ZETApress

hírportál

Új endoszkóp Dél-Pesten

A fejlesztések folytatódnak: új endoszkópos ultrahang-készüléket adták át délelőtt a Dél-pesti Kórházban. A XVIII. Kerületi Önkormányzat segítségével bővült a Köves utcai Kórház Endoszkópos Laboratóriuma.

Pestszentlőrinc?Pestszentimre Önkormányzata jóvoltából egy új, korszerű, csúcstechnológiás, 48 millió forintértékű endoszkópos ultrahang (EUH) készüléket helyezett üzembe a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet. Az új készülékkel leginkább a gyomor-, valamint a hasnyálmirigy tumoros betegségeit vizsgálják, de epeúti kövesség esetében a 3 mm-nél kisebb kövek kimutatásában is jobb eredményeket kaphatunk az egyéb vizsgálatokhoz képest.

Az átadóünnepségen dr. Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója köszönetét fejezte ki Ughy Attila polgármesternek a nagy értékű berendezésért. Bemutatta a közelmúlt fejlesztéseit, hangsúlyozta az ellátási területhez tartozó önkormányzatok folyamatos támogató hozzáállását. Tájékoztatta a meghívottakat arról, hogy a múlt év végén Európai Uniós forrásból megkezdődött a kórházi Nővérszálló energetikai felújítása, és támogatást nyert a fotovoltaikus rendszerek telepítésére benyújtott pályázat is. Elmondta, hogy a menedzsment aktívan és elkötelezetten dolgozik az Egészséges Budapest Projektben, melynek keretein belül reményei szerint teljesen megújulhat a Dél-pesti Kórház a következő években.

Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere hangsúlyozta, hogy önkormányzatuk a lehetőségeihez képest minden segítséget megad a Dél-pesti Kórháznak azért, hogy Pestszentlőrinc?Pestszentimre lakosai továbbra is magas szintű egészségügyi ellátásban részesülhessenek! Kiemelte, hogy időről időre Ralovich főigazgató úrral egyeztetve áttekintik azokat az eszközöket és ellátási funkciókat, melyek az önkormányzat segítségével beszerezhetőek, fejleszthetőek, így a gyógyítás, betegápolás színvonalát emelhetik.

Végül dr. Sahin Péter, a II. Belgyógyászati Osztály ? Gasztroenterológia osztályvezető főorvosa vette át a szót, aki magáról az endoszkópos készülékről mondott néhány információt. Az EUH alkalmas az emésztőrendszer falának szövettani rétegenkénti megjelenítésére, az emésztőrendszer közvetlen szomszédságában lévő szervek részlet-dús ábrázolására, valamint mindezekből szövettani mintavételre egyaránt. Elmondta, hogy a fővárosban eddig mindössze három helyen lehetett ilyen vizsgálatot végezni, éppen ezért kiemelt jelentőségű, hogy egy hiányt pótló, sokoldalú új endoszkópos módszert tudtak bevezetni a XVIII. Kerületi Önkormányzat segítségével. A köszöntőket követően lehetőségünk volt a készüléket működés közben is megtekintenünk, a diagnosztikus beavatkozást maga az osztályvezető főorvos prezentálta.

Szóljon hozzá!