ZETApress

hírportál

Telekom az autistákért

MOHA a stúdióbanDigitális eszközökkel segítik a autizmussal élők integrációját. Hazánkban minden 100. ember autizmussal él. A Telekom lett az Autistic Art ? Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) civil stratégiai partnere. Eszközökkel, önkéntes munkával, kommunikációs felületekkel, szolgáltatásokkal támogat a vállalat.

Kommunikációs nehézségekkel küzdő autizmussal élőknek szeretne segíteni a vezető infokommunikációs vállalat: civil stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Magyar Telekom és az Autistic Art művészeti programot működtető Mosoly Otthon Alapítvány. A bejelentésre ma délelőtt került sor a Vörösmarty utcai Brody Studios földszintjén.

Minden századik magyar autista, számos esetben azonban nem azonosítják ezt a fejlődési zavart. Körülbelül hatvanezer diagnosztizált gyermek és felnőtt él autizmussal ma Magyarországon, ellátásuk pedig nem kielégítően megoldott. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődési területeket érintő zavara, amely egész életen át fennmarad, és jelentős nehézségeket okoz a kommunikáció, a szociális viselkedés, a rugalmas gondolkodás és a képzelet terén.

Jaksity György, az Autistic Art ? Mosoly Otthon Alapítvány alapítója azokra a 16 évesnél idősebb autista fiatalokra igyekszik felhívni a társadalom figyelmét, akik kinőttek már az oktatási rendszerből, de önálló életvitelre nem, vagy csak korlátozottan képesek. ? Számukra ezáltal tovább csökkennek az intézményesített megoldások a tanulásra, terápiás fejlődésre, illetve a társadalmi integrációra ? hangsúlyozta az alapító. Az Autistic Art ? Mosoly Otthon Alapítvány e korcsoport számára létrehozott nappali intézményeket, bentlakásos otthonok működését támogatja. Ennek érdekében kapcsolatot építenek az állami, önkormányzati intézményekkel, civil szervezetekkel, oktató-fejlesztő központokkal, érdekérvényesítő szereplőkkel is.

A Magyar Telekom Magyarország vezető infokommunikációs szolgáltatójaként az Autistic Art ? Mosoly Otthon Alapítvánnyal megvalósított együttműködés során az autizmus témájának felkarolásával, az autizmussal élő emberek társadalmi elfogadását kívánja előmozdítani, és őket szeretné támogatni, mert számukra a kommunikáció különösen komoly akadályt jelent a mindennapokban. ? A Magyar Telekom vezető infokommunikációs vállalataként élen jár és szeretne példát mutatni a társadalom hátrányos helyzetben lévő csoportjainak támogatásában és társadalmi elfogadtatásában. A Telekomnál fellelhető tudásra és technológiai lehetőségekre építve szeretnénk tenni azokért, akik számára a kommunikáció jelent akadályt a hétköznapok során. Ezért kötünk Civil Stratégiai Partnerséget az Autistic Art ? Mosoly Otthon Alapítvánnyal ? mondta el az eseményen Somorjai Éva, a Magyar Telekom Humán erőforrás vezérigazgató-helyettese.

A Balázsy Panna műsorvezető és Bánhegyi Zsófia, a Magyar Telekom Csoport kommunikációs igazgatója által vezetett beszélgetésben részt vett még Kulka János színművész, az Autisták Országos Szövetségének tiszteletbeli nagykövete és Őszi Patrícia gyógypedagógus, az Autizmus Alapítvány intézményvezetője. A több éven át tartó partnerség során a vállalat legfontosabb adománygyűjtő akcióinak kedvezményezettje az Autistic Art ? Mosoly Otthon Alapítvány lesz: az április 16-17-i Telekom Vivicittán a vállalat munkatársai, valamint a Fenntarthatósági Média Klub tagjai az alapítványért futnak majd. A Telekom az autizmussal élők számára létrehozott lakóotthonokat, ezáltal az autisták mindennapjait technológiai megoldásokkal, infokommunikációs eszközökkel és szolgáltatásokkal támogatja, az önkéntesei pedig az otthonok felújításában nyújtanak segítséget.

Emellett kommunikációs felületein, a vállalat fesztivál- és sportszponzorációjában, valamint a Telekom által szervezett eseményeken, például a Fenntarthatósági Napon, továbbá egyéb formákban is megjelenési lehetőséget biztosít. Mindezen túl a közeljövőben hello holnap! applikációt és új flotta díjcsomagot alakít ki a rászorultak részére, átfogó kutatást végez az autizmussal kapcsolatban, és ősszel a Telekom székház ad otthon az alapítvány éves jótékonysági aukciójának. Az aukciók keretében a lakóotthonokban élő fiatalok és kortárs művészek alkotásaira licitálhatnak a résztvevők: a tavalyi eseményen rekordösszegű, 21 millió forintos támogatás gyűlt össze. Az önkéntesség világnapjához kapcsolódó Telekom Adni jó! Sütiakció és a karácsonyi jótékony képeslapküldés is az alapítványt támogatja majd.

A Telekom az üzleteiben is meg kívánja jeleníteni az Autistic Art ? Mosoly Otthon Alapítvánnyal létrejövő stratégia partnerségét: a tervek szerint az értékesítő kollégák autista fiatalok alkotásait ábrázoló sálakat, kiegészítőket viselnek majd. Erre a koncepcióra épül ugyanis az Alapítvány Autistic Art dizájnmárkája, ahol az autista fiatalok válogatott alkotásainak felhasználásával, dizájnerek bevonásával születnek magas minőségű termékek. A márka célja a forrásteremtés és az, hogy megmutassa: autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi tárgyak, ők is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak. A Telekom az együttműködés bejelentése kapcsán a Telekom TV Videotékájában külön mappába gyűjtötte az autizmussal foglalkozó alkotásokat. (Rém hangosan és irtó közel; Hósüti; A kód neve: Merkúr). A filmek a Videotékában és TVGO szolgáltatáson is elérhetőek, vagyis nemcsak a Telekom ügyfelek és OTT ügyfelek láthatják azokat. A díjakból befolyt összeget a vállalat az Autistic Art ? Mosoly Otthon Alapítványnak juttatja. További információ idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!