ZETApress

hírportál

Másképpen főztek

11 éves nyertese van a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság IV. közös receptversenyének! Jó hangulatban, sok-sok finomság kóstolásával egybekötve került sor a díjátadójára március 19-én szombaton a MOMOT XVI. Kongresszusának záróakkordjaként ? tudtuk meg Csapó Ágnes PR-vezetőtől.

A versenyre még a szlovákiai Komárnóból is érkeztek egészséges, testsúlykarbantartó receptek, és persze sok-sok hazai városból: Szegedről, Szécsényből, Kazincbarcikáról, Balatonfüredről, Egerből, Debrecenből és Budapestről is. A Főzz másképpen! verseny idén civil szervezetek érdeklődését is felkeltette, hiszen a nyertesek között ott van a Balatonfüredi Nagycsaládosok Egyesülete, a Kazincbarcikai Teljes Életért Egyesület, de a Törökbálinti Cukorbetegek Egyesületének képviselője is.

Akik a sorrendet felállították: Erdélyi-Sipos Aliz dietetikus, az MDOSZ főtitkára, Dr. Audikovszky Mária lipidológus, Dr. Borbényi Erika klinikai főorvos, a KKT alelnöke, Bulla Bianka életmódtréner, a tavalyi verseny egyik nyertese, Dr. Böszörményi Nagy Klára, a Springmed Kiadó igazgatója, G. Németh György, az Orvosi Hírek főszerkesztője, Dr. Pados Gyula, a MOMOT főtitkára, Dr. Simonyi Gábor centrumvezető főorvos és Rajó Yvett a Hotel Vécsecity Hernádvécse szakácsa. A zsűri elnöke: Dr. Bedros J. Róbert professzor, a MOMOT elnöke, társelnöke: B. Király Györgyi, a Kor Kontroll Társaság elnöke volt.

Bedros J Róbert örömét fejezte ki, hogy az egyének mellett kollektívákat is elértek, és hangsúlyozta, hogy a civil szervezetek részvétele, és jelentkezése nemcsak a receptversenyre, az egész kongresszusra rányomta a bélyegét. B. Király Györgyi a közösségi média, a Facebook szerepét emelte ki, mivel a február 25-ei zárás napján 22 órakor 93 receptet regisztráltak. Közzétett egy felhívást a Van egy jó receptje? oldalon ? ez a pályázat Facebook-oldala ? aminek eredményeképpen éjfélig még további tíz recept érkezett.

A kóstoláson nagy sikert aratott a túrós muffin. Máté Ildikó újra felfedezte a gazdag fehérjetartalmú kölest és fantasztikus süteményt készített belőle, ami percek alatt eltűnt az asztalról. Nagy Erika Debrecenből, durumlisztből süti a tésztát, tőkehallal tölti, ebből lesz a maga elnevezte aranyhal. Nagy Szaffina Vegán nyers töltött káposztája a zsűri valamennyi tagjánál nagy sikert aratott csakúgy, mint a Szécsényből érkezett Figler Anikó almás-csokis zabpelyhes keksze, amit reggelire ajánlott gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Lakos Judit budapesti gyógypedagógus tökéletesen átalakította étrendjét: 124 kilóról 64 kilóra fogyott, a zabkorpa, a lenmag, a sok-sok zöldség, gyümölcs, a nassolás elhagyása és a mozgás segítségével. Gyerekeinek a zabkorpás palacsinta mellett zabkorpás-lenmagos gyors sütit készít, ezzel került be a legjobbak közé. De nem maradt egy falat sem a kazincbarcikai dietetikus által összeállított diós májjal, vagy éppen sajtos sárgarépával töltött csirkemell variációkból sem. A nyertes fiatalembernek éppen kosárlabda meccse volt Dunaújvárosban, így nem kóstolhattuk meg a teljes kiőrlésű lisztből medvehagymával, szezámmaggal készült cipót. A nyertesek az oklevél mellé a MOMOT, valamint az Anita Hungária vásárlási utalványait kapták, illetve a MOMOT és a Kor Kontroll tavaly és idén megjelent szakácskönyvét. A fődíj egy wellness hétvége Hernádvécsén két személy részére, a vouchert Takács Tibor, a négycsillagos Hotel Vécsecity tulajdonosa adta át.

A nyertes receptek és ételek

1. Medvehagymás barna cipó: Herendi Ágoston 11 éves tanuló
2. Nyers vegán töltött káposzta: Nagy Szaffina
3. Kacsamell édesburgonyával és meggymártással: Dávid Krisztina

Kiváló helyezések

Aranyhal rukkola salátával: Nagy Erika
Köles variációk: Máté Ildikó
Töltött csirkemell variációk: Tokai Edit, Kazincbarcikai Teljes Életért Egyesület
Vörös-lencsés bolognai spagetti: Vargáné Nagy Szilvia
Zabkorpás lenmagos gyors-süti: Lakos Judit
Almás csokis zabpelyhes keksz: Figler Anikó
Sárgarépás golyó: Búzás Sándorné Jusztina, Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület

Szóljon hozzá!