ZETApress

hírportál

Magzatgyermek Világnapja

Anyatejes táplálásAz anyatej dúsítása sokat javíthat a koraszülöttek életminőségén! ? derült ki délelőtt Budán, a Lajos utcai Pastrami Étteremben. Évente mintegy 15 millió koraszülött baba születik világszerte ? melyről idekattintva olvashatunk ?, hazánkban pedig minden tizenegyedik várandósságra jut egy koraszülés.

Az anyatejes táplálás ebben a kritikus időszakban kiemelten fontos, amelyben hatalmas segítséget nyújtanak azok az anyatejelemző készülékek, amiket a Nutricia Early Life Nutrition adományozott hazánk vezető koraszülött osztályainak. A Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumában az elmúlt egy évben több mint 80 érintett babán segítettek, míg a Bács-Kiskun Megyei és a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kórház Perinatális Intenzív Osztályán évente több száz koraszülött kap lehetőséget egy egészségesebb életre a készüléknek köszönhetően.

Amennyiben a baba a terhesség 37. hete előtt jön világra, koraszülésről beszélünk ? mivel ezek a csecsemők a szükségesnél kevesebb időt tölthettek méhen belül, különleges táplálásra van szükségük. Akárcsak az időre született babák esetében, a koraszülöttek számára is az anyatejes táplálás a legfontosabb, előfordulhat azonban, hogy az anyatej önmagában nem képes fedezni a koraszülött speciális tápanyagigényeit ? ez jellemzően a 32. hét előtt, vagy az 1500 gramm alatt született babákra igaz.

? A koraszülöttek számára különösen fontos, hogy az anyatej-termelődés minél hamarabb beinduljon és a tápérték optimális legyen, ugyanis a fejletlen emésztőrendszerük miatt csak kis mennyiségű táplálékot tudnak befogadni. Az ideális anyatejes táplálás megalapozza a csecsemők bél- és emésztőrendszerének, valamint immunrendszerének fejlődését, csökkenti az allergiás megbetegedések előfordulási arányát, és segíti a kognitív fejlődést ? hangsúlyozta a magzatgyermek világnapja alkalmából dr. Nádor Csaba, a Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumának vezetője.

Évente több száz koraszülött életminőségén tudnak javítani a MIRIS-készülékkel. A koraszülöttek megfelelő táplálása a szülők és a szakemberek számára is kihívás: a budapesti és vidéki perinatális intenzív centrumoknak ajándékozott MIRIS anyatejelemző készülékek képesek elemezni az anyatej részletes tápértékét, így gyakorlatilag percek leforgása alatt kiderül, hogy szükséges-e az anyatej dúsítása. ? Országos szinten Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében a legmagasabb a koraszülések száma, melyek közül az első és az utolsó megye is a mi körzetünkbe tartozik. Egy anyatej összetételét elemző készülék jelentős segítség az orvosainknak, mert így garantáltan a legjobb táplálást tudják biztosítani az érintett babáknak ? hívta fel a figyelmet dr. Szűcs Ildikó, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Perinatális Intenzív Centrumának osztályvezető főorvosa.

A kecskeméti Perinatális Intenzív Centrumban évente csaknem kétszáz 1500 g feletti és száz 1500 g alatti koraszülött születik. ? Az egészségi állapotuk és anyagcseréjük eltérő fejlettségi szinten van, ezért a táplálásnál egyéni igényekhez kell igazodni. A készülék által nyújtott mérési eredmények pontosabb, személyre szabott terápiás lehetőségeket biztosítanak a koraszülöttek számára ? foglalta össze Dr. Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Perinatális Intenzív Centrumának osztályvezető főorvosa.

Az egészségfejlődés már a fogantatásnál elkezdődik. Az élet első 1000 napja az egészségfejlődés szempontjából az egyik legfontosabb időszak: a baba ekkor olyan változásokon megy keresztül, amely nem csak a gyermekkori, hanem a felnőttkori egészségét is nagymértékben meghatározza. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez a fejlődés már a fogantatás pillanatától elkezdődik, a születést követően pedig kulcsszerepet játszik benne az anyatejes táplálás. Az anyatej minden csecsemő számára a lehető legtökéletesebb táplálék, a koraszülöttek esetén azonban egyenesen életmentő lehet.

? A Nutricia Early Life Nutrition elkötelezett támogatója az anyatejes táplálásnak és a koraszülöttek életminőségét javító törekvéseknek, amelynek egyik alappillére az optimális korai táplálás. Biztosak vagyunk abban, hogy a MIRIS készülék segítségével, és a szakértők fáradhatatlan munkájának köszönhetően jelentősen sikerül javítani az érintett babák későbbi életminőségén ? mondta dr. Kralovánszky Gábor, a Nutricia Early Life Nutrition orvosigazgatója.

Szóljon hozzá!