ZETApress

hírportál

Reflektorfényben a cukorbetegség

Jézus-szobor, BrazíliaKék fénybe borul a Magyar Tudományos Akadémia épülete. A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége a nemzetközi kampányhoz csatlakozva kék fénnyel világítja meg ma a Magyar Tudományos Akadémia épületét a Nemzetközi Diabétesz Világnapon. Az akció fő célja, hogy nagyobb nyilvánosságot és figyelmet kapjon a cukorbetegség felismerése és kezelése.

A Nemzetközi Diabétesz Világnapra minden év november 14-én, az inzulin felfedezőjének ? Frederick Banting (1891-1941) ? születésnapján kerül sor. Az eseményt először 1991-ben tartották meg, és az idei évig az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) rendezte. 2006. decemberben az ENSZ közgyűlése hivatalos határozatot hozott arról, hogy a cukorbetegség egy krónikus, legyengítő, költséges betegség, és a Nemzetközi Diabétesz Világnapot egyben az ENSZ hivatalos Világnapjai közé sorolta.

Magyarországon tovább növekszi a cukorbetegek száma, a legújabb felmérések szerint immár 5-6 százalékra tehető. Tekintve, hogy minden felismert cukorbetegre jut egy fel nem ismert eset, így feltételezhető, hogy immár több mint 1 millió magyart érint valamilyen formában e betegség.

Közösen a cukorbetegségért ? Unite for Diabetes

2007-ben az IDF vezette Közösen a cukorbetegségért elnevezésű kampány új szimbólumot alkotott a Világnaphoz, a kék színű kört. A jelkép jelentése ellenállhatatlanul pozitív, hiszen a kör ? mint forma ? számtalan kultúrában az élet és az egészség szimbóluma. A kék szín az égre utal, ami alatt minden nemzet egyesül, illetve ez a színe az ENSZ zászlajának is. A kék kör így a Föld cukorbeteg közösségének azt az egységét jelenti, ami válasz a betegség járványszerű terjedésére.

A megújult kampány egyik új és látványos eleme az úgy nevezett ?Emlékmű kihívás? (Monument Challange). Ennek keretében a Világnap szervezői felhívást tettek közzé abból a célból, hogy a legjellegzetesebb épületeket és tereptárgyakat kék fénnyel világítsák ki a Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából. Az elmúlt évben 279 szobor, épület vagy egyéb jellegzetes építmény vált a remény jelzőfényévé, ez évben pedig már több mint 500 helyen gyúlnak ki a kék fények.

E nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozott a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége. Így a Nemzetközi Diabétesz Világnap idei időpontjában, ma sötétedéstől (18 órától) kék fénnyel világítják meg a Magyar Tudományos Akadémia épületét, ami fővárosunk egyik legforgalmasabb terén, a Roosevelt téren áll. Ezzel az akcióval Magyarország immár második alkalommal csatlakozik az idei 500 résztvevő helyszínhez, így részesei lehetünk az egyik legnagyobb szabású és legátfogóbb nemzetközi kezdeményezésnek. A Magyar Tudományos Akadémia 1865-ben átadott neoreneszánsz épületének kivilágítása még nagyobb rangot ad az eseménynek.

Az idei év során olyan emblematikus épületek és szobrok borulnak kék fénybe, mint a Gízai piramisok és a Szfinx, a Rio de Janeiró-i óriás Jézus-szobor, az Empire State Building, az Eiffel torony vagy Japánban a kamakurai nagy Buddha szobor.

Szóljon hozzá!