ZETApress

hírportál

Zeneszó a rendelőben

Hipnózis: kesztyű a szájsebészeten ? 2

Tegnap arról írtam, hogyan lehet hipnózissal fájdalommentessé tenni a szülést. A ?90-es évek elején ez a téma különösen érdekelt, s a fájdalommentes foghúzásra is kíváncsi voltam. Sok téves elképzelés élt bennem, amikor a Heti Szó munkatársaként beléptem Dr. Kelemen Pál szájsebészeti rendelőjébe a Fővárosi MÁV Kórházban. Azt hittem, elég csak az arcomra tennie a kezét, s elmúlik a fájdalom.

A valóság korántsem ez, feleli a főorvos, mert a hipnózis nem helyettesítheti az orvosi kezelést, műtéti technikát Nem helyette, hanem annak elviselhetővé tételére alkalmazzuk. A beteggel hosszan el kell beszélgetnünk, egymásra hangolódnunk. Fokozott koncentrációval ? szuggesztióval ? egy módosult tudatállapotot hozok létre. Ebben az állapotban tudja ugyan, hogy mi történik vele, de a hipnózis megváltoztatja az érző és a motoros idegek működéséti Ez a változás a szükséges beavatkozásnak megfelelően irányítható.

Akkor szó sincs kézrátételről?

De igen, csakhogy ez a betegség saját keze. Emiatt is hívják kesztyű anesztéziának. Amikor a beteg a kívánt tudatállapotba eljut, önkéntelenül is megemeli egy kicsit a kezét. Ekkor mondom neki, hogy ez a keze könnyű, lebeg, zsibbad és hűvös, ezért nem is érzi. Meg is győződöm a kéz érzéketlenségéről. Megszúrom egy tűvel, de nem érez fájdalmat. A másik kéz ekkor is megérzi, ha megcsípem. Az érzéketlen, könnyű kezét azután az érzésteleníteni kívánt testrészéhez, jelen esetben az arcához érintettem a beteggel, s ettől az arca is érzéketlenné válik.

Gondolom, csak úgy tolonganak a betegek Önnél!

Az emberek különböző okokból választják ezt a módszert. Van, akit csak a kíváncsiság vezérel, de olyan is akad, akinek enélkül be sem lehet nyúlni a szájába. Akad, aki már a fogászati tükör érintésétől is öklendezik. A transz kiváltása után ez tovább mélyíthető. A keringés növelhető, vagy csökkenthető. A vérzés is leállítható, így a hemofíliás ? vérzékenységben szenvedő ?betegek foga is kihúzható előzetes gyógyszeres védelem nélkül. De a beteget a hipnózissal együtt műtétileg is korrektül el kell látni.

Meddig tart egy ilyen kezelés?

Például egy bölcsesség-fog kihúzása több mint fél óra. Ez idő alatt el lehet érni a betegnél, hogy mindenfele kampózás nélkül nyitva tartsa a száját, s hogy nyelnie se kelljen, a nyálelválasztását is el tudjuk állítani. Nincsen szükség zajos szívóra a műtét idején. Ha a beteg kellő transzban van, magára is hagyhatom. Ha nem kellően mély a hipnózis, felébred, amikor nem vagyok benn.

Bárki bejöhet az utcáról a hipnózisos foghúzásra?

Szájsebész vagyok, így hozzám a fogászkollégák küldik a beteget Egy jó transz elérése 25-30 perc, tehát ez a munka nagyon időigényes. Ezért aztán a hagyományos módszerekkel is dolgozunk. Csak olyan betegeknél alkalmazzuk, akinél ez okvetlenül szükséges. Nem is lehet mindenkit hipnotizálni, mert a betegnek is akarnia kell, hogy sikerüljön.

Itt tényleg nem kell félni!

Nem csak budapestiek és vasutasok jöhetnek, folytatta a főorvos, hanem az ország minden részéből várom a hozzám fordulókat. Nemrég volt itt egy allergiás pápai beteg, aki nem kaphatott semmilyen fájdalomcsillapítót, tehát hipnotizálni kellett Egy kaposvári betegnek nyolc fogát húztam ki két nap alatt. Hagyományos módszerrel ez hetekig is eltartott volna. Nem csak a gyorsaság a lényeg, hanem az is, hogy a beteg a beavatkozást kellemes élményként s ne valami rosszként élje át. A rendelőben épp ezért végig kellemes zene szól. S aki meg akarja tanulni a módszert, annak a Magyar Hipnózis Egyesület ? melynek tagja vagyok ? rendszeresen szervez továbbképzéseket.

Nincs többé laffogás!

Fogbeültetési konferenciára készült a főorvos, amikor meglátogattam. A Magyar Csontintegrációs Kollégium alelnökeként is sok volt a munkája 1992-ben. Amerikai vendégprofesszorokat is várt a BM Duna Palotába, de a hazai érdeklődőkre is számított. Fogbeültetéssel mintegy másfél éve foglalkozott már a MÁV Kórházban. A módszer lényege, hogy metszést ejt az ínyben, majd lyukat fúr a csontba. Ebbe vág menetet, s egy titán implantátumot csavar bele. A titánoxid aztán egyesül a csonttal. Hat-nyolc hónap alatt teljesen összenőnek.

Hadüzenet a protkónak

A félórás műtét végén ellátja, összevarrja a sebet. A gyógyulási idő hónapjaiban ? míg a páciens a régi fogsorát használja ? fogtechnikán elkészítik a porcelán fogat, vagy koronát. Egy fogat, vagy akár az egész fogsort is lehet így pótolni. A módszer hadat üzen a protkónak. Elterjedésével megszűnik a kivehető műfogsor laffogása. A páciensnek nem akkor lesz a legjobb a kiejtése, ha műfogsor esik ki a szájából.

Mindenkit nem vállalt el a főorvos. Az ápolatlan szájtól irtózik. Aki hozzá fordul, annak először fogat mosni kell megtanulnia. Ha minél többen ápolnánk fogunkat, gondot fordítanánk a szájhigiénére, a fogorvosok munkája is kevesebb lenne. Se kivehető, se beültethető fogakra nem lenne szükség. A saját fog az igazi kincs!

Szóljon hozzá!