ZETApress

hírportál

Holnap Semmelweis-nap

Július elseje Semmelweis-napÜnnepeljük az elkötelezett egészségügyi dolgozókat! Alacsony fizetések, szakemberhiány, kivándorlás ? általában ezek a témák merülnek fel a magyar egészségügy kapcsán. Pedig rengeteg szakember van, aki szívvel-lélekkel ápolja a betegeket, elkötelezetten segíti testi és lelki gyógyulásukat.

A legnagyobb motivációt számukra a társadalmi és anyagi megbecsülés, valamint a megfelelő eszközpark jelentené ? derül ki a K&H gyógyvarázs felméréséből. Holnap ünnepeljük a magyar egészségügy napját. 1818. július elsején született ugyanis Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának és gyógymódjának feltalálója, az anyák megmentője, aki rengeteget tett a magyar egészségügy fejlesztéséért. Az egészségügy azóta rengeteget változott mind műszerek, mind szaktudás szempontjából. És bár a magyar szakemberek kivándorlásáról, a külföldön fellelhető modern eszközökről rengeteg szó esett az elmúlt évek során, fontos hangsúlyozni, hogy számos szakember lelkiismeretesen végzi itthon is a munkáját.

A K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi intézmények körében végzett felmérésből kiderül, hogy a mindennapos nehézségek ellenére, a hazai gyermekellátásban dolgozók motiváltak, elkötelezettek, ami elsősorban a hivatástudatból, a gyermekekkel való kapcsolatukból adódik. A szakembergárda 90%-a nyitott a különböző szakmai képzések, továbbfejlesztési lehetőségek iránt és 70%-uk ismeri a legmodernebb eljárásokat, kezeléseket ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Sajnos azonban a kórházak műszerbeszerzésre fordítható kerete igen alacsony ? a K&H gyógyvarázs felmérése alapján az egyes kórházi osztályok évente átlagosan 500 ezer forinttal gazdálkodhatnak, de a válaszadók közel harmadának egyáltalán nem áll rendelkezésére saját forrás új műszerek beszerzésére. Így fordulhat elő, hogy a gyermek-egészségügyi intézmények átlagos eszközállománya 13 éves, de nem ritka a 25-30 évesnél régebbi műszer sem. A modern eszközöket a kórházak leginkább pályázatok útján szerzik be, de a különböző alapítványok, illetve adományok is jelentősen tudnak javítani a gyógyítás körülményein.

? A magyar gyermekegészségügy fejlesztésre szorul, hiszen a megfelelő műszerek és a megfelelő szakembergárda elengedhetetlenek a korszerű gyógyításhoz. Ezért támogatjuk immár 13. éve a magyar gyermekegészségügyet. A K&H gyógyvarázs program keretében a hazai intézmények eddig összesen közel 560 millió forint összegben kaptak modern orvosi eszközöket ? mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója. A modern eszközpark megléte pedig nemcsak hatékonyabb, fájdalommentesebb és gyorsabb gyógyítást tesz lehetővé, de a szakemberek lelkesedését is jelentősen növeli. Emellett pedig a társadalmi megbecsülést említették még az anyagiak mellett, mint legmotiválóbb tényezőket. Becsüljük meg hát az egészségügyi dolgozókat ? és ne csak a magyar egészségügy napján!

Szóljon hozzá!