyógytornász, illetve patológus szakemberek bécsi továbbképzését.

2004-től Walter Klepetko professzor meghívására a bécsi orvosegyetem munkatársa lett klinikai főorvosi beosztásban. Bécsben részt vett a 2010-től már önálló, a szívsebészettől elváló Mellkas-sebészeti Klinika felépítésében, melynek jelenleg is társprofesszora. 2011 óta a Szakmai Kollégium Tüdő- és Mellkas-sebészeti Tagozat elnökeként a hazai mellkas-sebészeti szakma aktív alakítója, és az Eurotransplant Thoracic Advisory Board tagjaként az európai tüdőtranszplantációs tevékenység egyik irányítója. 2013 novembere óta az Országos Onkológai Intézet bázisán kezdeményezésére létrehozott Semmelweis Egyetem Mellkas-sebészeti Klinika megbízott vezetője, mely úttörő szerepet vállalt a minimálinvazív mellkas-sebészeti eljárások hazai bevezetésében és elterjesztésében, és ezzel a hazai mellkas-sebészeti tevékenység modernizálásban.

Klinikai kutatómunkája homlokterében jelenleg a mellkasi onkológia és a tüdőátültetés áll. A leuveni Katolikus Egyetem Állatkísérletes Laboratóriumában (2004) és a bécsi orvosegyetem Orvosbiológiai Kutatóközpontjában (2005) végzett kísérletei az extrakorporális membránoxigenizáció és a donortüdő rekondicionálással kapcsolatosak. Eredményeit 15 hazai, illetve több mint 50 nemzetközi folyóiratban megjelent közlemény, és több mint 60 javarészt nemzetközi kongresszuson tartott előadás összegzi. 2015. december 12-én éjszaka az általa irányított orvoscsoport elvégezte az első hazai tüdőátültetést. Azóta már 30 tüdő-transzplantáltjuk van, közülük 12-vel június 9-én útra kel egy kéthetes kilimandzsárói expedícióra.

Több mint 25 éves egyetemi oktatói tapasztalattal rendelkezik, a Semmelweis Egyetemen sürgősségi betegellátást és mellkas-sebészetet tanított, a Bécsi Orvosegyetemen mellkas-sebészeti tantermi előadásokat és gyakorlatokat tartott. Hazai és nemzetközi szakmai rendezvényeken felkért előadóként, illetve továbbképző tanfolyamok oktatójaként és vezetőjeként több mint 50 előadást tartott, és 10 szakkönyv-fejezet szerzője.

Kutatómunkája elismeréseként 2004-ben elnyerte az Európai Szív- és Mellkas-sebészeti Társaság Francis Fontán-díját és a Magyar Mellkas-sebészeti Társaság Kulka Frigyes-díját, 2008-ban a Magyar Transzplantációs Társaság Ullmann Imre-díját, majd 2013-ban a Magyar Mellkassebész Társaság Schnitzler József-publikációs díját. A tüdőtranszplantáció hazai előkészítésében kifejtett erőfeszítéseiért 2009-ben a budapesti Semmelweis Egyetem a Pro Universitate kitüntetés ezüst fokozatával tüntette ki. 2016-ban az első hazai tüdőtranszplantációt elvégző orvoscsoport vezetőjeként a Magyar Tüdőgyógyász Társaság különdíját vehette át.

Alapító tagja a Magyar Mellkas-sebészeti Társaságnak, tagja a Magyar Transzplantációs Társaság elnökségének, az Európai Mellkas-sebészeti Társaságnak és a Nemzetközi Szív- és Tüdőtranszplantációs Társaságnak, valamint az Eurotransplant Mellkasi Bizottságának. A magyarországi Tüdőtranszplantáltak Országos Egyesülete tiszteletbeli tagjává választotta.

Szóljon hozzá!