ZETApress

hírportál

Fókuszban a vesék egészsége!

Szekszárdi KórházMa van a Vese Világnapja. Rengeteget hallunk a szűrésükről, tudjuk, hogy akár életet is menthetnek, ha lehet, mégis megpróbálunk kibújni alóluk. Mert nincs időnk, mert bonyolultnak gondoljuk, mert egy kicsit félünk tőle, hogy kellemetlen, vagy csak egyszerűen, mert nem is tudjuk, hogy szükségünk lenne rá.

Pedig a szűrővizsgálatok rendkívül fontosak és meghatározó szerepet töltenek be az egyes betegségek felismerésében, amelyek a korai szakaszban még könnyen kezelhetők, lefolyásuk pedig nagymértékben lassítható. Így van ez a vesebetegség esetén is, amelyre minden év március második csütörtökén, a Vese Világnapján hívják fel világszerte a figyelmet. A kezdeményezéshez évek óta csatlakozik a B. Braun Avitum Hungary Zrt. dialízishálózata is ? tudatta Jónás Fanni, Well PR Ügynökség.

A vesék létfontosságú szervek, amelyek egyik legfontosabb feladata a vér által szállított salakanyagok kiszűrése és kiürítése a vizeletkiválasztó és elvezető rendszeren keresztül. Amennyiben a vesék nem működnek megfelelően, a felszaporodó káros anyagok akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek, ezért egészségük megőrzése, működésük ellenőrzése rendkívül fontos. Ebben kérjük háziorvosunk segítségét, aki az éves laborvizsgálatunk alkalmával könnyen meg tudja vizsgáltatni a vesefunkcióinkat is. Ehhez elegendő lehet egy vérvétel, valamint egy vizeletminta alapos kiértékelése. A minél pontosabb eredmény érdekében azonban javasolt még egy szakorvos által elvégzett hasi ultrahang is.

Szükségem van-e a szűrésre?

A vesebetegség kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet. A statisztikák szerint ma minden 10. ember érintett valamilyen fokú vesebetegségben. Nyilván ez az adat az egészen enyhe funkcióvesztéstől a vesék teljes leállásáig mindent magában foglal. Mivel azonban a betegség legtöbbször egyáltalán nem okoz kellemetlenséget a betegnek, sok esetben, a szűrés nélkül már csak akkor veszik észre, amikor a vesék teljesen felmondják a szolgálatot és azonnal meg kell kezdeni a beteg művesekezelését, azaz dializálását.

Különösen veszélyeztettek a cukorbetegek és a magas vérnyomással rendelkezők, de a kockázatnövelő faktorok között szerepelnek még a túlsúly, a dohányzás, a nem megfelelő folyadékfogyasztás, valamint a gyógyszerek meggondolatlan használata is. Vannak olyan gyerekek, akik már eleve vesebetegséggel születnek, de sajnos a genetika is felelős lehet különböző típusú vesebetegségek hosszú távon történő kialakulásáért. Ahol családi példa is van, ott kifejezetten fontos a rendszeres ellenőrzés. A különleges esetektől eltekintve a szűrés minden felnőtt ember esetében évente javasolt, a szokásos laborvizsgálatok alkalmával.

El tudom-e kerülni a betegséget?

A vesék egészségének megőrzésében az egészséges életmód, a változatos táplálkozás, a rendszeres mozgás és a megfelelő folyadékfogyasztás fontos szerepet játszik. Emellett a vércukorszint és a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, a testsúly kontrollja, a dohányzás elhagyása, valamint a vény nélküli gyógyszerek körültekintő használata is sokat segíthet. Mindezek azonban egyáltalán nem jelentenek 100%-os védelmet a betegséggel szemben.

Hogyan tudom felismerni a vesebetegséget?

Sajnos a vesebetegséget szűrővizsgálat nélkül elég nehéz felismerni. Árulkodó jelek lehetnek többek között a kóros fáradékonyság, a száraz, viszkető bőr, étvágytalanság, rendszeres hányinger, esetleg vér a vizeletben, később a végtagok vizenyője. Amennyiben ilyesmit tapasztalunk, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat. Megijedni azonban nem szükséges, hiszen ezek a tünetek egyúttal más betegségre is utalhatnak, így abszolút biztosat csak a szűrés jelenthet.

Mire számíthatok a diagnózis után?

A vesebetegségnek két típusa van: az akut vesebetegség, amikor a hirtelen kialakult állapot kórházi kezeléssel akár teljesen helyreállítható, illetve a krónikus vesebetegség, amikor a veseszövet károsodása folyamatosan alakul ki. Ebben az esetben a rendszeres szűrésnek meghatározó szerepe van, mert lehetővé teszi a változások és a vesefunkció romlási mértékének nyomon követését. Amennyiben ez egy kritikus érték alá csökken, először gyógyszeres kezeléssel lassítják a betegség előrehaladását. Viszont sajnos a betegség ebben az esetben nem visszafordítható, így a betegnek előbb-útóbb dialízisre lesz szüksége. Ezzel a rendszeres életmentő kezeléssel azonban a betegek teljes életet tudnak élni, és életminőségük fenntartható, javítható. A művesekezeléshez hazánkban a legtöbb esetben a magán-egészségügyi szolgáltatók által üzemeltetett dialízisközpontokban juthatnak hozzá a betegek, amelyek európai színvonalú szolgáltatást nyújtanak. A kezelést a társadalombiztosítási támogatás keretében az OEP finanszírozza.

A B. Braun-vállalatcsoport 25 éve biztosít minőségi egészségügyi ellátást az ország 18 pontján a magyar betegek számára, köztük Budapesten is. ? Ma Magyarországon közel tízezer beteg részesül valamilyen vesepótló kezelésben, közülük nagyjából hatezer főre tehető a dializáltak száma. Sajnos ez a szám azonban évente növekszik, elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség rohamos elterjedésének köszönhetően ? emelte ki prof. dr. Kiss István, a B. Braun Avitum 1. Számú Dialízisközpontjának orvos igazgatója, ahol jelenleg 210 beteget kezelnek. ? Amennyiben a beteget megfelelő egészségi állapota alkalmassá teszi erre, úgy az ideális megoldást a vesetranszplantáció jelentheti, amely sokkal jobb életminőséget biztosít és lehetővé teszi, hogy a beteg visszatérjen korábbi életéhez. Ez azonban sajnos az egészségi feltételek miatt nem minden vesebeteg számára lehetőség ? egészítette ki az orvosigazgató.

A B. Braun Avitum

A B. Braun-vállalatcsoport 1839-es alapítása óta mára a világ egyik vezető egészségügyi vállalkozásává nőtte ki magát, amelyet Magyarországon a B. Braun Medical Kft., a B. Braun Trading Kft. és a B. Braun Avitum Hungary Zrt. képvisel. A három cég közel kétezer munkatársával a magyarországi egészségügyi piac egyik legnagyobb szereplője. A B. Braun Avitum Hungary Zrt. 1989-ben Magyarországon elsőként, a Szent Imre Kórház területén hozott létre magán-egészségügyi létesítményt, ezzel megkezdve egy országos dialízishálózat kiépítését. (Jómagam 1988-89-ben a szekszárdi műveseállomáson dolgoztam, melyet 1991-ben átvették és modernizálták.) Jelenleg a B. Braun Avitum Hungary Zrt. az ország 18 kórházában működtet kiemelkedő színvonalú, a legkorszerűbb orvostechnikával felszerelt dialízisközpontot, ahol a magyar vesebetegek közel 40 százaléka számára biztosítja az életben tartó kezeléseket.

Szóljon hozzá!