ZETApress

hírportál

Szekszárdi diszkóbaleset

SérültellátásÖsszetört autók, sikoltozás, úttesten fekvő és roncsokba beszorult sérültek, szirénázó rendőr-, mentő és tűzoltóautók, kiérkező mentőhelikopter. Ez a látvány fogadta az érdeklődőket a szekszárdi Szent István téren ? tudatta Varga Máté projektmenedzser.

Az Értetek nevű baleset-megelőzési bemutatón, elsősorban diszkóbalesetet szimuláltak azok a szervezetek, akik éles helyzetben is szorosan együttműködnek. Az érdeklődő fiatalok és felnőttek betekintést nyerhettek abba a munkába, amelyet a tűzoltók, a rendőrség, a mentősök, a mentőmotoros szolgálat, a légi mentők a balesetek helyszínén végeznek. A statiszták a Vöröskereszt önkénteseiből álltak, akik hitelesen, összeszokott csapathoz méltóan, talpig véresen játszották el a szerepüket. A bemutató során a szervezők kiemelten foglalkoztak a 14-18 év közötti fiatalokkal, felhívva figyelmüket a tudatmódosító szerek használatának veszélyeire, és az ezek hatása alatt bekövetkező cselekedetek, balesetek következményeire ? arra, hogy egy rossz döntés akár az életükbe is kerülhet.

A rendezvény másik célja volt, hogy felhívja a lakosság figyelmét az agyi érkatasztrófák gyakoriságára, a megelőzés fontosságára, valamint a 4,5 órás időablak jelentőségére. Dr. Tusa Csaba neurológus szakorvos arra kér mindenkit, hogy amint a stroke tüneteit észlelik, azonnal hívjanak mentőt, hiszen minél hamarabb megtörténik az életmentő vérrögoldás, annál nagyobb az esély a teljes felépülésre, ugyanis ekkor még visszafordítható a károsodás. Szigeti József kardiológus főorvos beszélt a pitvar-fibrilláció és a stroke kapcsolatáról, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy aki ebben a betegségben szenved, ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta, éppen ezért nagyon fontos, hogy felismerjék a rizikófaktorokat. Benkő József, vezető mentőtiszt pedig a stroke esetén beérkező hívások tapasztalatairól beszélt.

MotorbalesetA képzelt baleseti szituáció alkalmával az egyik autó sofőrje autóvezetés közben stroke-ot kapott, ezért megállt a forgalmi sávban. A beteget felesége kisegítette az autóból, a járműtől távolabb leültette, majd azonnal mentőt hívott. Eközben a diszkóból útnak indult, tudatmódosító szerek hatása alatt álló fiatalok a forgalmi sáv közepén álló autóba rohantak majd egy motorost is elsodortak. A balesetben négyen súlyosan megsérültek, közülük hármat a tűzoltóknak kellett kivágniuk a roncsokból. A legsúlyosabb sérültet mentőhelikopter szállította kórházba. A diszkóból elinduló fiatalok egyikén azonban már nem lehetett segíteni, ő a helyszínen életét vesztette.

A szimuláció narrátora dr. Merész Márton sürgősségi szakorvos volt, aki felhívta a jelen lévő fiatalok figyelmét a tudatmódosító szerek veszélyeire, majd hangsúlyozta, hogy ezeknek a szereknek a veszélye leginkább abban rejlik, hogy nem ismerjük az összetevőiket, és hogy azok együttesen hogyan hatnak szervezetünkre. Annyi azonban bizonyos, hogy a reakcióidőt csökkentik és a józan ítélőképességünket is negatívan befolyásolják. A bemutató legsokkolóbb jelenete az volt, amikor a balesetben elhunyt fiatalt a temetkezési vállalat furgonja elszállította a helyszínről, közben a hangszórókból a lány utolsó szavait hallhattuk: Ne higgyétek, hogy ti kivételek vagytok! Az esemény zárásaként a balesetben és a szolgálatteljesítés közben elhunytakért száz hófehér lufi szállt fel a magasba.

Szóljon hozzá!