ZETApress

hírportál

Életük a Balaton!

Ésszel iszomTizenkét település tizennyolc strandján összesen csaknem háromszáz önkéntessel vesz részt az elsősegélynyújtásban mától augusztus 20-án szombatig a Magyar Vöröskereszt ? közölte Kardos István főigazgató tegnap délelőtt a badacsonytomaji Kishableány Étteremben tartott sajtótájékoztatón.

A Magyar Vöröskereszt idén már 10. alkalommal indítja el a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát (BESZ) 12 Balaton-parti település 18 strandján, a fürdőzők egészségének megőrzése érdekében. A szolgálatban részvevő közel 300 fiatal önkéntes látja el a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket. A BESZ elsősegélynyújtói Badacsonytomajban, Balatonföldváron, Balatonmáriafürdőn, Balatonszárszón, Balatonudvariban és Révfülöpön két-két, míg Alsóörsön, Balatonberényben, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen, Balatonlellén és Balatonszemesen egy-egy strandon teljesítenek szolgálatot a szezonban.

Tavaly tizenhét strandon dolgoztak elsősegélynyújtóik, 3426 esetben segítettek a fürdőzőknek, a leggyakoribb okok a kagyló okozta vágások, a rovarcsípések és a sportsérülések voltak. Az elmúlt három évben négy alkalommal közvetlen életmentést is végeztek önkénteseik, súlyos vérzéses sérülés ellátásával, valamint újraélesztéssel. A főigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy aki támogatni kívánja elsősegélynyújtó munkájukat, az a 1359-es adományvonal felhívásával hívásonként 250 forinttal segítheti őket.

Arról is beszélt, hogy a tó körül az idén harminchárom vendéglátóhelyen és pincészetben a vendégek olyan különleges étlapokkal találkozhatnak, amelyeken ismertetik a BESZ munkáját és bemutatnak néhány alapvető életmentési tippet is. Idén a BESZ kampányára csatlakozva indítja el a Dreher Sörgyárak Zrt. az Ésszel iszom kampányát, a program széles körben szeretné felhívni a társadalom figyelmét a tudatos és felelős alkoholfogyasztás kérdésére.

Szóljon hozzá!