ZETApress

hírportál

3. Országos Érszűkületi Nap

Hat mai helyszínA Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság immár harmadik alkalommal rendezi meg a magyarországi Érszűkület Napot az európai PAD and Vascular European Days kezdeményezés keretein belül ? tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

Az elmúlt két évhez hasonlóan a szervezők fő célja idén is ? hogy egész napos orvosi tanácsadással, boka/kar index méréssel és pulzus önvizsgálat oktatással ? hívják fel a figyelmet a sokáig tünetmentes betegségre, és a felismerésének fontosságára. Ma már népbetegségnek számító perifériás érbetegség (PAD), közismert nevén érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája.

Magyarországon az összes halálozás több mint a feléért a szív- és érrendszeri megbetegedések a felelősek, a felmérések szerint mintegy 400 ezer ember érintett alsó-végtagi érszűkületben. Ilyenkor a beszűkült artériák csökkentik a végtagok vérellátását ? egyúttal csökken a szövetek oxigénellátása is ? ami a végtagok zsibbadásával, hidegségérzésével jár. A betegség legjellemzőbb tünete a vádliban vagy a combban terhelésre jelentkező fájdalom, nehézségérzet.

A perifériás érbetegség veszélye, hogy sokáig tünetmentes lehet, vagy csak enyhe tünetekkel jelentkezik. A diagnózis késői felállítása és az időben megkezdett kezelés elmaradása növeli a visszafordíthatatlan következmények ? pl. végtag amputáció ? kockázatát. A panaszok megítélésében és a tünetek nyomon követésében segít, hogy a betegség négy stádiumra osztható, attól függően, hogy az ér fokozatosan szűkült-e be, vagy hirtelen záródott-e el, és hogy melyik artériáról van szó.

A legenyhébb esetben a legnehezebb a diagnózis, hiszen kifejezett tünetek itt még nincsenek, ám ennek ellenére ? egyszerű műszeres vizsgálatokkal ? itt is kimutatható az elváltozás. Ahogy a láb verőerének átmérője tovább szűkül, egyre rövidebb utat tudunk megtenni fájdalom nélkül. Ennek megfelelően a második fázisban séta közben fájdalom jelentkezik a vádliban, ami rövid, pár perces pihenők után elmúlik, majd terhelésre ismét jelentkezik. A harmadik fázisban már nyugalmi állapotban ? fekvő helyzetben, éjszaka ? is fájdalom lép fel, amely akkor szűnik meg, ha felkelünk, vagy lógatjuk a lábunkat. Az utolsó stádiumban megindul a szövet-elhalás, fekélyesedés kezdődhet, amit végső esetben akár amputációhoz is vezethet.

A perifériás érbetegség korai diagnózisa akár életet is menthet, hiszen a felmérések azt mutatják, az érszűkületes betegeknél kétszer nagyobb az esély a szívinfarktus vagy a szélütés (stroke) bekövetkezésére, továbbá a betegségben szenvedők 30 százaléka ? felismerés és kezelés nélkül ? 5 éven belül meghal. Akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor-vagy magas-vérnyomásbetegségben szenvednek, túlsúlyosak, esetleg családjukban előfordult már érszűkület, sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve. Magyarországon két- és félmillió embernek van magas vérnyomása, 700 ezernek cukorbetegsége, és a lakosság legalább harminc százaléka túlsúlyos. Mindazonáltal megfelelő életmóddal és a rizikótényezők megszüntetésével jelentősen csökkenthető az alsó végtagi verőér-megbetegedés és az ezzel járó egyéb problémák kockázata.

Az érelmeszesedés általában csak valamilyen beavatkozással járó vizsgálattal (pl. katéteres ér vizsgálat) állapítható meg, de a sokakat érintő alsó-végtagi érszűkület egy egyszerű boka/kar index méréssel is diagnosztizálható. A beavatkozással nem járó, fájdalommentes mérés során a bokákon mérhető vérnyomást hasonlítják össze a karon mért vérnyomással. A két érték hányadosa az úgynevezett boka-kar index, melynek értéke 0,91-1,3 között normális, 0,5 alatt pedig súlyos érszűkület áll fenn. A boka/kar index mérés mellett a szervezők az Érszűkület Napon nagy hangsúlyt fektetnek a pulzus önvizsgálat megismertetésére is, ugyanis ezzel a módszerrel mindenki saját maga, otthon is ellenőrizheti a végtagi erek állapotát (minél nehezebben tapintható a pulzus annál valószínűbb az érszűkület).

EN logoUgyan a kezdeti tünetmentesség miatt nehéz időben észrevenni a betegség jeleit, ám ha kellő figyelmet fektetünk a témára, egyszerű diagnosztizálni az elváltozást. Az előző évekhez hasonlóan a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság most is az Elég az amputációból, éljen két lábbal a földön! jelmondattal indított kezdeményezéssel szeretné felhívni a lakosság figyelmét a perifériás érbetegség veszélyeire és a megelőzés fontosságára. Az Érszűkület Napon a szervezők ingyenes szűrővizsgálatokkal, orvosi tanácsadással, és tájékoztató kiadványokkal várják az érdeklődőket a fővárosban és további öt megyeszékhelyen. Mivel a teljesen mozgásszegény életmód is betegség kockázati tényezője, idén a Sétáljon a lábaiért! mottóval és Budapesten egy szakképzett gyógytornász vezetésével történő 30 perces tematikus sétával is bővül az esemény.

Szóljon hozzá!