ZETApress

hírportál

Könnyítés Parkinson-kórban

IllusztrációÚj Parkinson-kór elleni készítményt hagyott jóvá az Európai Bizottság. A napi egyszeri adagolású szer jelentősen megkönnyíti a terápia követését, s azonos terápiás hatékonyság mellett lehetővé teszi a bevitt tablettamennyiség csökkentését. Magyarországon a Parkinson-kóros betegek becsült száma 20-30 ezerre tehető, s mintegy 50-70%-uk részesül kezelésben ? tudtuk meg sajtósuktól.

Az Európai Bizottság új terápiát fogadott be korai és előrehaladott Parkinson-kór kezelésére. A napi egyszeri adagolású, nyújtott felszívódású szer egyedülálló összetételének köszönhetően olyan mértékű hatékonyságot és biztonsági profilt tud nyújtani, amely megfelel az azonnali felszívódású, napi háromszor alkalmazandó tablettáénak.

A készítmény egyik legfőbb pozitívuma a napi egyszeri adagolás mellett, hogy a betegek egyik napról a másikra átállhatnak a nyújtott felszívódású szerre, így egyszerre bejuttatva a szervezetbe a szükséges napi hatóanyag mennyiséget. Másik fontos előnye, hogy kevésbé változik a plazmakoncentráció 24 óra alatt a napi háromszori adagolású, azonnali felszívódású szerhez képest.

Ennek azért van nagy jelentősége, mert a betegek naponta többféle gyógyszert is szedhetnek, s azáltal, hogy a plazmakoncentráció alig változik, csökken a tabletta szervezetünkre gyakorolt hatása a hatékonyság sérülése nélkül. Ez egy igen fontos tényező az orvosok számára, mikor betegüknek a legjobb kezelési lehetőséget kiválasztják.

A Parkinson-kór az Alzheimer-kór után a második leggyakoribb krónikus agyműködési rendellenesség idősebb korban. Előfordulási gyakoriságát a 65 év fölötti népesség körében világszerte körülbelül egy és két százalék közé teszik. Habár a Parkinson-kórt hagyományosan motoros tünetekhez (pl. remegés, merevség, lelassult mozgás, egyensúlyzavar, csoszogó járás, merev arckifejezés) kötik, a nem-motoros tünetek, többek között a depressziós tünetek, a fájdalom, a lelassult gondolkodás és az alvászavarok jelentősek lehetnek.

A tünetek betegenként eltérők lehetnek, de idővel súlyosbodnak. Az új formula európai jóváhagyása egy újabb nagy előrelépés a betegek szükségleteinek való megfelelésben, s világszerte újabb mérföldkő a Parkinson-kór sikeres kezelésében.

A Boehringer Ingelheim

A csoport a világ 20 vezető gyógyszeripari vállalatának egyike. A németországi Ingelheim-i székhelyű vállalat a világ 47 országában 138 leányvállalattal rendelkezik és 41 ezer 300 alkalmazottat foglalkoztat. 1885-ös alapítása óta a családi tulajdonú társaság elkötelezett az új, magas hatékonyságú termékek kutatása, kifejlesztése, gyártása és forgalmazása iránt a humán és az állatorvosi gyógyászat terén egyaránt.

A Boehringer Ingelheim tavaly 11,6 milliárd euró nettó forgalmat könyvelhetett el, és ennek egyötödét fordította a legnagyobb kereskedelmi szegmenset képviselő receptköteles gyógyszerek kutatására és fejlesztésére. További információ itt olvasható.

Szóljon hozzá!