ZETApress

hírportál

Egészségértés Díj a Marriottban

Courtyard by Marriott Budapest City CenterAz egészségértés azt a képességünket jelenti, hogy mennyire tudunk egészségügyi kérdésekben eligazodni, mennyire értjük az egészségügyi információkat. Sajnos Magyarországon minden második embernek komoly problémái vannak e területen.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) kiemelkedő fontosságúnak tartja az egészségtudatosságot és a jobb egészségértést, ezért pályázatot hirdet Nekem Szól! Egészségértés Díj 2016. címmel ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a József körúti Courtyard by Marriott Budapest City Centerben. Az Európai Unióban a lakosság egészségértése nagy figyelmet kapott az utóbbi időben. Számos európai kutatás és program indult az elmúlt néhány évben azzal a céllal, hogy felmérje és fejlessze az emberek egészségismereti szintjét és egészségügyi tájékozódási képességét.

Az egészségértés azt jelenti, hogy az érintettek mennyire képesek egészségügyi kérdésekben tájékozódni, az egészségügyi információkhoz hozzájutni, valamint a kapott információkat megérteni és felhasználni. A jobb egészségértés ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy az egyén a saját egészségével, betegségével kapcsolatban megfelelő döntéseket tudjon hozni. Nem mellesleg az egészségügyi rendszerek hatékonysága is jelentősen növelhető azzal, ha az emberek képesek jól tájékozódni bennük (azaz például a megfelelő orvosokat keresik fel a megfelelő időben), továbbá megértik a krónikus betegségek kezelésének módját, és követik a terápiát.

Az egészségértés ? a health literacy ? jelenleg az egyik kiemelt téma az Európai Unió egészségpolitikájában. Már az előző 7 éves időszak egészségügy stratégiai kérdéseivel foglalkozó dokumentumban (Together for Health: A Strategic Approach for the EU 2008-2013) megfogalmazták, hogy szükség van a különféle korosztályoknak szóló egészségértés programok népszerűsítésére. A WHO Európai regionális irodája szerint: az egészségértés az Egészség 2020, az európai egészségügyi keretrendszer egyik kulcsdimenziója.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) 2015 nyarán országos, reprezentatív mintán végzett kutatást készíttetett a magyar lakosság egészségértésével kapcsolatban. E felmérésből kiderült, hogy az egészségértési szint a magyar társadalom 20%-ában elégtelen, 32%-ában problémás, és csupán 49%-ában elégséges, vagy kitűnő. Tehát hazánkban minden második embernek problémái vannak az egészségértési képességeivel!

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) fontosnak tartja az egészségtudatosság és az egészségértés fejlesztését; azt, hogy a hétköznapi emberek képesek legyenek egészségügyi kérdésekben jobban eligazodni, jobban tájékozódjanak az egészségügy rendszerében, javuljon a kommunikációjuk az egészségügyi szakemberekkel, ezáltal csökkenjen az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége. Így, részben a probléma hangsúlyozására, részben az egészségértés hazai fejlesztése érdekében az AIPM meghirdeti a Nekem Szól! Egészségértés Díj 2016. című pályázatot.

A pályázat célja, hogy feltérképezze, és a közvéleménnyel megossza a legjobb egészségértést, egészségtudatosságot fejlesztő hazai programokat és gyakorlatokat, amelyek elősegítik a betegek, illetve a laikusok egészségügyi kérdésekben történő tájékozódását, a kapott egészségügyi információk megértését és felhasználását, és ezáltal hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyén a saját egészségével, betegségével kapcsolatban megfelelő döntéseket tudjon hozni.

Az Egészségértés Díjra pályázhat minden Magyarországon tartózkodó magánszemély, természetes és jogi személy, civil entitás és állami szerv. A pályázat során 4 kategóriába lehet majd beküldeni a nevezéseket: Egészségügyi intézmények ? bármilyen egészségügyi intézmény által indított, az egészségértés javítását szolgáló projektek; Egészségügyi szakemberek ? bármilyen egészségügyi szakember által indított, az egészségértés javítását szolgáló projektek; Betegszervezetek ? betegszervezet(ek) által indított, az egészségértés javítását szolgáló projektek; Közvetlen lakossági kommunikáció ? Bármilyen, a lakosságot közvetlenül elérő, az egészségértést támogató kommunikáció, pl.: újságírók által írt cikkek, egészségügyi applikációk, pályázatok, versenyek, stb.

A pályázatra 2016. január 1-je és október 14-e között Magyarországon futó egészségértést támogató projektek/kezdeményezések nevezhetőek. A beküldött pályázatokat szakmai zsűri bírálja majd el, a kategória nyertesek díjazása bruttó 200 ezer forint, a legkiemelkedőbb pályázat pedig elnyeri a Nekem Szól! Egészségértés 2016 fődíját, aminek értéke bruttó 400 ezer forint. A pályázat további részletei, valamint a részletes pályázati kiírás megtalálható a honlapjukon. A szervezők bíznak benne, hogy a pályázatra számos nevezés érkezik majd, melyek megmutatják, hogy az ország számos pontján dolgoznak intézmények, szakemberek, betegszervezetek és újságírók azon, hogy honfitársaink a mostaninál jobban és hatékonyabban boldoguljanak az egészségügyi információk összetett világában!

Szóljon hozzá!