ZETApress

hírportál

Rendkívüli civil összefogás

Király Nóra alpolgármesterKedves az életed? Ne hagyd, hogy a daganat elpusztítsa! A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) összefogásra szólította fel tegnap délelőtt a hazai civilszervezeteket Újbudán a mai Rákellenes Világnap alkalmából.

A felhíváshoz csatlakozók közös szándéknyilatkozat aláírásával vállalták, hogy ismeretterjesztő anyagok folyamatos terjesztésével, figyelemfelkeltő akciókkal, ingyenes szűrővizsgálatok szervezésével igyekeznek óvni a családokat a rosszindulatú daganatos megbetegedésektől. A különleges eseménynek a Budapest Főváros Kormányhivatala XI. Kerületi Hivatala Hatósági Főosztály Kormányablak Osztály II. adott helyet. Király Nóra, a FICSAK alapítója aláírásra szólította fel a következő szervezetek képviselőit, amelyet ő maga is aláírt:

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke
Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke
Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke
Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke
Andrejkovics Katalin, Ringató Alapítvány

? Mindannyiunknak nagyon fontos az, hogy a rákszűrésre, a megelőzésre felhívjuk a figyelmet, ezért a mai napon egy szándéknyilatkozatot írunk alá a szervezetek vezetőjeként. Aláírjuk azt, hogy a saját csatornáinkon folyamatosan kommunikáljuk, eljuttatjuk azokat a felhívásokat, amelyek a rák megelőzéséről, egészséges életmódról szólnak ? köszöntötte Király Nóra, Újbuda alpolgármestere a vendégeket, akiket sorban felszólalásra kért.

? A rák mindannyiunk nehéz közös ellensége, hiszen még mindig világszerte keveset tudunk a kialakulásának valódi okairól. Sőt a terápiákról, a megelőzésről, a rák elleni fellépésről még mindig olyan kevés a tudásunk, amit jó lenne gyarapítani. Van azonban olyan tudás, aminek a birtokában vagyunk, és magunk is tehetünk a saját egészségünk érdekében. Ha már felismertük, akkor minél koraibb szakaszában tudjunk védekezni vagy fellépni ezzel szemben. A mai alkalmon személyesebb vagyok a megszokottnál, és megosztom, hogy nálunk a családban mind a négy nagyszülő rosszindulatú daganatos megbetegedésben hunyt el. Ebből a személyes tapasztalatom is elmondhatom, hogy milyen rossz az, amikor valaki már felismerte a betegség jeleit, mégsem beszél róla a családban, így nem kezdődik el időben a gyógyítás része, és ezért elveszíthetjük a családtagjainkat. Az az érdekünk, hogy minél több család maradjon egyben, ezért hívjuk fel közösen a figyelmet arra, hogy magunk is tehetünk a daganatos megbetegedések megelőzése érdekében. A korai felismeréssel sokat tehetünk azért, hogy gyógyultan kerüljünk ki ebből az állapotból, vagy az életkilátásokat javítsuk ? szemléltette Novák Katalin, az EMMI család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a nők családban betöltött nélkülözhetetlen szerepét.

? A családok érintettsége elterjedt ma Magyarországon, mégis keveset beszélünk erről a témakörről. Ebben az ügyben az egészségi ellátó rendszer önmagában sajnos tehetetlen. Ha az emberek nem mennek el a szűrésekre, akkor az egészségi ellátó rendszer nem tudja ezt a harcot megnyerni. Ma Magyarországon minden olyan szűrés működik, ami Európa valamennyi országában már működött, tehát nincs olyan szűrési program Európában, amely Magyarországon ne működne. Ennek ellenére az a probléma, hogy a lakosság részvétele ezekben a programokban rendkívül alacsony. Ahhoz, hogy eredményt tudjunk elérni ebben a harcban, arra van szükség, hogy erről a médiában tájékozódjanak, és minél többen menjenek el szűrésekre. Nem szeretném, ha a ma esti híradásokban bármilyen más egészségügyi hír el tudná nyomni ennek az ügynek a fontosságát. Tehát a mai napon kivételesen semmilyen más kérdésekben nem fogok válaszolni, és ennek egyetlen egy oka van, hogy szeretném, ha ez az ügy megfelelő súlyt kaphatna az esti híradásokban ? ismertette szakmai álláspontjukat Ónodi-Szűcs Zoltán, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára.

? Az egész magyar és a világ társadalmát jelentősen érinti ez az ügy. Nemcsak szakemberként, hanem mint nő, édesanya, párjáért, családtagjaiért aggódó felelős ember szólok. A háborút megjárt katonák azt szokták mondani, hogy a golyó nem válogat. Sajnos ugyanez elmondható a rákról is, mint ahogy az is, hogy a puskagolyóhoz hasonló hatékonysággal bír. Ahogy a háború ellen is, a rák és saját megbetegedésünk ellen is tudunk tenni. Nem véletlenül használtam ezt az erős hasonlatot, hangosan, sokkolóan és gyakorta kell erről beszélnünk, hiszen ez a gyilkos kór évente több tízezer magyar ember életét követeli. Elkeserítő statisztikai adat, hogy összességében évente több mint félmillió évet veszítenek azok az emberek, akik a rák miatt idejekorán elmennek. Egy-egy embertől akár évtizedeket is elvehet ez a rettegett betegség. Senki sem pótolható, tehát nem pótolható az a nagymama, akit egy mellrák visz el, hiszen többet az unokái nem tudnak vele találkozni. Maradva a háborús hasonlatoknál, a háború után nem volt olyan magyar család, ahol ne gyászoltak volna valakit, valakiket. A rák kapcsán is él ez a hasonlat, hiszen szinte nincs olyan magyar család, akit ne érintene ez a borzalmas betegség. Meggyőződésem, hogy a mai napon azért vagyunk itt együtt, hogy átérezzük annak a felelősségét, fel kell nyitni az emberek szemét annak tekintetében, mennyire fontosak a megelőzések. Magyarország kampánya az európai uniós támogatások kapcsán több mint ötszáz milliárd forintot költött az elmúlt időszakban egészségügyi fejlesztésekre, és ebből több mint nyolcvan milliárd forint volt az, amit célzottan daganatos megbetegedések megelőzésére, korai felismerésére, gyógyítására fordítottunk ? ábrázolta álláspontjukat Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, és nőként, édesanyaként a szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet.

? A Nagycsaládosok Országos Egyesületének nevében azért álltunk a kezdeményezés mellé, mert családokról volt szó, és nekünk is családok a tagjaink. Azt tapasztaljuk, hogy az édesanyák, édesapák a többi ember mellett hajlamosak feláldozni magukat a gyermekeikért, és hajlamosak kicsit háttérbe szorítani magukat. Az egyesület abban szeretné a segítséget nyújtani, amellett, hogy kommunikációs anyagokkal segítjük a családokat, megpróbáljuk megadni azt az impulzust, hogy ne csak beszéljünk róla, hanem azok az édesanyák, édesapák is el merjenek menni, és fordítsanak időt ezekre a szűrésekre, és egy közösség álljon mellettük, akik számára szintén fontos a megelőzés ? hívta fel a kommunikáció fontosságára a figyelmet Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, az ország legnagyobb családszervezete nevében.

Szóljon hozzá!