ZETApress

hírportál

Pontosítás a Dél-pestiről

Dél-pesti KórházA Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Pszichiátriai osztályával kapcsolatosan az elmúlt napokban több pontatlan híradás is napvilágot látott különböző médiumokban. Ezen téves információk helyreigazításaként a kórház az alábbi közleményt adja ki ? olvasható sajtóközleményükben.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet az egyik legnagyobb kórház a központi régióban, közel 380 ezer ember egészségügyi ellátását biztosítja. A kórház három pszichiátriai osztályán összesen 300 ágyon látunk el betegeket. Az I. Számú Pszichiátriai Osztály keretében felmerült orvoshiány sorozatos, a Dél-pesti Kórház működési körén kívül eső, külső körülmények következménye. Az osztály osztályvezető főorvosát eredményes pályázat útján országos intézet áthelyezési megállapodás keretében kikérte 2016. január 1-től kezdődő időponttal. Az osztályvezető főorvos távozásával egy időben egy szakorvos külföldön folytatta munkáját, és további egy szakorvos szintén országos intézetbe ment dolgozni. Előbbieket meghaladóan egy külföldi rezidens visszament hazájába, továbbá egy rezidens lakóhelyéhez közeli kórházban folytatja szakmai tevékenységét.

Átmeneti orvoshiányunk ellenére a kórház területi ellátási kötelezettségéhez tartozó betegek tervezett felvételét, valamint a pszichiátriai rehabilitációs ellátásokat mindhárom osztályunkon zavartalanul biztosítjuk. A létszámhiánnyal küzdő pszichiátriai osztályra sürgősségi ellátás keretében 2016. március 16-tól ideiglenesen nem érkeztek betegek, hanem más fővárosi kórházba irányították őket. Ez egy szokványos és rendezett eljárás a fővárosi kórházak között, a Dél-pesti Kórház is számtalan korábbi esetben tehermentesített más kórházakat, azaz vett át sürgősségi ellátást más kórházaktól.

Az I. Számú Pszichiátriai Osztályunkra főorvosi pályázatot írtunk ki, melynek eredményeként 2016. április 1-től új, tudományos fokozattal rendelkező osztályvezető főorvos vette át a szakmai irányítást, és egy új rezidens is megkezdte tevékenységét. Az osztályon az osztályvezető főorvossal együtt 4 tapasztalt szakorvos, 1 önkéntes segítő szakorvos, valamint 4 rezidens dolgozik, ami a hatályos minimumfeltételeknek megfelel. A szakdolgozói létszám tekintetében is megfelelünk a minimumkövetelményeknek ? 62 fős szervezett állásból 57 van betöltve. 2016. április 18-tól az akut betegfelvételi területi ellátási kötelezettségünk egy részét visszavettük. Az osztály humánerőforrás helyzetének erősödésével tervezzük további ellátási területek visszavételét is.

Az I. Számú Pszichiátriai Osztály kórtermei hat-, illetve kétágyasak, saját vizes blokkal nem rendelkeznek. Az épület 30 éves, átfogó felújítására még nem került sor, állapota ennek megfelelő ? nem rosszabb és nem jobb, mint a fővárosi kórházaké általában. Ezen állapot javulása érdekében a pszichiátriai osztályoknak helyt adó, úgynevezett ELME tömb energetikai fejlesztésére a KEHOP forrásai terhére felújítási tervet állítottunk össze.

A kórház pszichiátriai osztályain dolgozó orvosok, szakdolgozók, valamint a kórházi menedzsment is elkötelezett abban, és lehetőségeihez mérten mindent megtesz annak érdekében, hogy a folyamatos, biztonságos betegellátást a lehető legmagasabb szakmai színvonalon biztosítsa. Figyelemmel azon körülményre, hogy a pszichiátriai betegek kórházi nyugalma különösen fontos, fokozottan kérjük a sajtó Tisztelt Munkatársait, hogy a bizalmat zavaró, illetve nem helytálló, a valóságot hamis színben feltüntető tudósítással ne keltsenek indokolatlanul bizonytalanságot betegeink, illetve hozzátartozóik körében, veszélyeztetve ezáltal a szakmai feladatok hatékony ellátását. Megértését köszönjük! ? fejeződik be Dr. Ralovich Zsolt főigazgató-főorvos sajtóközleménye.

Szóljon hozzá!