ZETApress

hírportál

Bridzselj az életedért!

Fischer BrigittaA hosszú élet titka a bridzs ? életmentő kártyajáték nemcsak időseknek. A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatásai szerint a világhírű szellemi sport, a bridzs 75%-ban képes megelőzni a demenciát, és az olyan rettegett betegséget, mint a teljes szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kór ? tudatta a GAP Media.

A Budapesten zajló 53. Bridzs Európa-bajnokság szüneteiben Marek Malysa lengyel szenior játékos arról is beszél a 38 országból érkezett játékostársainak, hogy már 2 éve 60+ néven, szenior-program indult a világ bridzsjátékosainak. A világon több tízmillióan játsszák ezt az erős koncentrálóképességet és memóriát igénylő kártyajátékot. Sok százezer profi bridzsjátékos van, köztük több ezer versenyszerűen is játszik: országos bajnokságokon, Európa bajnokságokon, világbajnokságokon, sőt az utóbbi években, amióta olimpiai sporttá minősítették, a szellemi játékok olimpiáján is versenyeznek egymással a világ legjobb bridzsjátékosai.

Magyarországon az 1930-as években volt a legnépszerűbb a bridzs. 1934-ben és 1938-ban a magyar csapat világbajnok lett, 1935-ben és 1937-ben pedig ezüstérmes, ez utóbbi sikert a budapesti világbajnokságon érték el. A II. világháború után azonban burzsoá tevékenységnek minősítették és évtizedekre betiltották a kártyajátékot. A ’90-es években újjáéledt a sportág, azóta ismét világraszóló sikereket érnek el a magyar játékosok: 2004-ben a juniorok bronzérmesek lettek a prágai Európa-bajnokságon, 2012-ben pedig a Lille-i szellemi játékok olimpiáján a magyar szenior válogatott aranyérmes lett.

A bridzsben 4 játékos ül az asztalnál: Párokban versenyeznek, de minden játékosnak tudnia kell fejben tartani, hogy társa és ellenfelei is milyen lapokat adtak már ki. Azt is tudnia kell, hogy a vele együtt versenyző párjánál, és az ellenfeleknél milyen kártyalapok vannak még. A profi játékosok minden lapra és minden leütésre emlékeznek, és gyorsan reagálnak arra is, hogy milyen taktikai húzásokkal lehet az ellenfelet legyőzni. A kártyajáték órákig is eltarthat. A bridzshez tehát éles szem, kreatív gondolkodás, kombináló készség, szellemesség és kiváló memória kell. Vagyis mindaz, ami nem engedi az agynak, hogy megöregedjen.

Kutatók azt is bizonyították, hogy a bridzs mellett az időskori nyelvtanulás vagy zenetanulás is nagyon jó hatással van az agyra, tulajdonképpen nem hagyja megöregedni. Az orvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy a szellemi aktivitásnak ugyanúgy az egészségmegőrzés részének kell lennie, akárcsak a vérnyomás, a koleszterinszint vagy a vércukorszint határok közti tartása.

Az Európai Bridzs Szövetség 5 európai orvosegyetemen indított kutatást a kártyajáték és a szellemi frissesség, valamint a hosszú élettartam összefüggéséről. A 70 év fölötti átlagnépesség 45%-a szenved az időskori szellemi leépülés valamelyik formájában, sokan közülük Alzheimer kórban. A Bridzsszövetség most azt akarja megvizsgálni, hogy a szenior játékosok egészségét és élettartamát mennyivel növelheti meg a kártyajáték. A bridzs ráadásul nemcsak az agyat tornáztatja, hanem kapcsolatokat is teremt emberek között. Barátságok, sőt gyakran romantikus kapcsolatok is szövődnek az idős játékosok között. A heti rendszerességgel tartott kártya partik megakadályozzák az időskori depressziót és elmagányosodást, amely ? ismét csak amerikai kutatók szerint ? gyorsabban öl idős korban, mint az alkoholizmus vagy a dohányzás.

1 hozzászólás

  1. Szerda este magyar?portugál a Groupama Arénában is. Holnap este nemcsak Lyonban, a Labdarúgó Eb-n csap össze Magyarország és Portugália, hanem ugyanabban az időben a bridzs Európa-bajnokságon is. A versenyzők számát tekintve az év legnagyobb magyarországi világversenyén ugyanis a két ország nyílt csapatai játszanak egymással 18:40-től.

    Hogy hol nagyobb az esély a magyar győzelemre? ? Bár Dzsudzsák Balázsék eddig jóval a várakozások fölött teljesítenek Franciaországban, azért szerda este a bridzsasztal mellett jobb sanszunk lesz nyerni. A portugál bridzsezők között ugyanis nincs a maga területén Cristiano Ronaldóhoz fogható klasszis, de még egy Nani sem, a 37 csapat között a 30. hely környékén álltak a legutóbbi fordulók után. A magyar válogatott viszont a 10-15. hely között stabilizálta helyét, innen még könnyen meglehet a reális célként kitűzött tízbe kerülés, a nagy álom, a világbajnoki szereplést érő hatodik hely eléréséhez viszont nagy hosszú hajrát kéne nyitni. Ehhez jól jönne Portugália ellen egy nagy aranyú győzelem szerda este Ferencvárosban. Lyonban bőven elég a döntetlen is!