ZETApress

hírportál

Új helyen az Ortopédia

A felújított épületÁprilis elsejétől a VIII. kerületi Üllői út 78/B-ben várja betegeit a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikája. Munkájukkal idén januártól ismerkedem a Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítvány segítőjeként. A XI. kerületi Karolina út 27-ből az új helyre költözésük hetekig tartott, de mára már jól berendezkedtek.

Helyszínek, ahová további önkénteseket vár az Alapítvány: Bolla Árpád Evangélikus Szeretetotthon (XV. Juhos u. 28.), S.E. I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika (VIII. Bókay J. u. 53.), S.E. II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika (IX. Tűzoltó u. 7-9.), S.E. I. Sz. Belgyógyászati Klinika Onkológiai Részlege (VIII. Tömő u. 25-29.), S.E. II. Sz. Belgyógyászati Klinika (VIII. Szentkirályi u. 46.), S.E. Neurológiai Klinika (VIII. Balassa u. 6.), S.E. I. Sz. Sebészeti Klinika (VIII. Üllői út 78/A.), S.E. Szív- és Érgyógyászati Klinika (XII. Városmajor u. 68.), Szent János Kórház (XII. Diós árok u. 1.) és Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja ? M.E.R.E.K. (II. Marczibányi tér 3.). Heti 2-4 órát kell vállalni legalább féléven keresztül. A haldoklók ellátására vállalkozóknak saját költségükön kell elvégezni a két hétvégés 15 ezer forintos hospice-tanfolyamot is!

Az önkéntes munkát már két éve elkezdem a Budapesti Katolikus Kórházlelkészség beteglátogatójaként a Szent István Kórház Nagyvárad téri Neurológiai Osztályán. Ott heti egy alkalommal kellett elbeszélgetni a betegekkel, s felajánlani a más vallású hívőknek is a lelkiatya látogatását. Ennél többet nem kellett és nem is lehetett tennünk, mert a látogatóknál nem követelmény az egészségügyi végzettség. Önkéntes segítőként a munka ennél összetettebb: lehet vérnyomást mérni, ágyazni, etetni-itatni, beteget kísérni és bevásárolni nekik. Itt sem feltétel az egészségügyi végzettség és a hálapénzt itt is, ott is tilos elfogadni!

Mivel az 1975-80. közötti ötéves mentőmunkám után ’85-86-ban másfél évet, majd 2005-2008-ban három és felet dolgoztam Budakeszin az Ortopédiai Sebészeten, a Klinikán már kezdetektől otthonosan mozogtam. Persze sok változás van itt az ott megszokottal szemben. Az OORI-ban heti három napon: kedden-szerdán-csütörtökön voltak csípő- és térdprotézis műtétek, a Klinikán viszont öt napon át, hétfőtől péntekig operálnak. A rehabilitációs intézetben a műtétet követő 3. napon állította fel a beteget a gyógytornász, itt viszont már másnap mobilizálják. S amíg onnan csak a 21. napon engedték haza a műtöttet, innen már a 10. napon távozhat! Változatlan viszont, hogy a véralvadásgátló Fraxiparine- vagy Clexane-injekciót 35 napig kell beadni, így otthon is hetekig szúrhatja magát naponta hasba a beteg. Persze ez mind semmi az 1-es típusú cukorbetegek életfogytig tartó napi többszöri öninzulinozásához!

S akkor most essék szó a Korányi-projektről és az új épületről, ahová az Ortopédiai Klinika Budáról átköltözött! A Karolina úton a földszinten volt a röntgen, a fizioterápia és az ambulanciák, az I. és a II. emeleten a felnőtt kórtermek, a III. emeleten a gyermekosztály és a laboratórium, a gipszelést a II. emeleten, a műtéteket az I. emeleten végezték, s ott volt az őrző is. Az Üllői úton a felnőttek és gyerekek a II. emeleti 120 ágyas osztályon fekszenek, a földszinten az ambulancia, az V. emeleten meg a műtőblokk működik, s a friss műtöttekre egy napig a II. emeleti őrzőben felügyelnek.

A felújított épület másik szárnyában van a II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika is. A Korányi-projekt értelmében a földszinten lesz az új Sürgősségi Központ, mellyel az I. emeleti Radiológián és Laborban, meg a IV. emeleti Intenzív Osztályon is osztozni fognak. A tetőre leszállhat majd a helikopter, a sérülteket rövidesen a III. emeleti Traumatológia láthatja el. A nővérek Újbudán a nővérszobában tartózkodhattak, míg az Üllői úti Külső klinikai tömbben a folyosói nővérpultban üldögélnek, ha épp nincs tennivalójuk. Persze ez a nagyfokú leterheltségük miatt csak ritkán fordulhat elő!

A Kórházlelkészség budai munkatársai a Karolina úton is felkeresték a betegeket, s a pesti kollégáink rövidesen az Üllői úton is megkezdik a betegek látogatását. A földszinti kápolnában is lesznek majd szentmisék és istentiszteletek, és a kórházlelkészek a betegágynál is lelki vigaszt nyújtanak majd a fekvőbetegeknek, ha igénylik a segítségüket. Karitatív szolgálatunkra mindig nagy szükség van a betegágynál. Mottónk ? miként ezt tavaly a Bethesda Gyermekkórházban hallottam ? Jutalmunk, hogy tehetjük!

1 hozzászólás

  1. Hangsúlyozom, hogy akik a klinika különböző oldalain nem tüntetnek fel egy olyan központi telefonszámot, ahol fel lehet tenni egy EGYSZERŰ KÉRDÉST, az gyalázat!!!! Én mindössze azt szerettem volna megtudni, hogy egy felírt gyógyászati segédeszközt meg lehet-e vásárolni a klinika területén (esetleg) meglévő szaküzletben. Hát próbálják meg!!!!! Lehet előjegyzést kérni, félórás várakozás után és talán minden mást is. Ez olyan, mint az aknamező… nehogy véletlenül is tudjunk egyszerűen elintézni valamit!!!!!!! Mintha nem is emberek volnának önöknél… gyalázatos!!! Miféle honlapot kéne ide beírnom most, megmondanák???