ZETApress

hírportál

Merjünk beszélni róla!

Október 18-a a Menopauza Világnapja. A változás kora az a két szó, amely a lehető legjobban kifejezi mindazt, amit Magyarországon is egyre több nő átél végzettségtől, keresettől vagy lakhelytől függetlenül ? tudtuk meg tegnap délben a Nagymező utcai V.I.Pub&Dance Budapestben.

A Menopauza Világnapja alkalmából neves szakértők értékes gondolatokat osztottak meg a változókor szépségeiről és nehézségeiről egy tabudöntögető kerekasztal-beszélgetés keretein belül. Olyan szaktekintélyek karolták föl a hétköznapi élet részét képző, mégis kevésbé feldolgozott témát, mint dr. Buda László pszichiáter, a Mit üzen a tested című könyv szerzője, illetve dr. Fekete István szülész-nőgyógyász szakorvos. A Menopauza Világnapja alkalmából szervezett sajtó-nyilvános beszélgetés moderátora és háziasszonya Szily Nóra újságíró, coach volt, aki Nyertes Zsuzsa színművésszel elkötelezett támogatója a Magyarországon megközelítőleg 750 ezer nőt érintő testi és lelki átalakulásnak.

? A múlt századfordulón a nők várható élettartama körülbelül 55 év volt, ami mára már 85 évre nőtt. A századfordulón nem sok hölgyet érintett a menopauza kellemetlensége, mert egyszerűen nem volt lehetőségük ezt átélni. A változókor időszaka mára egy társadalmi és népegészségügyi probléma lett, tekintettel arra, hogy a nők az életük egyharmadát a menopauzát követően élik le, ami egy nagyon aktív életszakasznak számít ? mondta el dr. Fekete István.

Egy szakasz véget ér és egy új kezdődik, a világnap rámutat többek között arra, hogy a változás kora egyben lehetőségeket, kihívásokat is rejthet. Miért ne lehetne bármi újat kipróbálni? Érdeklődési körben, tanulásban, programokban, hobbikban, sportban, életmódban? ? Nem a korom ellenére szeretném jól érezni magam a bőrömben, hanem a korommal együtt ? foglalta össze Szily Nóra, majd hozzáfűzte: Nemcsak passzív elszenvedője, hanem aktív alakítója szeretnék lenni az életemnek. A rendszeres testmozgás, a lelki egyensúlyt tápláló tevékenységek, a tudatos táplálkozás mind enyhíthetik a panaszokat és hozzájárulhatnak a jobb közérzethez.

? Az életmód következménye is valaminek. Nem véletlen, hogy az ember hazamegy, és inkább ahhoz van kedve, hogy egyen, igyon, pihenjen, mint hogy elmenjen kardiózni. Ez az egész összefüggésben, egy testi-lelki rendszerben van és ezért érdemes az életmódot is, legalább egy árnyalatnyival a lelki oldalról is megközelíteni, hogy mire van szüksége a lelkemnek, amikor eszem, amikor iszom. Ez mind együtt van ? mondta dr. Buda László pszichiáter. Az életmódbeli változások mellett nem lehet eleget hangsúlyozni a szűrővizsgálatok elvégeztetésének jelentőségét. A rendszeres konzultáció a háziorvossal, a nőgyógyásszal nem arra utal, hogy ez egy betegség, hanem ezen időszak könnyebbé tételét hivatott szolgálni.

? Tudatosítani kell, hogy a változókorral járó kellemetlen folyamatok megállíthatók, kezelhetők és erre vannak nagyon biztonságos alternatívák. Ha például az ösztrogén hiányt vesszük, értelemszerűen az ösztrogén pótlásával sok mindent meg tudunk oldani és ez manapság már nem probléma. Megoldott, hogy helyileg ható, olyan készítményeket alkalmazzunk, aminek nincs a szervezet egészét érintő hatása, csak és kizárólag a genitáliákon, illetve a húgyutaknál fejti ki a hatását. Ezen készítmények biztonságosságát mutatja, hogy a legtöbb recept nélkül kapható ? fűzte hozzá dr. Fekete István szülés-nőgyógyász szakorvos.

A pubertás korral ellentétben ilyenkor a nők nem biztos, hogy tudják mi vár rájuk. Nyertes Zsuzsa elmondta: Engem abszolút felkészületlenül ért az időszak, pedig kifejezetten erős tünetekkel jelentkezett. De szerencsésnek tartom magam, hogy a színészi pályát választottam nőként, hivatásként. A színpad a szerelmem, ami átsegített a nehéz időszakokon is. Jelenleg 18 szerep van a fejemben, ebből a 18 szerepből több mint 10 még mindig az igazi női szerep! S miért ne legyen tabu? ? Szily Nóra a kerekasztal-beszélgetés kiemelt üzenetének tartotta azt a mottót, miszerint merjünk beszélni tabutémákról tabuk nélkül! A változókor alulreprezentáltsága napjainkban már nem indokolt, hiszen a legtöbb nő teljes életet kíván élni a menopauza időszakában és azt követően is. Ezt támasztja alá Szily Nóra frappáns mondata: A nő örök, ha nem is kortalan ? és megoldásokat keres!

Szóljon hozzá!