ZETApress

hírportál

Kullancsok a Margitszigeten

Nem csitul a Lyme-hullám, a tavalyinál is erősebb szezon várható. Új kórokozókat terjeszthetnek a hazai szúnyogok, készüljön fel időben! A szomszédunkban a Zika-vírus és a Malária! ? hallottuk délelőtt a Hotel Thermal Magnólia-termében, a Magyar Kullancsszövetség sajtótájékoztatóján.

Újra eltelt egy esztendő. Az egy évvel ezelőtt prognosztizált Lyme fertőzések növekvő száma sajnálatosan beigazolódott. A kullancsok nagyjából 50%-a fertőző. A fertőző kullancsok 95%-a a Lyme valamelyik kórokozójával fertőzi áldozatát, továbbá fontos tény, hogy a Lyme betegek mintegy fele produkálja a kokárda alakú bőrpírt, míg közel 40%-a idegrendszeri és a többi csupán ízületi kórképeket alakít ki. Továbbá megerősítem Ócsai doktor által elmondottakat… a Lyme-kór mára már népbetegség!

Felhívom a lakosság figyelmét arra, hogy a Kullancs oltás csak a kullancs encephalitis vírusa ellen ad védelmet, mert sokan azt hiszik, hogy minden betegség ellen véd az oltás! A klímaviszonyok átalakulásának a hatására negyedére csökkent az ilyen fertőzések száma ezért évenként már csak 100 alatti a kullancs enchephalitis betegek száma, mert a fertőző kullancsok töredéke hordozza a vírust! A kullancs enchephalitis helyét átvették a Lyme baktériumok! A Lyme ellen azonban nincs védőoltás, ezért fontos az innovatív védelem! A kullancsszövetség munkatársai a Bitefree család készítményeit használják, mivel a készítmény család minden tagja a modern picaridin (saltidin) hatóanyaggal készült amely hatásos védelmet nyújt nem csak a kullancsok, hanem a Malária és a Zika vírust terjesztő szúnyogfajok ellen is. Külön szimpatikus számunkra, hogy a fejlesztés során gondoltak a gyermekekre is egy roll-on kiszereléssel.

A Lyme-kór, ahogy munkatársaimmal már 1994-ben előre jeleztem népbetegség lett, mert a bejelentésének fegyelme fellazult, a valós betegszám a statisztikákhoz képest tizedes vesszőkkel van arrébb! Ezért fontos a prevenció, a szakszerű eltávolítás az egyetlen orvostechnikai eszközzel a Kullancs-eltávolító kanállal és rögtön teszteljék le Lyme fertőzöttségre a már patikákban is beszerezhető Fasissi Kullancs Teszttel.

A szúnyogok jelentette veszélyről is és kiemelném, hogy a magyarországi 49 szúnyogfajból 6 képes a maláriát terjeszteni. A többi faj más betegségek, mint pl: Nyugat-nílusi láz, Bőrféreg, Szívféreg kórokozóit terjeszti az emberek között, már Magyarországon is! Az utolsó Malária járvány Magyarországon 1963-ban ért végett, és húsz évig tartott a felszámolása. Berencsi professzor halála óta a világban új betegség, a Zika bukkant fel, ami elérte Európát és az egyik szomszéd országban már diagnosztizálták. Nagy valószínűség szerint a XXI. század influenzája lesz.

? Ez az optimális állapot azonban nem tekinthető véglegesnek; a malária bármikor újfent megjelenhet, és ismét szedheti az áldozatait, hiszen a szúnyogok ma is hatalmas számban élnek és szaporodnak a vizes élőhelyeken, noha egyelőre mentesek a malária kórokozójától. Figyelmeztető jel lehet, hogy a budapesti Szent László kórházban évről-évre több maláriás beteget ápolnak, akik külföldről hurcolták be a betegséget. Ha valamelyiküket megcsípné egy szúnyog, a betegség kórokozója könnyen átkerülhetne az itteni rovarpopulációba is, biztosítva ezzel a malária hazai ismételt elterjedését. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a malária a hazai közegészségügy ketyegő bombája, amely bármikor felrobbanhat! ? idézhetjük a professzor urat a Malária kiirtásával kapcsolatban hazánkban.

Megjegyzem az elmúlt évben nagyon megnőtt a dél felől átutazó hívatlan vendégek száma. Ezen emberek szűrése gyakorlatilag lehetetlen volt, de azt tudjuk, hogy olyan területek felől érkeztek ahol a Malária őshonos betegségnek számít. Hazánkban meg szinte biztosan találkozhattak szúnyogokkal. A többit mindenki fantáziájára bízom ? mondta Dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke, a Magyar Zoonózis Társaság alapító tagja, a Magyar Állatorvosi Kamara alapító tagja, FB-tag.

Szóljon hozzá!