ZETApress

hírportál

Inzulinról könyvlapokon

InzulinrezisztenciaA SpringMed Kiadó gondozásában a minap jelent meg Dr. Winkler Gábor – Dr. Witmman István (szerkesztő): Az inzulinrezisztencia és klinikai vonatkozásai című 264 oldalas műve B5 méretben, 9600 forintos árban. A könyv az emberiség egyik legelterjedtebb kór-élettani elváltozásával, az inzulinrezisztenciával kapcsolatos legújabb kutatási és klinikai eredményeket foglalja össze.

Ismerteti mindazt, amit az inzulinrezisztencia jelentőségéről, genetikai hátteréről, patofiziológiájáról, számos kórfolyamatban való részvételéről, a hátterében álló biokémiai mechanizmusokról és azok befolyásolási lehetőségeiről a klinikai tapasztalatok és a széles körű szakirodalmi háttéranyag ismeretében tudni lehet. A könyv az inzulinrezisztencia létrejöttéhez vezető folyamatokat az élettani szabályozó mechanizmusok részeként ismerteti.

Széles kitekintést alkalmaz: ez a magyarázata a CLOCK rendszerrel, a központi idegrendszer glukózérzékelésével, a miokinekkel, a bélbakteriótával való összefüggések, valamint az inzulinrezisztencia és a hormonrezisztencia kapcsolata bemutatásának. A kötet részletesen tárgyalja az inzulinrezisztencia klinikai vonatkozásait is. Önálló fejezeteket szentel mindazon betegségcsoportoknak, amelyekben az inzulinhatás csökkenése a patomechanizmus integráns része, például: elhízás és 2-es típusú diabetes; policisztás ovariumszindróma; a terhességet kísérő élettani inzulinhatás-csökkenés és a gesztációs diabetes; az inzulinhatás károsodása a heveny megbetegedésekben; veleszületett inzulinrezisztencia-formák; az inzulinhatás csökkenését eredményező gyógyszerek.

Sorra kerül a megelőzés kérdése is az inzulinrezisztencia mérséklésére/megszüntetésére irányuló beavatkozási lehetőségek bemutatásával. A könyv csaknem 20 szerző közreműködésével készült; a maga nemében egyedülálló, a hazai szakirodalomban kiemelkedő és jól hasznosítható összefoglaló munka. Ajánlható diabetológusoknak, családorvosoknak, PhD-hallgatóknak és egyetemi hallgatóknak. A tartalomból:

Az inzulinrezisztencia fogalma
Az inzulinérzékenységet befolyásoló tényezők
Az inzulinrezisztencia élettani és klinikai jelentősége
Az inzulin élettani hatásai és jelátviteli mechanizmusai
Az inzulinrezisztencia és a CLOCK mechanizmus
Az agy inzulinrezisztenciája
A vázizomzat szerepe az inzulinrezisztencia kialakulásában
A bélbakterióta szerepe az inzulinrezisztenciában, a diabetesben és a metabolikus szindrómában
Gluko- és lipotoxicitás. Inzulinrezisztencia – hormonrezisztencia
A inzulinrezisztencia mérőszámai
Az elhízás, az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség egyes új környezeti és molekuláris tényezői
Gyermekkori elhízás
Felnőttkori elhízás
Policisztás ovarium szindróma
Diabetes és inzulinrezisztencia
Terhesség és inzulinrezisztencia
Veleszületett inzulinrezisztencia szindrómák
Fertőzés, gyulladás, inzulinrezisztencia
Inzulinrezisztencia akut betegségekben
Az inzulinrezisztencia megelőzési lehetőségei
Inzulinrezisztenciát okozó gyógyszerek
Az inzulinrezisztencia kezelési lehetőségei

Ugyancsak a napokban jelent meg Lakatos Péter – Takács István (szerkesztő): Pajzsmirigy-betegségek az orvosi gyakorlatban című munkája, melyről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!