ZETApress

hírportál

Agysebész az én orvosom

Prof. dr. Nyáry István idegsebész2016-ban prof. dr. Nyáry István lett Az év onkológusa ? az én orvosom, aki ma délután kapta meg a dr. Dollinger Gyula-emlékérmet és oklevelet az EMMI Arany János utcai Egészségügyi Államtitkárságán, a Nemzeti Rákellenes Napon.

A Magyar Rákellenes Liga 2008-ban hirdette meg először a pályázatot, azóta minden évben megismétlik. Pár mondat az idei pályázatokból: Az első pillanattól kezdve biztatott, pozitívan láttatta velem a helyzetemet, a családomnak is mindig reményt adott. Mindig mosolygott, mindig vidám volt, a betegségem ellenére mindig jókedvű voltam, ha őt láttam. Mindig volt egy kedves szava a betegeihez, és az egész lénye erőt adott nekem. Nem jó dolog, hogy egy ilyen betegség kialakult nálam, de máskülönben a Professzor Urat nem ismerhettem volna meg.

Lenyűgöző a tárgyi tudása, az elhivatottsága, az empátiája, a segítőkészsége, az alázata. Bizalmat szavaztunk neki a férjemmel mindketten? Talán azért, mert partnerként tekintett ránk. Talán azért, mert minden kérdésünkre válaszolt. Talán azért, mert sosem hazudott. Talán azért, mert nem lehetett kételkedni abban, amit mondott. Talán mert derűt is csempészett a találkozásokba ? folytatódtak betegei dicsérő sorai.

Pár fontos állomás a kitüntetett életrajzából: 1969-ben a Budapesti (mai Semmelweis) Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán (SOTE-ÁOK) szerzett diplomát summa cum laude minősítéssel. 1970/72-ben a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) levelező hallgatója volt a Műszer- és Szabályozástechnika Szakon. 1981-ben sikeres idegsebészeti szakvizsgát tett, 1988-tól osztályvezető főorvos, majd 1993/2007-ben az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI) főigazgató főorvosa. Különösen a modern képalkotó eljárások intézeti meghonosításában volt kiemelkedő szerepe. 1992-ben lett az orvostudomány kandidátusa.

2007-től a Budai Egészségközpont és a Szent János Kórház Idegsebészeti osztályának, majd 2010-től a Honvéd Kórház ? ÁEK Idegsebészeti osztályának szerződéses munkatársa. 2013. december 1-től a Szent János Kórház Idegsebészeti osztályának megbízott vezetője, 2015. június 1-től szakmai tanácsadója. 2014-től professzor emeritus. Tagja a Magyar Idegsebész Társaságnak, a Magyar Élettani Társaságnak, a Magyar Orvosi Nukleáris Társaságnak, a Magyar Fájdalom Társaságnak, a Magyar Neuro-onkológiai Társaságnak, az idegsebész és neurológiai szakmai kollégiumnak, a Magyar Orvosi Kamarának. A Magyar Idegsebész Társaság elnöke (1994-2002).

Az első 25 évAz Európai Idegsebész Társaság (EANS) Liaison Committee társelnöke 1987/91-ben, majd 1991/95-ben az Európai Társaság (EANS) alelnöke, 1997/2001 a Világ Társaság (WFNS) alelnöke. A Közép-európai Idegsebész Társaság (CENS) elnöke 2004/06-ban. Tiszteletbeli tagja a Szlovák Idegsebész Társaságnak és a Román Idegsebész Társaságnak. 2002-ben Batthyányi-Strattmann László kitüntetésben, 2008-ban a Hemingway Alapítvány ? MTA Szabó György kitüntetésben részesült. Fővédnöke és szervezője a Liga Agydaganatos betegek Klubjának, 2005-től a Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend ispotályosa. Hobbija a történelmi tanulmányok és vitorlázás. Többszörös magyar bajnok és helyezett a 22-es cirkáló kategóriában.

Az emlékérem átadása előtt mutatták be a VIII. emeleti Díszteremben a Magyar Rákellenes Liga Az első 25 év című könyvét. Az ezer példányban megjelent 220 oldalas fényképes visszaemlékezést prof. dr. Ottó Szabolcs, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) osztályvezető-főorvosa, prof. dr. Simon Tamás, a könyv felelős szerkesztője, az MRL előző elnöke, Rozgonyi Balázs, az MRL gazdasági elnökhelyettese és Csordásné dr. Juhász Judit, az MRL általános elnökhelyettese mutatta be, míg prof. dr. Eckhardt Sándor, az OOI korábbi főigazgató-főorvosa videón üzent.

Szóljon hozzá!