ZETApress

hírportál

A kezdeti hátrány ledolgozható!

A Peter Cerny Alapítvány ma délután a Szövetség utcai Bo33 Hotelben hirdette ki a Mindennapi Bajnokaink kampány eredményét. A Peter Cerny Alapítvány közel három évtizedes magyarországi tevékenysége során mintegy 68 ezer újszülött mentésében vett részt.

A Mindennapi Bajnokaink címmel meghirdetett pályázat kertében olyan hajdani koraszülöttek történeteit várta a szervezet, amelyek példát mutathatnak nemcsak a koraszülött társaiknak, hanem a társadalom valamennyi tagjának. A díjak átadásában Talmácsi Gábor MotoGP világbajnok gyorsasági-motorversenyző, az esemény védnöke segédkezett. Az ünnepélyes díjátadót a Shell Hungary-nak és az Orbico Hungary-nak az örömteli támogatói bejelentése zárta, amely lehetővé teszi, hogy a Peter Cerny Alapítvány mentőautói továbbra is pontosan és biztonságosan eljussanak a rászoruló koraszülöttekhez.

Magyarországon, minden tizedik baba a 37. terhességi hét előtt, vagy 2500 gramm alatt születik meg, így évente mintegy kilencezer koraszülött jön világra, akik megszületésüket követően hátránnyal kezdik az életüket. Ugyanakkor számos példa azt mutatja, hogy ez a kezdeti hátrány ledolgozható. A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat 1989 és 2016 között mintegy 68 ezer koraszülött és beteg újszülött mentésében vett részt. A mentésben korábban részesült csecsemők közül sokan már fiatal felnőttek és példamutató, kerek életet élnek.

? A modern kommunikációs eszközök lehetővé teszik, hogy még inkább élő kapcsolatunk legyen azokkal, akik valamilyen módon érintettek a koraszülöttség témakörében. A legnagyobb közösségi média oldalon, de akár a rendezvényeinken is rengeteg fotó és személyes történet jut el hozzánk arról, hogy a valamikor koraszülött-mentésben részesült babák sikeres, egészséges felnőttekké váltak. Úgy gondoltuk, érdemes erre odafigyelnünk és felhívnunk az érintettek figyelmét, hogy a születéskor elszenvedett hátrány ledolgozható ? mondta el nyitóbeszédében a Mindennapi Bajnokaink program megszületéséről dr. Somogyvári Zsolt főorvos, a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője.

? A Mindennapi Bajnokaink program legfőbb célja, hogy az érintett családok körében tudatosítsuk, hogy van lehetőség arra, hogy a koraszülöttként világra jött babák a későbbiekben sikeres, egészséges életet élhessenek. Szeretnénk a jó példákkal bátorítást adni azoknak a most még esetleg kétségekkel küzdő szülőknek, akiknek koraszülött gyermekeik az elmúlt években részesültek a koraszülött mentésben ? hangsúlyozza a szakmai vezető. A program keretében beérkezett pályázatokról az Alapítvány weboldalán és közösségi oldalán szavazhattak az olvasók, amelyek közül mindegyik kategóriában a 3 legtöbb szavazatot kapott történetet emelték ki. A beküldött pályázatokra összesen 2002 szavazat érkezett, mivel azonban az összes történet önmagában is egy valóságos csoda, az eseményen minden résztvevőt díjaztak. A díjkiosztó során néhány résztvevő azt is vállalata, hogy személyesen megossza történetét.

? Nagy megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen fontos kezdeményezés mellé állhatok. Gyorsasági-motorversenyzőként a precizitás mindig is fontos szerepet játszott az életemben, ezért pontosan tisztában vagyok vele, milyen szakmai hozzáértést, elkötelezettséget és kitartást igényel az, hogy a Peter Cerny Alapítvány által üzemeltetett koraszülött mentők egy rendkívül összetett gépezet részeként épségben és biztonságban hozzájuttassák a beteg újszülötteket a megfelelő, sok esetben életmentő kezeléshez. Véleményem szerint a mai rendezvénnyel nem csak az élet akadályait sikerrel vevő gyerekeket, hanem az alapítvány munkatársait ? a gépkocsivezetőket, orvosokat, nővéreket ? valamint a gyerekek szüleit, családtagjait is díjazzuk, hiszen ők is a mindennapok bajnokai, akik nélkül mindez nem valósulhatott volna meg ? mondta Talmácsi Gábor MotoGP világbajnok, az esemény védnöke, aki díjak kiosztásában is segédkezett. Az ünnepélyes díjátadóval és a sikertörténetek megosztásával azonban még nem ért véget az örömteli események sora ? a rendezvény az alapítvány támogatóinak, a Shell Hungary-nek és a Shell kenőanyagok importőrének és forgalmazójának az Orbico Hungary-nek a bejelentésével folytatódott.

? A Shell stratégiájának kiemelt célkitűzése, hogy, ahol üzleti tevékenységet végez szaktudásával és erőforrásaival hozzájáruljon a helyi közösségek jólétéhez. Szorosan együttműködünk a helyi szervezetekkel, hogy feltérképezzük azokat a területeket, ahol innovatív technológiáinkat kamatoztatva segíthetünk és felkarolhatunk egy-egy jó ügyet, mint például Magyarországon a koraszülött mentés kérdését. A Shell a kezdetek óta különböző formákban támogatta a Peter Cerny Alapítvány működését, és ma engem ért az a megtiszteltetés, hogy bejelenthetem: a Shell Hungary fedezi a Peter Cerny Alapítvány összes mentőautójának üzemanyagköltségeit az idei év végéig. A két szervezet megállapodott, hogy a jövőben szorosabban együttműködnek, hogy új lehetőségeket találjanak a koraszülött ellátás támogatására ? mondta el a Shell Hungary képviseletében Juhász Péter, a Shell kiskereskedelmi üzemeletetési igazgatója a Peter Cerny Alapítvánnyal való együttműködés kiterjesztéséről.

Ez azonban korántsem volt minden, hiszen az alapítvány az üzemanyag-támogatás mellé a teljes évre elegendő kenőanyagot is kapott. A felajánló Orbico Hungary a teljes mennyiséget le is szállította a sajtótájékoztató helyszínére. ? Az elhivatottság és professzionalizmus, amelyet a Peter Cerny Alapítvány munkájával megtestesít, olyan értékek, amelyeket működése során a Shell és az Orbico is képvisel. Büszkék vagyunk rá, hogy ehhez a munkához mi is hozzátehetjük tudásunkat, lehetővé téve hogy még több koraszülött jusson biztonságban a megfelelő kezeléshez ? mondta vállalatot képviselő Tamás Tamás, a Shell kenőanyagok üzletágvezetője beszédében.

Szóljon hozzá!