ZETApress

hírportál

Új terápia a rákkezelésben

Dr. Dank MagdolnaAz immunrendszer ereje a rák elleni küzdelemben: immunológia. Magyarországon évente egy nagyobb város lakosságának megfelelő, közel ötvenezer rákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben csaknem 31 ezer beteg veszíti életét valamely daganattípus miatt.

De az egyes daganatos megbetegedések kezelésben áttörést hozhatnak az új immunonkológiai terápiák, amely terápiás megközelítés a szervezet immunrendszerének folyamatos erősítésén alapszik. Bár immunonkológiai terápiát napjainkban még csak a gyógykezelések 3 százalékában alkalmaznak, az orvosok bizakodóak. A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy tíz év múlva már az onkológiai kezelések közel 60 százaléka ezen, az új, hosszú távú minőségi túlélési lehetőséget biztosító kezeléseken alapul majd ? tudtuk meg délután Budán, a Krisztina téri Dériné Bisztró Grill Bárjában.

A kutatók több évtizede, világszerte végeznek vizsgálatokat annak megismerésére, hogy az immunrendszer milyen szerepet játszhat a rákos megbetegedések elleni küzdelemben. Az immunterápia olyan egyedi megközelítése a rákos megbetegedések kezelésének, amely a szervezet immunrendszerét használja fel a rák leküzdésére. ? A terápia alapja az a felismerés, miszerint minden emberi szervezetben vannak ráksejtek, de ideális esetben az immunrendszer ezeket felismeri, és el is pusztítja. A betegség akkor üti fel a fejét, amikor a daganatos sejtek elrejtőznek az immunrendszer elől. Az immunonkológiai kezelések kiiktatják a gátló receptorokat, a gyógyszer hatására pedig beindul a szervezet immunválasza ? hangsúlyozza dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Tömő utcai Onkológiai Központjának megbízott igazgatója. Bár az immunterápia más gondolkodásmódot igényel az orvosoktól, és eltér az eddig ismert terápiáktól, (sugárkezelés, kemoterápia vagy műtéti beavatkozások) a szakemberek szerint paradigmaváltást eredményezhet az onkológia területén.

Rák, a még mindig nehezen legyőzhető betegség

A világ országait tekintve Magyarország az elsők között helyezkedik el a daganatos halálozások ranglistájában. A rákos megbetegedések közül a tüdőrák a leggyakoribb és legveszélyesebb daganattípus, amely világviszonylatban mintegy 1,8 millió emberéletet követel, és az összes daganatos halálozás 18%-át teszi ki. ? Elszomorító az adat, hogy a férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban hazánk világesőnek számít. Magyarországon évente tízezer feletti új tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben nyolcezer beteget veszítünk el! ? hívta fel a figyelmet az ASCO, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság Kongresszusa alkalmából tartott budapesti bejelentkezésében dr. Ostoros Gyula, a budakeszi Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Hatékony lépésekkel előre a rákkezelésben

Az onkolo-pulmonológus szakorvos szerint a legújabb gyógyszerfejlesztési eredményeknek köszönhetően egyes rákbetegségek esetében biztosítottá válhat a betegek hosszú távú, minőségi túlélési lehetősége. Az immunterápiás kezelésekkel egyelőre a melanoma (bőrrák), tüdőrák és a veserák területén értek el kimagasló eredményeket a szakemberek, de jelenleg is a rákos megbetegedések több mint húsz területén zajlanak ígéretes kutatások. Az immunonkológiai terápiát ma még csak a kezelések mintegy 3 százalékában alkalmazzák, az orvosok azonban bizakodóak a közeljövőt illetően. Úgy vélik, a következő tíz évben ez a szám akár a 60 százalékot is elérheti. Az ASCO (American Society of Clinical Oncology), az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság Kongresszusa a világ legnagyobb szakmai fóruma, amely meghatározó eseménye az onkológiának. A kongresszusra minden évben közel harmincezer onkológiával foglalkozó szakember látogat el a világ minden tájáról annak érdekében, hogy az onkológiai szakterület aktualitásait, a legújabb nemzetközi eredményeket, terápiákat, ellentmondásokat megvitassa.

Szóljon hozzá!