ZETApress

hírportál

Ne félj kismama, nem fog fájni!

Hipnózis: felkészülés a szülésre ? 1

Dr. Varga Katalin egyetemi tanársegédet, egymásnak ajánlották a kismamák a ?90-es évek elején. A Magyar Hipnózis Egyesület alapító tagjaként már a szülés előtt foglalkozott a leendő anyák lelkivilágával. Az ELTE Kísérleti Pszichológiai Tanszékén arról faggattam a Heti Szó munkatársaként, hogy mit tud nyújtani a hozzá fordulóknak?

A nőket már kislány korukban sok negatív élmény éri a szüléssel kapcsolatban. Édesanyjától, ismerőseitől egyre csak azt hallja, hogy a szülés fájdalommal jár, ezért aztán ő is félni kezd. Amikor aztán terhes lesz, egyre inkább szorong a várva várt naptól. Ezzel pszichikai felkészítés nélkül nem csak az először, de a többször szülő nők is így lehetnek. Előfordulhat, hogy ez utóbbiak kórházban elszenvedett negatív hatások miatt félnek a következőtől.

Beleszuggerálják a fájdalmat

A kórházi szülészetekre, de a mentőkre is jellemző, hogy mindjárt azt kérdezik, hány percig tartanak fájások és milyen sűrűn ismétlődnek. A betegbe szinte már ők beleszuggerálják ezzel a fájdalmat. Ez hiba, ezen változtatni kellene. Az én pácienseim is érzik a ritmikus méhösszehúzódásokat, hisz nélküle nem tudják, mikor kell nyomniuk, de ezt nem fájdalomként élik át. Végig tudják azt is, mikor mi történik velük, illetve a testükben, ezért sem érzik magukat kiszolgáltatottnak.

A szülés egy csodálatos dolog. Az ember ilyenkor életet ad, tehát teremt. Van, akiben ez isteni érzéseket hív elő. Olyanok is vannak viszont, akik az új élet keletkezését, az új élet sarjadzását saját elmúlásukként élik meg. Ezeket az érzéseket még a szülés előtti felkészülés közben kell feldolgozni.

S hogyan lehet ezt befolyásolni hipnózissal?

Nem szülés közben hipnotizálok, hanem a szülésre készítem fel előzetesen a kismamát. Ehhez különböző információkat mondok más-más szavakat, gondolatokat közlök. Ezeket nevezzük szuggesztiónak. Átvitt értelemben az is egy szuggesztió, ha azt mondom: Jó étvágyat kívánok! ?, mert nem utasítom, mégis jó lesz az étvágya szavaim hatására. A szülő nőre visszatérve, ő rendszerint rémtörténeteket hall, s nekem ezeket kell feldolgoznom vele.

Egyszerre mennyi kismamával foglalkozik?

Eggyel vagy kettővel, a terhességük utolsó két hónapjában. Hetente egyszer találkozunk. A felkészítés után saját orvosukhoz mennek vissza szülni, mert amikor hozzám kerülnek, már megvan a saját orvosuk, akihez járnak terhes-gondozásra. Az ideális az lenne, ha tőlem olyan orvoshoz kerülnének, aki pszichoszomatikus szemléletű, tehát a beteg testét és lelkét egységes egészként kezelné. Sajnos egyelőre kevesen vannak ilyenek!

Bárkit felkészít a szülésre?

Ez nem olyan, mint a fodrász, ahol megrendelik a frizurát Nem is mindenki alkalmas rá, csak aki maga is akarja. Egy egyetemen is van munkám, így csak az előbb említett egy-két kismamát vállalom. Nekik viszont fizetni kell. Ezt a társadalombiztosítás nem dotálja.

Az egyetemisták is tanulnak hipnotizálni?

Ahhoz, hogy valaki művelhesse, orvosi, fogorvosi, vagy pszichológusi diploma kell! A szüléseimet videóra szoktam venni, s felhasználom az oktatáshoz. Ehhez az érintettek engedélye kell, de sosem szokták megtagadni. A kismamáknak a képzeletét kell motiválnom. Olyan gondolatokat ? szuggesztiókat ? kell közölnöm velük transzban, ami majd a szülés közben lesz, ami hasznos nekik. Ilyenkor a hallgatók bent tartózkodása csak zavaró lenne. A videó segítségével ismeretterjesztő előadást is tartok az érdeklődőknek.

A lélekkel is törődni kell!

A hipnózis olyan módszer, mely főleg a pszichoszomatikus kórképek esetén roppant hatékony. Más módon sokkal lassabban lehetne eredményt elérni. Sokszor a testi bajok hátterében lelki problémák vannak. Az a baj, ha a betegnek csak a testét kezelik, pedig a lelke gyógyítása-kor a testi bajok talán ki sem fejlődnének. Ilyenek például a különböző fejfájások, de sok esetben a gyomorfekély is. Több odafigyeléssel ezeken lehetné segíteni. Kár, hogy egyre kevésbé érünk rá az embereknek a lelkével is törődni. A hipnózis nem csodaszer. Olyan gyógyító szemlélet szükséges, ahol nem különítik el a testet a lélektől! ? vallotta a doktornő 1992. elején.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Zeneszó a rendelőben

Szóljon hozzá!