ZETApress

hírportál

Hegedűs a gyermekekért

Hordozható diagnosztikai készüléket kapott a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája Mága Zoltán hegedűművésztől és támogatóitól. Már a gyermekek betegágya mellett is végezhető agyi diagnosztikai vizsgálat Pécsett ? tudatta Herczeg Dóra kommunikációs igazgató, Cabbage House.

Hordozható elektroencefalográfiás (EEG) készüléket adott át Mága Zoltán hegedűművész a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika, Epilepsziás osztályának délután, így már a gyermekek betegágya mellett közvetlenül is elvégezhetők az agyi diagnosztikai vizsgálatok. A Pécsi Első Lions Club által szervezett jótékonysági koncertje bevételéből, az Epilepsziás Gyermekekért Alapítvány és a virtuóz művész személyes hozzájárulásából vásárolt orvosi műszert a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja.

Az átadási ünnepségen Mága Zoltán elmondta: Fontosnak tartom, hogy lehetőségeinkhez mérten mi civilek is erősítsük társadalmi szerepvállalásunkat. A zavartalan és szakszerű ellátás javítása érdekében modern diagnosztikai eszközök beszerzésével mi is sokat tehetünk a közjó szolgálatáért. A legerősebb védőhálót a jövő nemzedékét jelentő gyermekek köré kell fonnunk, közülük pedig a fekvőbeteg ellátás kis ápoltjai a legkiszolgáltatottabbak. Örömmel tölt el, hogy a betegágy melletti diagnosztika is lehetővé válik a pécsi Gyermekklinikán. Úgy gondolom, hogy gyermekeink a jövőnk zálogai, egy olyan befektetés, amely őrzi egyetemes kultúránkat, emberségünket, tudásunkat, és gazdagítva majd tovább adják mindazt, amit mi is szüleinktől örököltünk ? fogalmazott a hegedűművész.

Decsi Tamás gyermekgyógyász professzor, a Klinikai Központ főigazgatója az átadási ceremónián Bódis József rektor úr nevében is szólt, amikor azt mondta, a Pécsi Tudományegyetem számára figyelemre méltó és megható gesztus a felajánlás. ? Olyan felelősségvállalásról tesz tanúbizonyságot, amely hiteles, és amely értelmet ad az emberi életnek. Az orvostudomány és gyógyítás területén soha nem lehet eléggé túlbecsülni a tudást, de gyakran tapasztaljuk, hogy a figyelem, a jó szándék, az együttérzés megsokszorozza az erőt. Ez most egy ilyen pillanat. Hálásak vagyunk, hogy egy nemes és nagyvonalú gesztus által hasznos készülékkel gazdagodik a pécsi gyermekklinika, ahol mostantól rendeződik az ágyhoz kötött gyermekek EEG vizsgálatainak kérdése, ami különösen fontos az intenzív terápiában részesülő kis betegeinknél. Mága Zoltán művész úr és a támogató szervezetek adománya fontos és megbecsült berendezése lesz a klinikai ellátásnak ? tette hozzá a professzor.

Az összefogás által beszerzett orvosi diagnosztikai készülék egy 3,8 millió forint értékű, modern elektroencefalográfiás berendezés, amely lehetővé teszi, hogy a betegágy mellett közvetlenül is elvégezhetők legyenek agyi diagnosztikai vizsgálatok. Az Epilepsziás Gyermekekért Alapítvány 1994 óta dolgozik a pécsi Gyermekklinikán kezelt gyermekek érdekében. Számos fontos eszköz beszerzése és felújítási munkák köthetők az alapítványhoz. A hegedűművész azért állt az összefogás élére, mert a zene és a jószolgálat nagyköveteként és egyszerű állampolgárként is kötelességének tartja, hogy segítsen a rászorulókon, és arra buzdítsa embertársait, hogy lehetőségeikhez mérten ők is vegyenek részt a társadalmi felelősségvállalásban.

Szóljon hozzá!